De bilvergroting: razend populair, maar het kan vreselijk aflopen

Een vrouw overleed vorige week na een bilvergroting in een kliniek in Düsseldorf. De Brazilian buttlift is mede dankzij Instagram ook in Nederland populair. Chirurgen waarschuwen voor de gevaren.
©shutterstock

Een 42-jarige vrouw stierf vorige week in het ziekenhuis, nadat er complicaties waren ontstaan bij een bilvergroting in een kliniek in het centrum van Düsseldorf. Maandag bevestigde de officier van Justitie in de hoofdstad van Noordrijn-Westfalen dat er vorig jaar ook al een vrouw was overleden na dezelfde behandeling. Het zou gaan om een 20-jarige studente.

De exacte oorzaak van de twee sterfgevallen is nog niet duidelijk; de Duitse autoriteiten hebben beide zaken nog in onderzoek. De kliniek in Düsseldorf was in handen van een man die opgeleid was tot internist. Hij was dus geen plastisch chirurg.

Influencers

De Brazilian buttlift wordt ook in Nederland steeds populairder, al zijn er geen exacte cijfers beschikbaar. Voor zover bekend liep de behandeling hier ook nog nooit dodelijk af.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Op sociale media als Instagram pronken influencers met hun volle derrière. ,,En dat zien wij terug in het aantal vrouwen dat een bilvergroting wil”, zegt Diana Gabriëls van de gelijknamige kliniek voor plastische chirurgie in Barendrecht. ,,We krijgen er iedere maand meer over de vloer.”

Artikel gaat verder onder de foto

Diana Gabriëls. ©PR

Vrouwen met veel volgers of abonnees op Instagram en YouTube, krijgen bij Gabriëls korting op een behandeling in haar praktijk. Zo kwamen Temptation Island-deelnemers Pommeline en Rosanna aan een opgeknapte bilpartij. ,,Ik speel zeker in op de populariteit van dat soort vrouwen op sociale media”, zegt Gabriëls. De reclame die de influencers maken, levert haar een hoop klandizie op. Hoewel ze de bilvergroting zelf ‘onzin’ vindt, kan iedereen in Barendrecht terecht voor een behandeling. ,,Zolang het gezondheidstechnisch maar verantwoord is.”

Inspuiten lichaamsvet

Vrouwen (mannen doen het veel minder vaak) die een bilvergroting willen, hebben twee opties: het inbrengen van implantaten of het inspuiten van eigen lichaamsvet onder de bilspier. De laatste behandeling wordt in Nederland het vaakst toegepast. 

Voor goedkope implantaten reizen Nederlanders af naar landen als Turkije en de Dominicaanse Republiek, zo is te zien in berichten op sociale media. ,,Ik ken zelfs verhalen van vrouwen die naar Irak gaan”, zegt Gabriels. ,,Ik vind dat onverstandig. Je weet niet of de persoon door wie je wordt behandeld, goed is opgeleid.”

Artikel gaat verder onder de foto

Temptation Island-deelneemster Pommeline (midden) liet bij een praktijk in Barendrecht haar billen vergroten. ©RTL

Borstimplantaten in billen

Er zijn dan ook genoeg verhalen van buitenlandse bilvergrotingen met dramatische gevolgen, zoals de Nederlandse vrouw die vorig jaar in Turkije borstimplantaten in haar billen kreeg. Maar ook met het inspuiten van lichaamsvet gaat het regelmatig mis. Soms wordt het vet te diep ingespoten, waardoor vetpropjes via de bloedbaan in de longen of het hart terechtkomen. Dat kan fatale gevolgen hebben.

Wereldwijd heeft een bilvergroting in 1 op de 3000 gevallen een dodelijke afloop, bleek vorig jaar uit internationaal onderzoek. De afgelopen jaren kwamen verhalen naar buiten over sterfgevallen in Brazilië, Turkije en de Verenigde Staten, nu is dus ook Duitsland aan de beurt. Bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd is niet bekend hoe vaak in ons land complicaties optreden bij bilvergrotingen.

Relatief riskant

,,Het is een relatief riskante ingreep”, bevestigt Ali Pirayesh, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Esthetische Plastische Chirurgie (NVEPC). Als plastisch chirurg past hij regelmatig bilvergrotingen toe. ,,Zelfs bij mij kan het misgaan. Moet je nagaan als je bij iemand die hier niet voor is opgeleid op tafel ligt.” Pirayesh verwijst naar de internist in Düsseldorf. ,,Dat kan natuurlijk niet. Het is alsof ik een hoornvliestransplantatie uitvoer.”

In Nederland is een behandeling als een bilvergroting echter niet het exclusieve terrein van plastisch chirurgen. Wie de operatie uitvoert, moet opgenomen zijn in het BIG-register voor artsen én aantoonbare ervaring hebben. ,,Maar er zijn ook andere vogels van allerlei pluimage die zeggen dat ze de behandeling kunnen uitvoeren”, zegt Pirayesh. 

Hij vergelijkt de Nederlandse situatie met een snelweg waarop allerlei chauffeurs rijden: ,,Met rijbewijs, zonder rijbewijs, met het verkeerde rijbewijs. Het Zorginstituut Nederland is bezig met het opstellen van bekwaamheidseisen voor het uitvoeren van cosmetische ingrepen. Ik hoop dat daarin wordt vastgelegd welke beroepsgroepen behandelingen als bilvergrotingen wel en niet mogen uitvoeren.”