Dan toch geen schijnhuwelijk, oordeelt ambtenaar na 5,5 jaar: “Eindelijk kan ons leven beginnen”

Ze hebben er meer dan vijf jaar op moeten wachten, maar nu mag het: Kempenaar Michel Van Eyck (53) en de Braziliaanse Elisabete Santos Lacerde (39) mogen trouwen. De burgerlijke stand had dat altijd geweigerd omdat die er een schijnhuwelijk vermoedde.
Michel en Elisabete laten er geen gras over groeien. Al op 6 maart zullen ze 'ja' zeggen tegen elkaar. ©PHOTO NEWS/Pieter-Jan Vanstockstraeten

Michel en Elisabete laten er geen gras over groeien. Al op 6 maart zullen ze 'ja' zeggen tegen elkaar. Afgelopen weekend trokken ze al meteen naar de bruidswinkel. Elisabete had er vijf jaar van gedroomd. Eindelijk mocht het: trouwjurken passen.

Het koppel leerde elkaar kennen in 2014 aan het graf van Elvis in Memphis. De vonk sloeg vrijwel meteen over. "Maar wat volgde, was een lange, vermoeiende, pijnlijke, emotionele en dure strijd", zegt Michel. Toen Elisabete voor de tweede keer naar België kwam, vroeg Michel haar ten huwelijk. Maar op het stadhuis van Turnhout werd hun droom aan diggelen geslagen: de dienstdoende ambtenaar vermoedde een schijnhuwelijk. Elisabete werd opgesloten in een asielcentrum en werd gedwongen naar Brazilië gerepatrieerd. Mét, in haar bagage, een inreisverbod van drie jaar erbovenop.

Agent in slaapkamer

Dan maar andersom: Michel reisde vier keer naar háár. Hij spaarde er al z'n verlof voor op, nam zelfs loopbaanonderbreking. De dag nadat haar inreisverbod afliep, arriveerde Elisabete weer in België. Er kwam een nieuw onderzoek naar hun relatie, deze keer wél met goede afloop. Michel: "Het was een heel ander onderzoek dan de eerste keer. Er kwamen twee agenten langs. Ze hebben alles bekeken. De slaapkamer. De badkamer. Zelfs de ijskast. Uit alles konden ze afleiden dat Elisabete hier woont en dat wij een relatie hebben. Erna zijn we elk nog drie en een half uur ondervraagd. Maar ons verhaal kwam 100 procent overeen."

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

De cirkel is rond

Toch bleef het spannend afwachten. Een paar dagen geleden viel eindelijk de beslissing in de mailbox. "Met knikkende knieën hebben we het bericht geopend. We hebben het twee keer moeten lezen om het te geloven. We zijn elkaar wenend in de armen gevallen. De dag erna zijn we meteen naar de burgerlijke stand gereden om een datum vast te leggen. Het wordt 6 maart."

Elisabete: "Ik ben zo blij. De drie jaar dat ik in Brazilië was en Michel in België, waren de moeilijkste. Maar we hebben volgehouden. Mijn familie in Brazilië is heel blij voor mij."

In augustus gaan Michel en Elisabete op huwelijksreis naar de plek waar alles begon. In Memphis, aan het graf van Elvis, maken ze de cirkel rond. In de 'wedding chapel' van Graceland spreken ze dan opnieuw hun liefde voor elkaar uit. "Eindelijk kan ons leven nu écht beginnen."