Bende perste 30 cafés en dancings af: wie hun portiers weigerde, kreeg knokpartij in zaak cadeau

Het gerecht vervolgt elf (ex-)portiers omdat ze meer dan 30 horecazaken zouden hebben afgeperst. "Ze probeerden het ook bij bekende clubs zoals Carré, The Villa, Versuz en Lagoa. In ruil voor beschermingsgeld zouden er geen problemen zijn. Maar wie weigerde, kreeg kort erna toevallig te maken met een vechtpartij."
Foto ter illustratie. ©iunderhill

Speurders van de federale politie rolden de bende op nadat ze klachten van horecazaken uit Izegem en Roeselare uitplozen. Dat deden ze nadat West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé en Izegems burgemeester Bert Maertens (N-VA) aan de alarmbel trokken. "Zij signaleerden dat kleinere danscafés in de regio bezoek kregen van een Belgisch-Albanese portiersbende, die geld vroeg om 'problemen te voorkomen'", klinkt het. "Naast officiële portiers zouden ze 'zwarte' portiers (zonder wettelijk verplichte badge, red.) inschakelen die echt dé baas aan de deur zouden zijn. Wie niet instemde, werd bedreigd. En niet toevallig was er heel vaak kort daarna een zware vechtpartij bij de weigeraars, wat voor een deuk in hun reputatie en een angstklimaat zorgde."

Feestje

Er werden talloze telefoontaps uitgevoerd en zelfs undercoveragenten ingezet. "Wat ze hoorden, was om steil van achterover te vallen", klinkt het bij de speurders. Negen verdachten die in het portiersdossier betrokken waren, bleken ook transporten van kilo's cocaïne en kalasjnikovs te regelen. De undercoveragenten belandden ook op het verjaardagsfeestje van spilfiguur Christophe D. (53), een oud-portier die al veroordeeld werd voor mensenhandel, prostitutie, witwassen en slagen en verwondingen. Samen met Oostblokkers Alban C. (39) en Agrond L. (39) - die de drugs- en wapentransporten runden - stuurde hij een groep van 35 à 55 illegale portiers aan. D. kreeg ook de hulp van 'luitenanten' Dimither G. (42), Ajet P. (38), Binak L. (37) en de broers Mayr-Ali (27) en Lom-Ali (29) K. Tot hun 'zwarte' portiers behoorden enkele bekende namen, zoals ex-voetballer Bjorn De Wilde, MMA'er Valentijn Overeem en John Delgado. Die laatste sloeg in 2016 nog een jongeman halfdood in de West-Vlaamse discotheek Lagoa. Maar de bende probeerde het ook buiten de provinciegrenzen. "In de rest van het land trachtten ze zich binnen te werken in bekende clubs zoals Carré, The Villa, Versuz, Spirito, Kokorico en Club Exo."

15 jaar cel

Maar die grotere dancings lijken zich geen of weinig afpersingspogingen te herinneren. "Niet bij ons", vertellen Yves Smolders van Versuz en Steve Boodts van Club Exo. Bij de Antwerpse The Villa herinnert uitbater Vincent Van Trier zich één incident. "Eén keertje heeft een groep mannen zoiets geprobeerd. Maar ons beveiligingsteam en de politie zijn toen ingelicht en daarna is er eigenlijk niets opmerkelijks gebeurd." Een voormalig Carré-medewerker herinnert zich 'probleempjes'. "Maar ons management kon altijd rekenen op de politie als er zulke mensen opdoken en in de zaak is er nooit effectief iets gebeurd." Een rechter zal binnenkort moeten oordelen of de elf verdachten zich schuldig maakten aan afpersing in groep en bij nacht, slagen en verwondingen en bedreigingen. De portiersbende riskeert tot 15 jaar cel.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.