Coronapatiënten lijken deze keer minder ziek - geen 30 maar 10 procent gaat bij opname door naar de ic

De periode van ziekte is bij een ziekenhuisopname momenteel milder voor coronapatiënten dan tijdens de eerste golf. 

De patiënten die zich melden op de spoedeisende hulp zijn minder ziek, en eenmaal in het ziekenhuis liggen zij gemiddeld minder lang op de verpleegafdeling en worden zij minder vaak doorverwezen naar de ic’s.

Dat zeggen spoedeisendehulpartsen tegen de Volkskrant. Het blijkt voorzichtig uit een steekproef die de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) heeft gehouden onder de internist-infectiologen in alle Nederlandse ziekenhuizen.

Zij rapporteerden per ziekenhuis het ziekteverloop van de eerste tien opgenomen patiënten in maart en april en van tien patiënten uit augustus en september. De gemiddelde opnameduur daalde van ongeveer 11 naar minder dan 7 dagen. Het aantal patiënten dat door moest naar de intensive care daalde van 30 procent naar onder de 10 procent. Eerder bleek ook al dat de gemiddelde ligduur op de ic was gedaald, van ongeveer 21 naar 13 dagen.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Gevoel

‘We zijn dit onderzoek gestart, omdat er onder internist-infectiologen al het gevoel heerste dat het ziektebeeld in de tweede golf minder ernstig was’, zegt Annelies Verbon, hoogleraar infectiologie in het Erasmus MC en lid van het Outbreak Management Team (OMT). ‘De resultaten uit onze enquête kwamen met dat gevoel overeen.’

Verbon benadrukt dat ‘dit geen gedegen wetenschappelijk onderzoek’ is. ‘Het is een volgend stapje in de bewijsvoering, maar de uitkomsten zullen we nu hard moeten gaan maken.’

Volgens de hoogleraar zijn er twee waarschijnlijke factoren die mede ten grondslag liggen aan het mildere ziekteverloop: de gemiddelde leeftijd van de opgenomen patiënten was iets lager, en artsen hebben meer kennis over de juiste behandeling. Zo kreeg de afgelopen weken 60 procent van de patiënten het middel dexamethason toegediend, en 30 procent remdesivir. In het voorjaar was dat nog respectievelijk 1 en 2 procent.

Er zijn geen aanwijzingen dat het virus zelf milder wordt, zegt Verbon. ‘En de resultaten betekenen ook zeker niet dat minder strenge maatregelen nodig zijn om het virus eronder te krijgen. Patiënten kampen nog steeds met de langdurige gevolgen van hun ziekte, die voor individuele patiënten nog steeds zeer ernstig uit kan pakken.

Ook spoedeisendehulpartsen zien over het algemeen patiënten minder ziek het ziekenhuis binnenkomen dan een halfjaar geleden, zeggen artsen uit het hele land tegen de Volkskrant. ‘In april zagen we nog patiënten die zich niet zo benauwd voelden, maar toch hele lage zuurstofwaardes in hun bloed hadden’, zegt Pol Stuart, seh-arts in het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam. ‘Dat hebben we de afgelopen maanden niet meer gezien.’ Ook komt het nu veel minder vaak voor dat patiënten direct van de seh naar de ic moeten.

Totaal anders

‘Deze piek is totaal anders dan de eerste piek’, zegt Geesje van Woerden, seh-arts in het Haaglanden MC, in Den Haag. ‘Iedereen is doordrongen van de symptomen van corona. Mensen trekken eerder aan de bel, huisartsen verwijzen sneller door. Daardoor zien wij patiënten in een vroeger stadium, en kan een minder intensieve behandeling volstaan. Dat is grote winst voor de patiënt.’

Marc Bonten, hoogleraar medische microbiologie in Utrecht en ook lid van het OMT, vindt dat artsen en onderzoekers voorzichtiger moeten zijn hun bevindingen zo naar buiten te brengen. ‘Het is potentieel belangrijk nieuws, ik zeg niet dat het niet klopt, maar je weet ook dat iedereen hier een mening over heeft. Dan moet je het gedegen onderzoeken, voordat je het in een artikel publiceert.’