Koen en Valerie - 17 jaar lief en leed (deel 2): de Posh en Becks van de Lage Landen, maar zonder het overspel

De komst van Nono, het Venetiëhuwelijk en de drukke carrières

Valerie mag dan misschien getrouwd zijn met 's lands populairste showbizzgezicht, ze wil meer zijn dan 'mevrouw Wauters'. Dat lukt. Met eigen middelen stampt ze eerst één, dan drie modezaken uit de grond. Koen, intussen, leeft met driehonderd per uur en twee kinderen maken het gezin compleet. Perfectie over de hele lijn, zo lijkt het. De boekjes vinden hen maar saai. Maar iedereen weet wat dat wil zeggen: dat het goed zit.
De twee zijn een tijd lang hét glamourkoppel van Vlaanderen. Onder meer 'Nina' mag fotoreportages maken aan het zwembaden van pret met de kinderen op hun vakanties. ©Wim Van De Genachte

De droom is uiteengespat, het sprookje beëindigd: Koen Wauters (52) en Valerie De Booser (40) zetten een punt achter hun huwelijk. Na zeventien jaar en twee kinderen zijn ze uiteengegroeid en gaan ze elk hun eigen weg. Sabine Vermeiren reconstrueert het verhaal achter het bekendste showbizzkoppel van Vlaanderen. Hun coup de foudre. Hun huwelijk. Hun carrières. De druk. En hun twijfels. Zeventien jaar, in lief en leed. Lees er alles over in dit dossier.

Het jaar 2004 is gestopt met de geboorte van Zita en een reeks Sportpaleisconcerten. Voor Koen betekent zo'n jaarwisseling normaal ook 'Dakar', maar voor het eerst past hij. Hij wil z'n vrouw zo lang niet alleen laten. En ook: hij smult van het prille vaderschap, wil er geen moment van missen.

Als Zita één jaar is en Koen op vrijdag 20 november 'X-Factor' staat te presenteren, blijkt dat hij een verrassing in petto heeft. Zelfs de productie valt uit de lucht wanneer hij tijdens de liveshow aankondigt dat hij opnieuw vader wordt. Als Nono op 19 mei 2005 het licht ziet, is Koen vol bewondering. Voor z'n zoon, maar nog meer voor Valerie. Haar prestatie was buitenaards, vertelt hij tegen de pers. "Een wonder." 

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

De meter van Nono wordt toenmalig omroepster Tess Goossens. Sinds Valerie haar heeft leren kennen bij JIMtv zijn ze beste vriendinnen. Gewezen rallypiloot Albert Vanierschot wordt peter. Aan de media geven Koen en Valerie een paar kraambeelden. Zo deden ze het ook bij Zita. Deals met de boekjes of exclusiviteitscontracten in ruil voor een kinderkamer: daar passen ze voor. Iedereen gelijk voor de wet.

Papflessen met flair

De eerste maanden na de geboorte probeert Koen zoveel mogelijk thuis te zijn. Hij zet zijn televisiewerk op een lager pitje en vraagt aan z'n broer Kris om voor Clouseau tijdelijk geen optredens in te plannen. Zijn gezin komt nu op de eerste plaats, maar al snel blijkt dat een moeilijke evenwichtsoefening. Niemand heeft dan al gehoord van Niels Destadsbader, Koen Wauters is nog hét gezicht van VTM. Nee zeggen is al nooit z'n sterkste punt geweest en hij worstelt ermee. Toch slaagt hij erin de balans voor het eerst sinds lange tijd te doen overhellen naar thuis. En dat voelt goed. Valerie, intussen, settelt zich helemaal in haar moederrol. Af en toe probeert ze voor VTM wat stylingwerk te doen, maar het gros van de tijd is ze bij de kinderen. Het jonge gezin geniet. Papflessen en voorleesuurtjes: ze doen het met een flair alsof het nooit anders is geweest.

