Cricketduel VOC na racistische opmerking gestaakt: 'Hij was te geëmotioneerd om verder te spelen’

Niet door een nederlaag en niet door slecht spel, maar door een racistisch opgevatte opmerking kunnen de cricketers van VOC op de laatste speeldag deelname aan de play-offs hebben verspeeld. De wedstrijd tegen HCC werd om die reden gestaakt. ,,Dit is de eerste keer dat dit in Nederland gebeurt.”
VOC-batsman Dirk van Baren loopt weg, nadat hij tegen HCC-wicketkeeper Yash Patel (r) een racistisch opgevatte opmerking heeft gemaakt. ©Frank van der Leer

Velen zullen het in die o zo keurige cricketsport niet voor mogelijk hebben gehouden, maar het topklasseduel tussen HCC en VOC (beiden bij winst verzekerd van de play-offs) is toch echt na een racistisch opgevatte opmerking gestaakt.

Fucking Indian

Het incident gebeurde vrij vroeg in de wedstrijd. VOC-batsman Dirk van Baren beet HCC-wicketkeeper Yash Patel de woorden ‘fucking Indian’ toe. De Indiër, die voor zijn studie naar Nederland is gekomen en voor het tweede seizoen bij de Hagenaars speelt, vatte dat op als racisme. Hevig beledigd was hij door teamgenoten niet tot bedaren te brengen. Daarop stapte hij het veld af, gevolgd door de overige spelers.

Hij was te geë­mo­ti­o­neerd om verder te spelen. Wie ben ik dan om te zeggen dat hij moet doorspelen?

Boris Gorlee

In de kleedkamer is nog geprobeerd om op Patel in te praten, maar de hevig geëmotioneerde wicketkeeper was niet meer in staat om verder te spelen. ,,We hebben nog geprobeerd op hem in te praten”, zegt HCC-captain Boris Gorlee. ,,Of hij de wedstrijd toch niet wilde uitspelen. Omdat voor ons in deze wedstrijd ook de play-offs op het spel staan. Maar hij was te geëmotioneerd om verder te spelen. Wie ben ik dan om te zeggen dat hij moet doorspelen? Wij staan allemaal achter zijn beslissing, wat de consequenties ook zullen zijn.”

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Excuses

Van Baren heeft nog wel geprobeerd zijn excuses aan te bieden, maar daar stond Patel (nog) niet voor open. Beide hoofdrolspelers waren na afloop niet bereikbaar voor commentaar, omdat ze sportcomplex Diepput al snel hadden verlaten. Patel, omdat hij nog vol emotie zat, Van Baren omdat hij zich schaamde.

Dirk is geen racist en dat durf ik wel te zeggen, want hij is mijn beste vriend

Pieter Seelaar

,,Dirk is geen racist en dat durf ik wel te zeggen, want hij is mijn beste vriend’’, verklaarde VOC-captain Pieter Seelaar. ,,Maar hij was gefrustreerd en heeft wel het verkeerde gezegd en dat is door Yash als beledigend opgevat. Dat hij het zo opvatte, daar heb ik begrip voor.”

De captain van VOC en Oranje weet ook wel wat dit voor de beeldvorming van cricket doet. ,,Racisme is een belangrijk onderwerp vandaag de dag en het hoort niet in het cricket thuis. Enorm vervelend dat dit is gebeurd. Ik wil er wel op wijzen dat het om één opmerking gaat. Dus niet dat er iets al vijftien minuten over en weer aan de gang was of dat het in ruzie ontaardde.”

Verbale clashes

Verbale clashes komen in het cricket vaker voor, vooral tussen de wicketkeeper en de batsman. De wicketkeeper probeert met opmerkingen de batsman uit zijn spel te houden. En daar wordt door de batsman ook wel op gereageerd, maar die opmerkingen blijven binnen de grenzen van het fatsoenlijke. Racisme is daarbij not done. ,,Dit is de eerste keer dat dit in Nederland gebeurt.”

Door dit incident bleef iedereen in vertwijfeling achter. Spelers en umpires, niemand wist wat de consequenties zijn. Wat zijn de straffen? Wie gaat er naar de play-offs? Wordt het duel nog uitgespeeld? ,,Dat laat ik aan de tuchtcommissie van de bond over”, zegt Seelaar. ,,Ik wil niet vooruitlopen op de zaken. We hebben rapporten opgesteld, het is nu aan de bond.”