Bruls over failliete restaurants: ‘Zelf zat ik als student al onder de bruine karaffen van het Pinoccio-plafond’

Hubert Bruls (54) is burgemeester van Nijmegen en voorzitter van Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, een regio met 500.000 inwoners.

,,Pizzeria Pinoccio, Spijshuis Uylenspieghel. Deze week zijn binnen een etmaal twee Nijmeegse iconen failliet gegaan. Wie heeft er niet bij die restaurants gegeten? Zelf zat ik in 1984 als student al onder de bruine karaffen van het Pinoccio-plafond. 

,,Dat zulke vertrouwde zaken ineens uit het straatbeeld verdwijnen, is onwerkelijk. Het laat zien hóe groot de klap is die de horeca krijgt. De voorzichtige heropening van 1 juni komt voor sommige bedrijven al te laat.

,,Corona trekt diepe sporen in de stad. Er zal meer leegstand komen. Maar of het wezen van Nijmegen verandert? De Vierdaagse heeft het zwaar. Voor NEC is het moeilijk om maanden zonder wedstrijden en zonder een vol stadion te overleven. De broekriem zal aangehaald worden. Toch moet overleven mogelijk zijn. Een stad zonder Vierdaagse en NEC kan ik me niet voorstellen. 

Optimisme is plicht

,,Laten we sowieso wat minder zwartgallig naar de toekomst kijken. Het is makkelijk om te wijzen op alles wat niet kan en fout gaat. Maar als je denkt dat het niet meer goed komt, dan komt het ook niet meer goed. Kijk anders: de regels worden verruimd! Er is perspectief! Ik luister graag naar Immanuel Kant: optimisme is een plicht! 

,,Dat roep ik ook thuis. Een van mijn dochters doet dit jaar eindexamen. Ze is druk met haar laatste proefwerken. Haar examenperiode is in feite vergald. De laatste schooldag, feestjes, de diploma-uitreiking: niets gaat door. Máár er is veel dat wel goed gaat. We zijn gezond. We hebben toekomst. Vergeleken bij het verdriet van mensen die door corona ziek worden of dierbaren verliezen, stelt het leed in huize Bruls helemaal niets voor.”