Twee jaar na hun wettelijk huwelijk trouwen ze voor de kerk, in Venetië. Het geluk spat ervan af: zij in haar witte jurk, hij in stijlvol grijs, met aan zijn ringvinger een 'huwelijkstattoo'. ©Vicky Ohnemus

Het geluk spat ervan af en dat is er ook aan te zien in augustus 2006. Twee jaar ervoor zijn Koen en Valerie getrouwd voor de wet, maar hun kerkelijk huwelijk hadden ze nog tegoed en dat brengt hen nu in Venetië. Hun huwelijksdag wordt er één van grote hectiek: de pastoor moet helemaal uit Rome komen en omdat zijn vliegtuig te laat landt, moet hij in allerijl per boottaxi naar de kerk worden gebracht. Het is racen tegen de klok en Koen staat in het zweet, maar de puzzelstukken vallen uiteindelijk perfect in elkaar en het wordt een prachtige dag. Er zijn maar weinig mensen bij. Enkel wat vrienden en familieleden. Zita, bijna twee jaar, is bruidsmeisje. De foto die nadien verspreid wordt, toont twee gelukkige mensen. De bruidsjurk die Valerie draagt, heeft zowel voor- als achteraan een diep decolleté en is van de hand van couturier Steven De Wilde. Koen kiest voor stijlvol grijs. Aan zijn ringvinger draagt hij voortaan een tattoo: hij is niet zo'n juwelenman maar wil wel een statement maken. In 2014 zal hij daarover zeggen: "Ik ben dus geringd voor het leven, maar dat is goed. Dat is de bedoeling. Je weet het natuurlijk nooit als je eraan begint. Maar het is zeker wel de intentie. Valerie is nog altijd the one."

Bij Nono's geboorte is Koen vol lof over Valerie. Ze was buitenaards, vertelt hij. <> ©VTM

Dat Koen, andersom, ook voor háár the one is, daar twijfelt eigenlijk niemand aan. Valerie mag dan misschien in 2002 bekend zijn geraakt als babe, ze is nooit een mannenverslindster geweest. Ook vóór Koen is ze altijd heel selectief geweest. Tijdens het huwelijk toont ze zich naar de buitenwereld toe opnieuw untouchable. "In veertien jaar met Koen heb ik nooit één keer aan iemand anders gedacht", zegt ze in 2016 in een interview. Koen, van zijn kant, vindt trouw in hun relatie het hoogste goed. Mannen die vreemdgaan vindt hij losers, zegt hij in interviews. "Naar een vrouw staren met een mond vol kwijl, dat vind ik ongepast en onrespectvol. Bedriegen zit niet in mijn systeem, ik walg daarvan." Alweer iets dat ze gemeen hebben, dus. Eén en ander levert goeie quotes op voor de boekjes, maar covers vullen ze daar niet mee. De journalisten van de gespecialiseerde pers geven het na een tijdje op: dirt, vuile was, zullen ze bij de samenwerkende vennootschap Wauters- De Booser niet vinden, zoveel is wel duidelijk. De Posh en Becks van de Lage Landen. Maar dan zonder het overspel.

Hij de ochtend, zij de avond

Dat Koen professioneel gas heeft teruggenomen, legt hem geen windeieren. Als hij eind 2006 de balans van zijn jaar opmaakt, stelt hij vast dat hij tachtig avonden méér thuis is geweest dan het jaar voordien. Nooit eerder in z'n leven heeft hij zich zoveel echtgenoot en zoveel huisman gevoeld. Een bewuste keuze en hij zou ze opnieuw maken. Maar tegelijk mist hij het allemaal ook wel. De drukte. Het contact. En zo wordt 2007 weer een jaar waarin het allemaal hard gaat. Clouseau bestaat twintig jaar en een kwart miljoen mensen komt kijken.

