Diana (45) uit Zwolle doet niet aan mondkapjes en 1,5 meter: ‘Deze crisis laat zien hoe machtverslaafd onze overheid is’

Diana Terlingen (45) uit Zwolle is actief bij de beweging Life Art die sociale, economische en ecologische veranderingen wil bewerkstelligen. Ze is het niet eens met de coronaregels. Speciaal voor de Stentor blikt ze terug op afgelopen jaar en deelt ze haar eigen plannen.
Diana Terlingen. ©Rob Voss

,,Ik draag geen mondkapje in de winkel. Asociaal? Helemaal niet. Ik geloof er niet in. En nee, ik vind niet dat ik daarmee andere mensen benadeel. Zolang jij een mondkapje draagt en ik niet, is er niets aan de hand. Af en toe komen er vragen over en dan leg ik het netjes uit.

Ik ga naar feestjes

Ik knuffel andere mensen, maar nooit ongevraagd. En ik ga naar feestjes. Ja, die zijn er, van mensen die er net zo over denken als ik, die met hun leven willen doorgaan. Incrowd nodigt incrowd uit. Dan sta je ineens in the middle of nowhere met elkaar. Gezellig een muziekje op, samen dansen. Nee, we houden geen afstand. Maar we zeggen wel tegen elkaar dat je niet moet komen als je je niet goed voelt. Kwestie van gezond verstand. 

We moeten het niet langer pikken dat onze vrijheid wordt afgepakt. Ik wil mensen aanmoedigen ook boven water te komen, op een vreedzame manier te protesteren

Diana Terlingen

Er komen mensen uit hippiekringen, maar ook boeren, buitenlui en rockers. Nu is dat nog een soort ondergrondse beweging, maar als het aan mij ligt mag het ook gewoon in het volle licht. Dat is het vreedzame verzet op een nieuwe manier. We moeten het niet langer pikken dat onze vrijheid wordt afgepakt. Ik wil mensen aanmoedigen ook boven water te komen, op een vreedzame manier te protesteren. Met onze actie Dance for Freedom zijn we daar nu mee bezig.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Verantwoordelijkheidsgevoel

Toen het een jaar geleden allemaal begon, had ik aanvankelijk de neiging erin mee te gaan. Het klonk ook wel logisch. Er is een virus en dat is gevaarlijk, daarvoor moeten we bepaalde maatregelen nemen. Er werd een beroep gedaan op je verantwoordelijkheidsgevoel. 

Maar al na een maand begon ik me te realiseren dat er iets heel gevaarlijks aan de hand was. Ik ben me gaan afvragen: wat gebeurt er nu precies en waarom gebeurt het? Wordt dit virus niet enorm opgeklopt? Staan al die maatregelen wel in verhouding tot de ernst van een virus waar 99 procent van de mensen gewoon van herstelt? Ouderen vereenzamen, jongeren raken in depressies, het aantal zelfmoorden neemt toe, dat moeten we toch niet willen? Ik ben mijn eigen logica en intuïtie gaan volgen en dat heeft mij veel inzicht gegeven. 

Ik denk dat deze crisis wordt aangegrepen om mensen afhankelijk en angstig te maken, het laat zien hoe macht­ver­slaafd onze overheid is

Diana Terlingen

Ik erken de waarheid van corona, ik geloof heus dat de ziekte er is en dat er mensen aan doodgaan. Maar niet de waarheid zoals door onze overheid en media wordt geschetst. Ik denk dat deze crisis wordt aangegrepen om mensen afhankelijk en angstig te maken, het laat zien hoe machtverslaafd onze overheid is. 

Mark Rutte een marionet van een hogere macht? Diana acht het goed mogelijk. ©ANP

Ik zie het zelfs als een mogelijkheid dat het virus hiervoor uitgevonden is, óm die macht te grijpen, onze levens te beheersen. Dat het een wereldwijd plan is, waarin onze premier Mark Rutte alleen maar een marionet is. Ik denk dat hij goed betaald wordt om angst te zaaien. Door wie? Door mensen en organisaties met nog meer macht.

Op kamers gaan

Deze pandemie laat zien aan welke systemen wij als mensen gehoorzamen. En hoe makkelijk we er in meegaan. Als de overheid onze vader en moeder is en wij de kinderen zijn, dan wordt het hoog tijd dat we op kamers gaan. Dat we onze eigen weg gaan volgen en durven in te zien dat pa en ma eigenlijk in een soort rare sekte zitten, waar we ons beter los van kunnen maken. 

Ja, mensen zullen misschien zeggen dat ik een complotdenker of een coronawappie ben. Maar je kunt het ook omdraaien. Misschien ben ik degene die het wél scherp ziet. De eerste persoon die zei dat de aarde rond was, werd ook niet geloofd. Ik zou wel willen weten of mensen die zo makkelijk over ons oordelen, zelf ook wat dieper gezocht hebben.

Ik laat me niet chanteren door machts­heb­bers die zeggen dat je niemand mag aanraken. Het schuld­ge­voel dat ze ermee oproepen als je dat wel doet, daar heb ik mee afgerekend

Diana Terlingen

Hoe ik mezelf dan wel zou beschrijven? Een liefhebber van waarheid en liefde, een hogere liefde. Ik laat me niet chanteren door machtshebbers die zeggen dat je niemand mag aanraken. Het schuldgevoel dat ze ermee oproepen als je dat wel doet, daar heb ik mee afgerekend. Ik ga mijn eigen weg en laat mijn levensvreugde niet afpakken.

Geen proefkonijn

Ik ben mijn vertrouwen in de overheid kwijt. Dus nee, ik laat me niet vaccineren, ik ben geen proefkonijn. En ik ga natuurlijk ook niet stemmen. Mijn toekomst ligt in het oprichten van community’s van mensen die samen dicht bij de natuur willen leven. Met de beweging Life Art zijn we daarmee bezig; ik hoop dat we in afzienbare tijd in het buitenland een plek vinden voor onze gemeenschap. 

Ik denk dat in deze coronacrisis in zekere zin een groot geschenk zit; dat we erdoor inzien dat we ons niet meer moeten laten leiden door geld en macht, maar terug moeten naar leven in harmonie.”