De nieuwste mode: kleren die je niet moet wassen

Alles is goed om huishoudelijke taakjes tot een minimum te beperken. Zéker als ook het milieu erbij gebaat is. Daarom maken steeds meer modemerken kleding die je amper of zelfs niet moet wassen. Hun geheim: bamboe, wol of zeewier. "Mijn T-shirts moeten pas na zes keer dragen in de was", zegt de Vlaamse ontwerpster Fina Vanbuel.
Justin Bieber in een broek van het merk Pangaia. Hun kleren bestaan uit zeewiervezels, die zweet sneller absorberen dan katoen. ©RV

100 liter leidingwater. 11,9 liter regenwater. 1,7 liter grondwater. 0,4 liter flessenwater. Of samengeteld 114 liter. Zoveel water verbruikt de gemiddelde Vlaming elke dag, volgens de Vlaamse Milieumaatschappij. Na de douche (24 liter) en het toilet (21 liter) is onze wasmachine (16 liter) de grootste verbruiker. Ze enkel laten draaien wanneer ze vol is, is een van de besparingstips. Maar in realiteit heeft amper 65% van de huishoudens daar oren naar: ze slaan het deurtje van de trommel al toe met daarin één broek, twee handdoeken en wat ondergoed.

Fina Vanbuel uit Hechtel-Eksel maakt T-shirts uit bamboe. "De stof is antibacterieel én anti-allergisch." ©Photonews

Het kan ook anders. Door kleding - behalve sporttenues en onderbroeken - langer dan één dag te dragen, bijvoorbeeld. Of, nog makkelijker: door kleding te kopen die nauwelijks of zelfs niet gewassen hoeft te worden. Steeds meer modemerken stappen mee in dat verhaal. Het Amerikaanse Pangaia - populair bij supersterren Justin Bieber en Pharrell Williams - werd eind vorig jaar opgericht en produceert T-shirts uit zeewiervezels. Die absorberen zweet sneller dan katoen en hebben een antibacterieel effect, waardoor ongewenste geurtjes zich minder snel verspreiden. Alle kledingstukken zijn ook behandeld met pepermuntolie en blijven langer fris. Volgens de oprichters besparen ze per T-shirt 3.000 liter water in vergelijking met een standaard katoenen exemplaar. Ook Wool & Prince, met vrouwenlijn Wool&, maakt reclame met "geurresistente" kleding, die tot 100 dagen zonder sopje kan. Oprichter Mac Bischop ergerde zich rot aan reclamespotjes voor wasmiddelen die kleding vol hardnekkige vlekken tonen. "Ze geven ons het gevoel dat we vaker moeten wassen", zei hij. Hij wilde het tegendeel bewijzen en begon z'n bedrijf nadat hij 100 dagen aan een stuk hetzelfde wollen shirt had gedragen zonder dat te wassen of strijken. "Zweet is proper. Pas als het geabsorbeerd wordt door kleding trekt het bacteriën aan, waardoor het vies gaat ruiken." Hij werkt met merinowol, een ademende stof die zweet laat verdampen in plaats van aan de stof te kleven. De prijs blijkt het enige minpunt: van 36 euro voor een boxershort tot 112 euro voor een T-shirt.

De jurken van het label 'Wool&' kan je 100 dagen dragen zonder ze te wassen of strijken. ©Christopher J. Scott

45 euro voor T-shirt

Ook in Vlaanderen wordt gezocht naar materialen die beter bestand zijn tegen geur en vuil en dus minder water en energie verbruiken. "Ook bamboe is antibacterieel én anti-allergisch, waardoor je het minder snel moet wassen", zegt ontwerpster Fina Vanbuel (55) uit Hechtel-Eksel. Zij lanceerde vijf jaar geleden het kledingmerk 'Bamboo Belgium'. Ze zit al sinds haar 24ste in de modewereld en ontwierp eerder al bruidskleding en theaterkostuums. "Toen mijn kinderen ouder werden, wilde ik opnieuw gaan ontwerpen. Met respect voor mens en natuur. Ik zag uiteindelijk meer in bamboe dan in organisch katoen, hennep of melkvezel. Bamboe stoot 30% minder CO2 uit dan eender welke boom, is een makkelijke plant die snel groeit, heeft geen pesticiden nodig en groeit zelfs op arme grond. Mijn T-shirts kosten 45 euro per stuk, maar kan je met gemak tien jaar dragen. Vuil is vuil natuurlijk, maar eigenlijk moet je ze pas na vijf of zes keer dragen wassen. Mijn man is een enorme zweter, die een katoenen shirt al na een halve dag moet vervangen. Met eentje van bamboe kan hij drie à vier dagen voort."

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Stinkvoeten

En dan is er nog kleding met zilverionen. Ook die doden bacteriën en houden geurtjes buiten. De Waregemse modegroep Bimeko gebruikt het sinds kort voor geurloze dameskleding die ze behandelen met een speciale coating. En er zijn ook de Belgische sokken met zilverdraad van Supergoods, waardoor je geen stinkvoeten meer krijgt. Critici zijn over die laatste weliswaar minder enthousiast, want tijdens het wassen zouden zilverdeeltjes in het rioolwater terechtkomen die schadelijk zijn voor milieu én gezondheid.