Valerie heeft zich intussen thuis een uitstekende mama getoond. Het moederen gaat haar goed af, maar als de kinderen hun peuterjaren ontgroeid zijn, weet ze dat ze méér wil. Ooit heeft Koen haar weleens gezegd dat ze niet hoeft te werken, maar daar voelt ze niks voor. Haar moeder had vroeger een kledingwinkel en Valerie koestert de droom om hetzelfde te doen. Maar dan moet het háár project zijn. Als ze in september 2008 in Mechelen Histoires de Femmes opent, gaat iedereen er eerst van uit dat het een hobby'tje is. Bezigheidstherapie, gesponsord door Koen. De realiteit is heel anders: Valerie is zelf met de banken gaan onderhandelen voor een lening en steekt er al haar spaargeld in. Já, Koen legt iets bij, maar dat betaalt Valerie netjes in schijven terug. Voor de grote kapitaalinjectie zorgt ze gewoon zelf. Valerie De Booser: behalve mama en 'mevrouw Wauters' nu ook onderneemster.

©Wim Van De Genachte

Thuis verdelen Koen en Valerie de jobs. Koen doet de ochtenden, maakt het ontbijt en zorgt dat de kinderen op school geraken. Valerie probeert er 's avonds en op woensdag en zondag te zijn. De andere dagen werkt ze en staat ze in de winkel. Mensen adviseren hen weleens om een nanny te nemen, maar daar willen ze niet van weten. Wel een poetsvrouw en iemand voor de strijk. Maar de rest doen ze zelf.

In Histoires de Femmes lopen de zaken intussen goed. Er is een outletstore bijgekomen en in 2012 laat Valerie weten dat er een derde winkel volgt. 'Histoires d'Hommes' zal enkel mannenkleding verkopen en Koen Wauters wordt er het gezicht van. Komt goed uit, want zelf zit Koen op dat moment even in een rustiger periode: Clouseau last een paar sabbatjaren in en dat is voor Koen het moment om z'n prioriteiten onder de loep te houden. Hij heeft nu twaalf keer Dakar gereden en stopt ermee. Voortaan alleen nog racen in Europa. Hij gaat vijf keer per week sporten en vindt in Valerie - als die tijd heeft - een goeie compagnon: ze is in haar jonge jaren twee keer Belgisch kampioen veldlopen geweest en kan nog steeds een aardig spurtje trekken. Maar tegen 2013 voelt hij het weer jeuken. Hij mist het publiek en voelt een steek telkens als hij die zomer een festivalaffiche ziet waar z'n naam niét op staat.

Perfect voor elkaar

In een interview laat Koen zich dat jaar lovend uit over Valerie. "Vorig jaar zat ik eens op een strand in Italië. Ik was een beetje aan het rondkijken. Ineens dacht ik: 'Godvermiljaardedju, daar komt iets wreed schoons uit het water gestapt.' Bleek het mijn eigen vrouw te zijn." Hij zegt dat hij haar knapper vindt worden met de jaren en dat hij nog steeds even verliefd is op haar als in het begin. Zoals elk koppel hebben ze weleens een mindere dag, zegt hij. "We huppelen heus niet ganse dagen arm in arm kussend over straat. Natuurlijk hebben ook wij onze moeilijke momenten en vallen er al eens woorden. Maar we hebben in die tien jaar nog nooit, nog niet in de verste verte gedacht: 'Ik wil het niet meer, het is over.'" Gevraagd door de journalist wat hij zou doen als hij op een dag dat gevoel misschien wél zou hebben, antwoordt Koen: "Ik ben geen relatiedeskundige, maar ik vind dat er tegenwoordig al te gemakkelijk wordt opgegeven. Opoffering, begrip, respect. Het is pas op de mindere momenten dat je zulke begrippen moet waarmaken. Ik denk dat wij twee dat kunnen." Als ze wat later tien jaar getrouwd zijn, posten ze een foto op Instagram. Het beeld toont Koen en Valerie, kussend op het strand. Bijschrift: "Tien jaar getrouwd vandaag. Ik ben niet perfect. Jij bent niet perfect. Maar twee mensen kunnen wel perfect bij elkaar passen. Perfect voor elkaar."

