Carola Wambeke overlijdt maand na eeuwfeest, haar weduwnaar Frits (103) mag door coronamaatregelen niet naar uitvaart

Carola Wambeke (100), die samen met Frits De Brabandere (103) wellicht het oudste koppel van Vlaanderen vormde, is maandag overleden in woonzorgcentrum Deken Darras in Tielt. Omdat Frits het rusthuis niet mag verlaten, zal hij de uitvaart van zijn vrouw niet meemaken. Zijn kinderen gaan een foto van hun vader op een kerkstoel zetten. “Zodat vader er toch ook een beetje bij is.”
Frits de Brabandere (103) verliest zijn wederhelft Carola Wambeke (100), met wie hij 78 jaar samen was. ©Joke Couvreur

Frits en Carola trouwden op 6 februari 1942 en deelden maar liefst 78 jaar lief en leed. Het sympathieke oude koppel woonde tot vorig jaar nog alleen in een huisje in de kleine Tieltse deelgemeente Schuiferskapelle. Carola runde er een schoenwinkeltje, Frits was gareelmaker. Na een leven lang hard werken, maakten ze de voorbije dertig jaar vooral tijd voor familie. Elke zondag kwamen kinderen of kleinkinderen er op de koffie. Maar omdat de leeftijd begon door te wegen, verhuisden ze in oktober vorig jaar samen naar het rusthuis. Samen met haar familie vierde Carola er op 10 maart - net voor de coronacrisis - nog haar honderdste verjaardag. Maar haar gezondheid ging sindsdien fel achteruit.

Carola (100) dronk tijdens haar eeuwfeest nog een glaasje champagne ©Sam Vanacker

Afscheid in het rusthuis

“Moeder was op. Ze haalde de honderd, maar het was met de hakken over de sloot”, vertelt zoon Hugo (75). “Op haar verjaardag had ze al moeite om haar ogen open te houden. Afgelopen weekend wou ze niet meer eten en zondag is ze plots in elkaar gezakt. Ondanks de strenge coronamaatregelen kregen we met de familie de kans om zondagnacht bij haar bed te waken. Maandagochtend om 6.45 uur hebben we vader er nog net op tijd kunnen bij roepen, zodat hij afscheid kon nemen voor ze rustig insliep. Dat is maar goed ook, want door de quarantainemaatregelen mag hij het rusthuis niet verlaten. Dat betekent dat hij niet bij de uitvaart mag zijn.”

Zowel wij als het verplegend personeel hebben mijn vader uitgelegd dat veiligheid op de eerste plaats komt. Hij is 103 jaar en een eenvoudige verkoudheid kan hem al fataal worden

Zoon Hugo

“Vader had het daar even moeilijk mee, maar hij heeft ook wel begrip voor de situatie. Afscheid nemen in de kerk of in het rusthuis, eigenlijk is het hem eender. Zowel wij als het verplegend personeel hebben hem uitgelegd dat veiligheid op de eerste plaats komt. Dat begrijpt hij ook. Vader is 103 jaar en een eenvoudige verkoudheid kan hem al fataal worden. Aan de andere kant heeft hij moeder zelf ook achteruit zien gaan. Het einde kan hij beter inschatten dan wij allemaal. Hij heeft er vrede mee, maar de coronacrisis maakt het er voor niemand makkelijker op. Vader is nu wel voor het eerst in zijn leven alleen. Dat we hem niet fysiek kunnen bezoeken, doet nog het meeste pijn, al bellen we regelmatig en via het verplegend personeel gaan we later ook proberen te skypen.” 

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Carola en Frits trouwden op 6 februari 1942. ©Joke Couvreur

De uitvaart van Carola is gepland op zaterdag, in heel intieme kring. “De dienst wordt sterk ingekort door het virus”, gaat Hugo verder. “Het wordt een korte woorddienst. Om ervoor te zorgen dat hij toch een beetje aanwezig is, hebben mijn zus Rita en ik beslist om een foto van vader mee te nemen naar de kerk. Die foto gaan we op een stoel zetten tijdens de dienst.”

Blij met de extra tijd

Volgens Hugo was er voor zijn moeder niets belangrijkers dan familie. “Het was een warme, sterke vrouw. Zij en mijn vader waren allebei harde werkers, van de oude stempel. Toen de ‘commerce’ wegviel, is er veel veranderd. Ze maakten tijd voor elkaar en voor de familie. De laatste dertig jaar is onze familie dankzij onze ouders dichter naar elkaar toe gegroeid. Elke zondag gingen we op de koffie. Vaak werd er dan een kaartje gelegd en genoten we samen van een avondmaal dat onze moeder klaarmaakte. Daar hebben we allemaal mooie herinneringen aan. Die gezelligheid hebben we aan moeder te danken.” 

Vanwege het coronavirus zal de uitvaart in intieme kring plaatsvinden in de Sint-Pieterskerk in Tielt. De begroeting in het funerarium is uitsluitend voor de familie. Online condoleren kan via de website van uitvaartcentrum Viaene-Vinckier.

Carole Wambeke en Frits De Brabandere werden op 10 maart nog in de bloemetjes gezet naar aanleiding van de honderdste verjaardag van Carola. ©Sam Vanacker