Dit is de routekaart waarmee het kabinet de tweede golf wil bedwingen

Het kabinet presenteerde een ‘Routekaart coronamaatregelen’, waarop staat hoe de komende tijd de verspreiding van het coronavirus beteugeld moet worden. 

(Een versie van de kaart kwam op dinsdagmiddag in handen van de Volkskrant. Dit artikel is daarna voorzien van updates omdat het kabinet een persconferentie hield waarin maatregelen specifieker werden gemaakt.)

Het kabinet presenteerde dinsdagavond een nieuwe routekaart ter bestrijding van het coronavirus, die bestuurders en burgers meer duidelijkheid moeten bieden voor de komende zes maanden. Nederland onderscheidt vier scenario’s met bijpassende maatregelen die in ieder geval worden ingevoerd (snel en landelijk), plus aanvullende maatregelen die bestuurders kunnen overwegen. 

De kaart voorziet in vaste indicatoren die het scenario bepalen: aantal besmettingen per 100 duizend inwoners, aantal ziekenhuisopnames, aantal ic-opnames, de R-waarde, het percentage verpleeghuislocaties met minimaal één besmette bewoner. In de afgelopen week testten net iets meer dan 250 per 100 duizend inwoners positief, waarmee Nederland dinsdag de grens tussen ‘Ernstig’ en ‘Zeer ernstig’ paseerde.

Maatregelen die in ieder geval worden genomen bij het scenario ‘zeer ernstig’: niet meer dan drie bezoekers thuis ontvangen, een verbod op evenementen (met allerlei uitzondering als markten, theater, sportwedstrijden), maximale groepsgrootte vier personen, maximaal aantal personen in binnenruimte: dertig. Sluiten publieke ruimtes (kantines) in instellingen, sluiten horeca, sluiten winkels om 20.00 uur, daarna geen alcohol meer nuttigen in publieke ruimtes en geen alcoholverkoop meer. Verbod op sportwedstrijden, tenzij anderhalve meter afstand houden mogelijk is (met uitzondering van kinderen).

Het strenge scenario is minder ontwrichtend dan de lockdown van Nederland een half jaar geleden. Nu mogen scholen en kinderdagverblijven openblijven, evenals musea en fitnessclubs. Huwelijken, begrafenissen en sportwedstrijden mogen in aangepaste vorm doorgaan. 

Bekijk de routekaart hier.

De eerdere versie van die routekaart is hier te zien(pdf).