Dit jaar gingen ze het bij de Grammy's helemaal anders doen. Nou ja, helemaal...

Na kritiek vorig jaar is uitreiking van belangrijkste muziekprijzen een netelige aangelegenheid.
©2019 Kevin Mazur

Het moest een grote goedmaakshow worden. De organisatie van de jaarlijkse Grammy Awards, het grootste muziekprijzengala ter wereld, had dan ook iets recht te zetten. Vorig jaar kwamen de vrouwelijke artiesten er namelijk bekaaid van af, en bovendien kregen ze na afloop nog een trap na van Grammy-president Neil Portnow, die zei dat vrouwen maar beter hun best moesten doen als ze meer nominaties en prijzen wilden verdienen.

En er klopte vorig jaar wel meer niet, volgens vele critici van de Amerikaanse prijzenshow. Want ook de hiphop werd ondergewaardeerd: de artiesten kregen veel minder Grammy's dan gezien de hit- en streamingcijfers van de afgelopen jaren eerlijk zou zijn.

Werk aan de winkel dus, achter de schermen bij de Grammy Awards. In het Staples Center in Los Angeles werd zondagnacht in ieder geval toenadering gezocht. Zo ging de de Grammy Award voor beste album naar countryzangeres Kacey Musgraves, die in totaal vier keer werd bekroond en dus kon worden uitgeroepen tot grote Grammy-winnares. Ook in vele andere categorieën domineerden de vrouwen, van Dua Lipa tot Lady Gaga, Cardi B en Ariana Grande.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Het nummer This Is America van Childish Gambino won de twee meest prestigieuze Grammy's: die van beste song en van album van het jaar. Het was voor het eerst in de geschiedenis van het gala dat een 'rapsong' (want zo noemen ze Gambino's nummer in zijn thuisland) deze onderscheiding kreeg toebedeeld.

Toch mankeerde er ook het een en ander aan het gala voor de 61ste Grammy Awards. Dat bleek bijvoorbeeld bij de bekendmaking van de prijzen voor Childish Gambino. Donald Glover, zoals hij echt heet, kwam zijn prijs niet in ontvangst nemen. Net als de grote hiphopsterren Kanye West, Jay Z en Kendrick Lamar bleef Glover weg van het feest, als stil protest tegen de ceremonie en de traditioneel slechte waardering voor de hiphop.

Ook andere popsterren brachten de prijzenshow enigszins uit balans door niet te komen opdagen. Ariana Grande, bijvoorbeeld, nam haar Grammy voor beste popalbum in ontvangst en trad ook niet op in het Staples Center.

Grande had in de dagen voorafgaand aan de ceremonie openlijk ruziegemaakt met de Grammy-organisatie, die haar had opgedragen een nummer te komen spelen, maar niet het nummer dat Grande zelf graag wilde uitvoeren.

Grande vond het vreemd, zo twitterde zij, dat de Grammy Awards de creativiteit van de artiesten probeerden te begrenzen - en zo was opnieuw een conflict over de muziekprijzenshow ontstaan.

Het Nederlandse Metropole Orkest was genomineerd voor beste vocale jazzalbum, met de plaat If You Really Want van zanger Raul Midón. Maar het orkest werd gepasseerd door zangeres Cécile McLorin Salvant.

MICHELLE OBAMA

Afgemeten aan het daverende applaus in de zaal was voormalig first lady Michelle Obama de grote ster van de 61ste Grammy Awards. Obama kwam op met de gastvrouw van de ceremonie, Alicia Keys, maar ook met Lady Gaga, Jennifer Lopez en actrice Jada Pinkett Smith. Ze sprak mooie woorden voor de muziek, die haar door het leven loodst. 'Of je nu houdt van country, van rap of van rock, muziek laat ons zien dat alles ertoe doet: de verhalen die in de liedjes schuilgaan, iedere noot in ieder liedje', zei Obama. En daarna, met een knikje naar haar vriendinnenclub: 'Dat klopt toch, dames?'

DOLLY PARTON

Ze had niet te klagen: Dolly Parton won in haar rijke carrière al negen Grammy Awards. Maar voor deze editie was een speciaal beeldje voor de zangeres bedacht: Parton werd uitgeroepen tot persoon van het jaar. Als dank gaf de countrylegende een feestelijk optreden, met vele zingende gasten. Katy Perry en Kacey Musgraves leidden de medley in en daarna kwam Parton op met haar petekind Miley Cyrus, om samen de kraker Jolene te vertolken. Al was het vocaal soms tenenkrommend en schoot vooral Katy Perry nogal uit de bocht: hartverwarmend was het zéker ook.

DUA LIPA

De Brits-Albanese zangeres Dua Lipa won haar eerste twee Grammy's, voor beste nieuwe artiest en beste danceplaat. In haar dankwoordhaalde Dua Lipa even venijnig uit naar Grammy-baas Neil Portnow, die vorig jaar had gezegd dat vrouwen maar beter hun best moesten doen als ze meer Grammy Awards wilden winnen. 'Ik ben zeer vereerd dat ik hier mag staan tussen zo veel ongelooflijk getalenteerde vrouwen', zei Dua Lipa. 'We hebben waarschijnlijk erg ons best gedaan?'

DRAKE

De verrassing van de avond, die werd ontsierd door vele afwezigen: Drake kwam wél opdagen, om zijn award voor beste rapsong (God's Plan) in ontvangst te nemen. En dat terwijl Drake zelden op prijzengala's te vinden is. De Canadese rapper had de Grammy-organisatie dan ook wat te melden: 'Dit is een industrie waarin mensen beslissingen nemen die soms helemaal niet begrijpen wat een jongen van gemengde afkomst uit Canada te vertellen heeft, of een meid uit New York.' Daarna wilde hij nog iets zeggen, maar dat lukte niet, omdat de uitzending plots werd onderbroken door een reclamespot.