Bezorgers spelen verstoppertje met mijn pakketjes terwijl ik van niets weet

Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. Ze vervangt Nynke de Jong die met zwangerschapsverlof is. Linda woont in Vlijmen en is journalist. Ze is getrouwd en heeft drie jonge kinderen.

Wat is de beste verstopplek rond uw huis? Handig om te weten, want die schatten van Wehkamp gaan na een geslaagde proef met DHL hun klanten de mogelijkheid geven om pakjes te laten bezorgen ‘op een afgesproken plek rond het huis’. Ook pakketbezorger DPD werkt al met ‘neerzettoestemming’.

Volgens het promopraatje is het voordeel van zo’n afgesproken plek dat de klant niet op de bezorger hoeft te wachten of niet meer bij de buren hoeft aan te bellen.

Klinkt mooi, hè? Ware het niet dat het helemaal niks nieuws is, want... veel van die bedrijven (de bezorgers van PostNL kunnen er bijvoorbeeld ook wat van) doen dat allang! Verstoppertje spelen met pakketjes, alleen weet de klant dan van niks.

Pakjes gewoon voor de deur zetten of achter de heg: het gebeurt te pas en te onpas. Niet alleen bij ons, maar overal. Vraag maar aan bekenden. Geen wereldramp, maar wel ergerniswekkend want voor hetzelfde geld wordt jouw pakje gejat of krijgt het een regenbui op zijn kartonnen dak.

Ook irritant: een mailtje krijgen met de tekst ‘U was helaas niet thuis’, terwijl je dat verdorie wél was. Sterker, je zat voor het raam te wachten op dat pakje en die bel is dus écht niet gegaan.

Klantenservices en woordvoerders hebben er een sport van gemaakt om te roepen dat dit uitzonderingen zijn.

Ze kunnen beter zeggen: ‘Dit gebeurt inderdaad te vaak. Het mag niet, het is niet netjes, maar veel van onze bezorgers worden letterlijk afgerekend per bezorgd pakket en die tarieven houden al jaren niet over. Het is dus best te begrijpen dat die uw bestelling stiekem samen met die van de buren op nummer 16 hebben afgegeven of dat ze dat pakje bij u op de tuintafel hebben gelegd.’

Da’s namelijk ónze beste verstopplek. Nou ja, volgens de bezorgers dan.