Hij waande zich al Jezus, nu is hij Mozes

CARRIÈRE VAN KANYE WEST LIJKT BEGRAVEN

'Ik ben de nieuwe Mozes. De man die zijn volk van de slavernij kan redden.' Twitterend Amerika was vorige nacht ooggetuige bij de mentale ondergang van voormalig wonderkind Kanye West (43). Fans op sociale kanalen twijfelden tussen knuffels en hoongelach, maar bij de boodschap 'Ik ben de tweede rijkste Afro-Amerikaan' leek de bodem bereikt. De koning is nar geworden. "Help die man", smeken de fans.
Ook de tijden van Kanye's Sunday Services - muzikale erediensten - lijken voorbij. ©AFP

Geen week nadat de realityshow van zijn echtgenote werd afgevoerd, lijkt ook Kanye West hetzelfde lot beschoren. De muzikale presidentskandidaat liet zich zes weken geleden nog ontvallen dat hij wilde scheiden van realityster Kim Kardashian (39) en voegde meteen ook fijntjes toe dat hij eigenlijk hun dochtertje wilde vermoorden. Gisternacht ging het licht compleet uit. 'Ik ben de tweede rijkste Afro-Amerikaan', deelde hij. 'Ik heb mijn volk nodig om ons naar de vrijheid te leiden.' Amerika tikte zich tegen het hoofd. Al snel was de boodschap weg. 'Sorry. Echte rijkdom bestaat uit vrienden en familie. God beoordeelt ons niet op geld of status', klonk het daarna.

Presidentscampagne

En met die 'God' waant de rapper zich heel dichte vriendjes. Want nadat hij zichzelf eerder al omdoopte tot Yeezus, vergeleek hij zichzelf gisteren met een andere figuur uit de bijbel. 'Ik ben de nieuwe Mozes', stond er eveneens in een tweet. En in de volgende zinnen begroef de artiest ook meteen zijn muzikale ambities. Wie gehoopt had dat zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen een geniale stunt ter promotie van zijn nieuwe album was, kreeg gisteren zijn gloednieuwe ambities voorgeschoteld. Na zijn Sunday Services - zondagse kerkdiensten, met Kanye als christelijke heiland - is de muziek meer dan ooit veraf. 'Ik zal geen muziek meer uitbrengen tot wanneer mijn contract met Sony ontbonden is', klonk het. 'Ik sta niet toe dat mijn mensen tot slaven worden gemaakt. Ik zet mijn leven op het spel voor mijn mensen. De muziekindustrie en de NBA zijn de moderne slavenschepen. Ik ben de nieuwe Mozes.' Nobele gedachte. Maar behoorlijk eng nadat hij de fans begin deze week al eens een kijk schonk in zijn universum. Daarbij kwam hij terug op het veelbesproken incident tijdens de VMA's in 2009, toen West als een bezetene het podium op stormde om de show van Taylor Swift te verstoren. "Die daad werd me ingefluisterd door de Almachtige. Als God dat niet had gewild, dan had hij mij wel achteraan in de zaal gezet. En niet op de eerste rij", klonk het sereen.

Definitieve bluts

Vrouwlief Kim en haar familie schrijven de uitspraken van Kanye toe aan zijn bipolaire stoornis en de realityster eiste dan ook dat haar echtgenoot opnieuw gespecialiseerde hulp zoekt. Maar Kanye geeft telkens nul op het rekest. Zijn nieuwe losgeslagen gedrag zou volgens de familie dan ook helemaal te wijten zijn aan het feit dat 'Keeping Up With The Kardashians', de docusoap rond Kims familie, er de stekker uittrekt. Een nieuwe bluts voor het ego van de man die ooit verklaarde dat zijn grootste spijt in het leven eruit bestaat dat hij nooit een concert van zichzelf kon bijwonen. De definitieve, blijkt ook. Want de schare fans die nog voor hem schreeuwt, schreeuwt ongegeneerd om hulp. "Help Kanye. Hij heeft nu écht hulp nodig."

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Met zijn vrouw, realityster Kim Kardashian, en hun 7-jarige dochter North. ©Photo News
In 2009 verstoorde Kanye de show van Taylor Swift op de VMA's. "Die daad werd me ingefluisterd door de Almachtige", klinkt het nu. ©photo_news