Het harde werken in de winkels eist in 2013 z'n tol. Valerie, ooit gediagnosticeerd met een auto-immuunziekte, krijgt gezondheidsproblemen omdat de zaak haar boven het hoofd is gegroeid. Ze krijgt de dingen niet meer gecombineerd en sluit Histoires d'Hommes. De beslissing valt haar zwaar, maar ze neemt er vrede mee. Ze moét. "Het is gewoon te veel", schrijft ze in een persbericht. "Mijn gezondheid, mijn gezin en Histoires de Femmes gaan voor." Ze leert eruit. Ze heeft té vaak gewoon doorgewerkt op sluitingsdagen, voortaan zal ze strenger zijn.

Toch geen derde kind

Zita en Nono groeien intussen als kool. Leken ze gisteren nog in de pampers te zitten, dan heeft Zita intussen een eerste musicalrol beet en heeft ook Nono ambities in die richting. Nochtans worden ze daar thuis niet in gepusht. Binnen de vier muren van hun huis in Heffen proberen Koen en Valerie gewoon de best mogelijke ouders te zijn. De regel is dat alles bespreekbaar is. Geen taboes. Openheid. En geen betutteling. Koen en Valerie overwegen een tijdlang een derde kind. Maar rond 2017 laten ze dat idee varen.

In de periode die volgt, blijft Koen worstelen met z'n workload. De tv-opdrachten volgen elkaar in hoog tempo op. 'Belgium's Got Talent'. 'Wauters vs Waes'. 'Project K'. In interviews herhaalt hij keer op keer dat het te veel is en dat hij moet afbouwen. Hij wil meer thuis zijn. Vindt niks belangrijker dan Valerie en de kinderen, zegt hij. Dat méént hij ook, want met grote regelmaat schroeft hij de dingen wat terug. Maar dat is moeilijk. De aanbiedingen zijn mooi en hij doét het ook allemaal zo graag. Hij piekert. "De balans moet beter", zegt hij. Maar hoe?

Als Koen in december 2016 voor een uitverkocht Sportpaleis het nummer 'Oh Ja' inzet, denkt hij plots aan Valerie. Hij baant zich een weg door de menigte en kust haar vol op de mond. ©Kos

De grootste openlijke liefdesverklaring komt er op 9 december 2016. Het Sportpaleis zit vol tot aan de nok en Clouseau speelt die avond één van de eerste shows van een uitverkochte concertreeks. Als Koen het nummer 'Oh Ja' inzet en zichzelf de liefde voor een vrouw hoort bezingen, denkt hij plots aan Valerie. Hij weet dat ze in de zaal zit en vraagt de hulp van het publiek. Voor de ogen van zo'n 25.000 mensen baant hij zich een weg door de menigte. Eenmaal aangekomen kust hij haar vol op de mond.

"Wij zien elkaar zodanig graag dat dat onze enige keuze is", zegt Koen daarna in een interview. "Met alle kennis die ik heb vergaard in bijna vijftig jaar weet ik dat het nooit zo goed en zo schoon zal zijn als met Valerie. Tegen dat ik een pee van zestig jaar ben, leun ik achterover, kijk ik naar jou en zeg ik: 'Damn, I'm a lucky bastard'."

©Instagram

Morgen deel 3 (slot): Een verhuis en een plaat die alles voorspelt

Meer lezen over de relatiebreuk van Koen Wauters en Valerie De Booser? Dat kan in dit dossier.

Koen en Valerie - 17 jaar lief en leed (deel 1): de beginjaren en de komst van Zita: “Als hij haar ziet, is hij meteen verkocht”

Onze showbizzreporter sprak de voorbije jaren uren met Koen Wauters over zijn huwelijksgeluk: “Of alles wel nog oké was tussen hen?”

Ook voor Zita (15) en Nono (13) breekt zware periode aan: “Voor pubers is scheiding heftiger dan voor jonge kinderen”