De vrouwelijke aanpak is gericht op veelzijdigheid

WIELERSPORT REGIONALE TOPCOACHES

Vier coaches uit de regio timmeren aan de weg in de wielersport. Een gesprek over intensieve begeleiding, de mens achter de sporter en de kracht van de vrouwelijke benadering.
©Getty Images/amana images RF

Ze hoorden bij de top. Tegenwoordig dragen Marieke van Wanroij (39), Mandy Beumer (42), Reza Ravenstijn (52) en Laura Turpijn (40) hun kennis over aan de nieuwe generatie renners. Als de coaches uit Nijmegen en Wijchen (Ravenstijn) elkaar ontmoeten komt het gesprek direct op gang. Turpijn: ,,Het voelt alsof we over veel dingen hetzelfde denken."

Van Wanroij: ,,Ik was als prof al een teamplayer, meer bezig om anderen in hun kracht te zetten. Dat ik coach zou worden, lag voor de hand."

Turpijn: ,,Ik heb de ALO gedaan, heb jarenlang op sportvelden les gegeven. Dat ik nu ook een fietsenwinkel heb, had ik juist nooit verwacht. Ik vind het mooi om aan renners het totaalplaatje te kunnen bieden, van het wedstrijdklaar maken van hun fiets tot hun fysieke gesteldheid."

Ravenstijn: ,,Ik ben begonnen met jeugdtrainingen bij de Nijmeegse mountainbikeclub Licht Verzet. Dat is doorgegroeid en al snel ben ik een trainersduo gaan vormen met Mandy. Nu trainen we zelfstandig mountainbikers en veldrijders door heel het land, die komen allemaal bij ons via mond-tot-mondreclame."

Beumer: ,,Dat we dit als vier vrouwen doen in een mannenwereld en dat allemaal vanuit Nijmegen, dat vind ik best bijzonder."

Turpijn: ,,Komt doordat de ligging van Nijmegen ideaal is. Daarom ben ik jaren geleden vanuit Emmen hierheen gekomen."

Beumer: ,,Ik merk wel dat mannelijke coaches kijken naar hoe wij dingen aanpakken."

Ravenstijn: ,,Mannen focussen zich sneller op één ding, laten andere zaken naast het fietsen sneller los. Vrouwen zijn juist goed in het overzicht bewaren. Sport combineren met werk, of een kind opvoeden. Wij bieden als trainer echt het totaalplaatje, begeleiden onze renners ook naast de sport."

Turpijn: ,,Zelf heb ik dat altijd gemist. Het ging vooral om cijfers halen. Die persoonlijke begeleiding is juist belangrijk. Wat voel je tijdens een training?"

Van Wanroij: ,,Het gaat om de mens achter de sporter. Waarom doen ze aan topsport? Dat zijn soms best heftige verhalen, die van grote invloed zijn in hoe je iemand moet begeleiden."

Ravenstijn: ,,Ik denk dat die vrouwelijke benadering net die paar laatste procenten winst kan bieden. Het is wel ontzettend intensief."

Beumer: ,,Appen, bellen. Je bent er 24/7 mee bezig."

Turpijn: ,,Ik val vaak terug op mijn eigen bagage. Training geven, een winkel draaiende houden, zelf nog fietsen. Als ik geen topsport had gedaan, was ik nu gillend gek geworden."

Ravenstijn: ,,Maar ik vind het prachtig om jonge renners op te leiden tot zelfstandige personen. Op alle facetten."

Turpijn: ,,Het is belangrijk dat een sporter zelf leert nadenken."

Van Wanroij: ,,Ik zit weleens in de auto in de koers. Dan heb je maar beperkt invloed. Dan probeer ik mijn team te stimuleren zelf naar oplossingen te zoeken. Dat het dan fout gaat is niet erg, mits je achteraf bespreekt wat we hadden moeten doen."

Beumer: ,,Bij mountainbiken kun je op de wedstrijddag zelf niet veel meer doen. Maar ze daar naartoe begeleiden, door een start tot in de puntjes te verkennen en je pupil in de juiste focus te krijgen, dat is ontzettend gaaf. Ik merk ook dat ik op die manier de grootsheid en hectiek van een wereldbeker veel bewuster meemaakt."

Ravenstijn: ,,Ik was na een goede prestatie meer bezig met hoe het nóg beter kon dan met het succes van het moment."

Turpijn: ,,Als topsporter ben je egoïstisch. Nu vind ik het mooi om samen iets te bereiken."

Van Wanroij: ,,Het is mooi dat het vrouwenwielrennen professioneler is geworden."

Ravenstijn: ,,Wij waren nog pioniers. Als coach hebben we alle vier andere skills, maar we focussen ons alle vier op de mens achter de renner."

Van Wanroij: ,,Jullie hebben met zijn drieën regelmatig contact over atleten, ik ben de enige coach bij Parkhotel. Ik denk dat het waardevol is als we vaker zo sparren."

Turpijn: ,,We kunnen nog meer uit deze regio halen, voor wedstrijdrijders.''

Mandy Beumer, Marieke van Wanroij, Reza Ravenstijn en Laura Turpijn (vanaf links) timmeren aan de weg als topcoaches in het wielrennen. ©Gerard Verschooten