Boris Johnson blijft aan de leiding in polls ondanks nederlagen

De Britse premier Boris Johnson leidt nog altijd in de peilingen, ondanks zijn recente politieke nederlagen. Daar had hij er eind vorige week al de zwaarste van opgelopen, toen de enquêtes werden afgenomen. The Guardian voegt er wel aan toe: “Niemand weet hoe groot zijn voorsprong precies is”.
Boris Johnson. ©AFP or licensors

Vorige week was ongetwijfeld een van de turbulentste in de carrière van Boris Johnson. De Britse premier leed pijnlijke nederlagen in het Lagerhuis en verloor zelfs de steun van zijn eigen broer, Jo. Hij kreeg ook kritiek omdat hij 21 rebellerende Tories de bons gaf. In die omstandigheden behielden de Conservatieven toch hun voorsprong op Jeremy Corbyns partij Labour, met iets tussen de 3 en 14 procentpunten. Het volk lijkt de harde positie van Johnson in de brexitsaga te steunen. In de poll van Opinium haalt de Conservative Party 35 procent, de Labour Party 25 procent en de Liberal Democrats 17 procent. De Brexit Party van Nigel Farage daalt naar nog 13 procent.

Peilingen worden vandaag meestal met een stevige korrel zout genomen, zeker nadat nauwelijks een poll in 2016 had voorspeld dat Donald Trump de nieuwe Amerikaanse president zou worden, noch dat de Britten een paar maanden eerder hun land uit de EU zouden stemmen. Bovendien lijkt de publieke opinie vandaag heel wispelturig, schrijft The Guardian. Toch blijven polls een waardevol instrument, dat het politieke denken beïnvloedt en een richting aangeeft van de publieke opinie.

Jeremy Corbyn, voorzitter van oppositiepartij Labour. ©AFP

Dat Johnson op kop blijft, verklaart waarom hij samen met een boel partijgenoten zo graag verkiezingen wil. Gemiddeld liggen de Conservatieven 9 procentpunten voor op Labour in de peilingen. Dat maakt die laatste partij zenuwachtig. Zij ziet de verkiezingen dan ook liever verschoven naar een datum na 31 oktober - in principe brexit day - in de hoop dat Johnson tegen dan erg verzwakt is.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Downing Street liet overigens zelf een peiling uitvoeren, zo zei Jason Stein, een medewerker van ex-minister Amber Rudd. Daaruit bleek dat de Conservatieven zouden stranden op 295 à 300 zetels, nog ver van de 326 die nodig zijn voor een meerderheid. De Conservatieven zijn er daarom ook zelf niet gerust in en beseffen dat Johnson niet zomaar gewonnen spel zou hebben, als er morgen gekozen moet worden. “Maar paniek is er zeker niet”, aldus Stein.

Uitstel of wet breken?

Een peiling van YouGov wijst dan weer uit dat de meeste Britten de brexit liever nogmaals uitstellen, dan zonder aangepast akkoord uit de EU te stappen. Slechts zo'n 30 procent van de Britten zou liever hebben dat premier Boris Johnson de wet breekt.

Het Britse Lagerhuis zette premier Johnson eind vorige week immers voor het blok: als hij er niet in slaagt de EU tot een nieuw echtscheidingsakkoord met aangepaste backstop te bewegen, is hij wettelijk verplicht om Brussel opnieuw om brexit-uitstel te vragen. Maar Johnson ligt naar eigen zeggen liever “dood in een greppel” dan de brexit uit te stellen tot na 31 oktober, en dus groeit de speculatie dat hij de wet gewoon naast zich neer zal leggen. De premier zou dan in principe vervolgd kunnen worden, maar met het oog op vervroegde verkiezingen komt een imago als ‘brexitmartelaar’ misschien niet zo ongelegen.

Antibrexit-betogers verzamelden zich gisteren voor het Britse parlement in Londen. ©AFP or licensors

De meeste Britten vinden dat Johnson zich gewoon aan de wet moet houden. In een peiling van het instituut YouGov afgelopen weekend bij 1.640 Britse volwassenen antwoordde exact de helft dat hij de EU om uitstel moet vragen als dat wettelijk vereist is. Maar 28 procent vindt dat hij de wet moet breken, en Brussel niet om uitstel mag vragen.

Van alle Britten die ten tijde van het referendum voor ‘Leave’ hebben gestemd, vindt 52 procent dat hij de wet moet breken. Bijna 30 procent van de ‘Leave-stemmers’ vindt dat dan weer niet. Binnen Johnsons eigen partij zijn de resultaten gelijkaardig: 50 procent vindt dat hij de wet moet breken, 34 procent vindt van niet.

Twee brieven

Of Johnson effectief uitstel zal gaan vragen, blijft koffiedik kijken. De Britse premier zei vannacht na alweer een nederlaag in het Lagerhuis dat hij “zal streven naar een akkoord in het nationale belang”. Tegelijkertijd zou de regering er alles aan zal doen achterpoortjes te zoeken.

Johnson zou bijvoorbeeld twee brieven naar Brussel kunnen schrijven: één met de vraag om uitstel, en een tweede waarin hij zegt dat Londen eigenlijk geen uitstel wil. Maar dat is volgens experten juridische quatsch. Johnson zou ook nog een motie van wantrouwen tegen zijn eigen regering kunnen indienen, waarna wellicht oppositieleider Jeremy Corbyn in Brussel om uitstel mag gaan vragen. Maar ook dat zou erg uitzonderlijk zijn.