Derde avond vol rellen: dit is er aan de hand in 'witte enclave' Duindorp

Opnieuw was het maandagavond erg onrustig in Duindorp, voormalig vissersdorp aan de Haagse kust. Uit woede over het schrappen van de vreugdevuren ging de jeugd voor de derde avond op rij de straat op om te rellen. De politie was massaal aanwezig en blokkeerde toegangswegen naar de wijk. Twaalf relschoppers werden opgepakt. ,,Dit mogen we niet tolereren.’’

Voor de derde avond op rij is het raak: tientallen jongeren trekken, soms gemaskerd, door de straten. Er wordt brand gesticht, onder meer bij een leegstaande kerk, ook is er zwaar vuurwerk naar de ME gegooid. Een auto rijdt in op agenten. De politie heeft toegangswegen naar Duindorp geblokkeerd, tot dusver zijn twaalf mensen gearresteerd (in de leeftijd van 15 tot en met 58 jaar). Verslaggevers ter plekke wordt het werken praktisch onmogelijk gemaakt door de ‘grimmige en bedreigende’ sfeer. 

In het weekeinde begon de ellende, kort na het annuleren van de jaarlijkse vreugdevuren. Zondag ging een groep van zo’n vijftig raddraaiers al de straat op, zij stichtten brand in ondergrondse containers, bij een bushalte en in een lege patatkraam

Ook toen moest de ME ingrijpen en toen werden dertien Duindorpers opgepakt voor geweldpleging. De jongste
is pas 9 jaar oud en had een molotovcocktail bij zich. Waarnemend Haags burgemeester Johan Remkes noemt het vandalisme ‘onaanvaardbaar’: ,,Dat een groep binnen de wijk zich niet wenst te houden aan de wet mag nooit leiden tot vernielingen.” Hij gaat hard optreden tegen de ‘wetteloosheid’.

Lees door onder de foto’s

Jeugd op het Tesselseplein ©De Scheveninger
Politie in de wijk Duindorp in Den Haag ©ANP

‘Niet tolereren’

Politici en het wijkberaad spreken schande van de ongeregeldheden. ,,Dit mogen we niet tolereren”, zegt Bob Schut namens het wijkberaad van Duindorp, een buurt van bijna 6000 inwoners. ,,Wat nu gebeurt, is nestbevuiling: ze maken hun eigen dorp kapot.”

De rellen in Duindorp zijn een reactie op het sneuvelen van het lokale vreugdevuur, de oudejaarstraditie die niet doorgaat na de bijna-ramp in Scheveningen vorig jaar. Toen sloeg het 40 meter hoge vreugdevuur met een vonkenregen over op gebouwen en straten in de badplaats. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) liet in haar rapport geen spaan heel van het gemeentebeleid vol gedogen en getreuzel en sindsdien heeft het stadsbestuur de regels flink aangescherpt.

Gevolg is dat de strijd om het grootste vuur tussen Duindorp en Scheveningen, twee Haagse wijken aan zee, dit jaar dus van de baan is. De organisatie van Duindorp kreeg de verzekering niet rond. ‘Het vuur is van ons afgepakt’, schreef de organisatie vrijdag. Voor de rust in de wijk voelen ze zich ook niet langer verantwoordelijk. ‘Wij trekken onze handen overal vanaf.’ Jaren geleden
waarschuwde de organisator daar al voor: ,,Als de vreugdevuren niet meer mogen, heeft de gemeente straks een groter probleem.”

Want met het faciliteren van de strandvuren sloot de gemeente ook een alternatieve verzekering af voor rust in de wijken tijdens de jaarwisseling. In de jaren voor de stapelstrijd op het strand leek oud en nieuw op Scheveningen en in Duindorp wel oorlog, met kerstboombranden die uit de hand liepen, grote vechtpartijen en forse vernielingen.
(Artikel gaat verder na de video)

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

‘Witte enclave’

ME op de been in Duindorp ©Regio15
De afgebrandde patatkraam in Duindorp. De politie heeft in de Haagse wijk dertien mensen aangehouden vanwege openlijke geweldpleging en vernieling ©ANP
De afgebrande snackkar ©ANP

De gereguleerde strandbranden trokken de jeugd naar zee, waardoor het nagenoeg rustig bleef in de wijk die in de vorige eeuw gebouwd werd voor vissersfamilies uit Scheveningen. Zij kregen een sociale huurwoning in de wijk aan de kust, een ‘witte enclave’ in het multiculturele Den Haag. Bij de lokale verkiezingen werd de lokale partij Groep de Mos de grootste, gevolgd door de PVV en CU/SGP.

Als Duindorp in het nieuws komt, is dat vaak met (gewelds-)incidenten. Vorig jaar nog vertelde de Surinaamse Marina hoe ze was weggepest uit de volkswijk: haar raam werd met een bijl ingehakt, haar auto gesloopt, naar eigen zeggen na haar tweet waarin ze kritisch was over Zwarte Piet.

Schut van het wijkberaad merkt onder Duindorpers echter dat ze zich vooral verkeerd begrepen voelen door de buitenwereld: ,,Veel mensen hier denken dat iedereen hen in een negatief daglicht wil zetten.” De onlusten van dit weekeinde worden gevoed door diepere frustraties, denkt Schut. ,,Voor de jeugd is hier niks meer te doen: jeugdhonken zijn verdwenen, veel middenstand ook. Maar dat is natuurlijk geen vrijbrief voor dit gedrag.” Al vreest Schut dat de onrust voorlopig blijft. ,,Het is oppassen geblazen. Maar dit mag niet meer gebeuren, ook ouders moeten tegen hun kinderen zeggen dat het niet kan.”