Door het huis met de wooncoach

Advies besparing

Energie besparen? De wooncoaches van Duurzaam (t)huis Twente komen graag langs voor gratis advies. Een dagje mee met een rondje door zo'n woning.

Wooncoach Chris Koens brengt deze ochtend een bezoek aan de woning van Johan Geuzendam en zijn partner Marieke in Goor. Ruim drie jaar geleden heeft het stel hun fraaie huis aan de Blankenvoortlaan laten uitbouwen, inclusief veertien zonnepanelen op het dak. Nu is de vraag wat ze met de achttien jaar oude cv-ketel moeten doen? Laten staan, vervangen door een nieuwe of een gasloze oplossing?

Vooral daarom hebben ze hulp van Koens ingeschakeld, nog afgezien van het feit dat ze de afgelopen jaren ook duurzamer zijn gaan denken. Als Koens er toch is kan de Diepenheimer gelijk kijken of er nog andere mogelijkheden zijn om energie te besparen in het huis dat in de jaren 70 is gebouwd. Johan Geuzendam: "Toen we deze woning lieten verbouwen was duurzaamheid nog niet zo'n issue voor de archirect en aannemer als tegenwoordig."

Koens is gewend dat hij niet één aspect op de korrel neemt. Dat brengt zijn werkwijze met zich mee: hij maakt een rondje door de hele woning, inventariseert, stelt mogelijk aanvullende vragen en adviseert vervolgens maatregelen om te verduurzamen. "Ik beperk me tot maximaal drie bezoeken per huis", vertelt hij.

Koens begint in de woonkamer. Hij loopt naar het raam op het noorden waar volgens Marieke 'een koude straling vanaf komt'. De wooncoach voelt met zijn handen en kijkt naar het dubbelglas. "Dit is oude thermopane", zegt hij. "Driedubbelglas zou een verbetering zijn. De ventilatie is een apart punt, daar moeten we op inzoomen." Zijn conclusie: het rooster kan worden vervangen. "Nu haal je koude lucht naar binnen en als het waait komt de kou met bakken binnen."

Aan de andere kant van de woonkamer constateert de wooncoach dat de deur naar het terras tocht, omdat die niet goed afsluit. Hij maakt aantekeningen in een schrift en foto's met zijn mobiele telefoon: "Dan weet ik tenminste wat ik heb gezien. Dat is van belang voor de inventarisatie en de adviezen die ik later geef."

In de kelder kijkt Koens hoe de vloer is geïsoleerd. Hij merkt op dat de afsluiter voor de vloerverwarming (in de douche) op permanent 'dicht' staat. De oorzaak hiervan moet door de installateur worden onderzocht.

In de keuken is er voldoende toevoer van frisse lucht. Probleem is dat er vrijwel geen afvoer is. Ook zit er vocht achter een voorzetraam in de keuken. Op de eerste verdieping gaat de wooncoach door z'n knieën om de cv-ketel goed te kunnen bekijken. Zeker, achttien jaar is oud, maar het apparaat functioneert nog goed.

Dat de ventilator op zolder continu draait is volgens Koens goed voor de ventilatie. In de badkamer ziet de wooncoach dat de deur aansluit op de vloer: "Wil je ventileren dan moet er aanvoer van lucht zijn, ofwel ruimte tussen deur en vloer." Na een uur zijn we terug in de woonkamer waar de koffie opnieuw klaar staat.