Containerschip vaart recht op Zeeuws strand af, ‘botsing’ ternauwernood voorkomen

Een opmerkelijk tafereel, gistermiddag pal voor het Vlissingse Badstrand op de Westerschelde. Containerschip Valdivia leek daar recht op het strand af te stevenen, maar gooide net op tijd het roer om vervolgens dicht langs het strand verder te varen.

Het tafereel werd vastgelegd op video en de beelden gingen viral op Facebook. Het is niet duidelijk wat er is misgegaan aan boord, maar de stuurman kon net op tijd ingrijpen. Duidelijk was dat het schip buiten de vaargeul was geraakt.

Volgens Eric Adan, die bij Rijkswaterstaat over het scheepvaartverkeer over de Westerschelde gaat, was het schip bestemd voor de Steenbank om daar haar loods af te zetten. ,,Men heeft vrij laat besloten om via de Sardijngeul en het Oostgat te gaan in plaats van Westrond. Door de volle ebstroom werd dat een moeilijke manoeuvre waarbij het schip in de Sardijngeul buiten de boeienlijn kwam en zodoende dichter bij het strand dan normaal. Het schip heeft haar reis kunnen voortzetten. Het voorval zal in de Commissie Nautische Veiligheid Scheldegebied worden geëvalueerd.”

Het schip was om 15.49 uur vertrokken uit de haven van Antwerpen en heeft Helsinki als eindbestemming. 

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Flinke golfslag

De charme van het Badstrand is dat bezoekers er gratis uitzicht op passerende schepen krijgen, maar dat zorgt soms ook voor problemen. Dicht langs het strand varende schepen kunnen flinke golfslag veroorzaken, waardoor badgasten soms worden verrast door grote hoeveelheden water die ineens het strand opkomen.

Het containerschip weet net op tijd bij te sturen. ©Still uit video