Autorijden in het donker: hoe weet je of je nachtblind bent en wat kun je eraan doen?

Bijna de helft van alle automobilisten ziet slecht in het donker. Dat je ’s avonds minder goed ziet, is vrij normaal. Maar hoe weet je of het gevaarlijke vormen aanneemt en wanneer ben je officieel nachtblind?
Nachtblindheid kan leiden tot gevaarlijke situaties in het verkeer. ©Barrett-Jackson

Nachtblindheid is het verschijnsel dat je niets of bijna niets kan zien in het donker, terwijl bij voldoende licht het zicht wel goed is, zo meldt het Oogfonds. De mate waarin je er last van hebt wordt bepaald door twee soorten cellen in het netvlies: kegeltjes en staafjes. De kegeltjes zorgen ervoor dat we scherp zien en kleuren kunnen onderscheiden als het licht is. In het donker gebruiken we vooral de staafjes. Omdat mensen met de staafjes geen kleuren kunnen onderscheiden, zien we in het donker alles grijs. 

Symptomen

De staafjes vangen zoveel mogelijk licht om toch zoveel mogelijk te kunnen zien. Nachtblindheid ontstaat als de lichtgevoelige staafjes niet goed werken. Als je nachtblind bent, kun je in het donker niets of bijna niets zien, maar als er voldoende licht is, zie je wel goed. Een ander symptoom van nachtblindheid is het verschijnsel dat je moeite hebt om te wennen aan het donker als je uit een helder verlichte ruimte komt. Nachtblindheid komt altijd in beide ogen voor. Nachtblindheid aan één oog wijst op een oogziekte.

Nachtblindheid kan een erfelijke oorzaak hebben, maar kan ook veroorzaakt worden door staar, glaucoom, aandoeningen van de oogzenuw, onbehandelde bijziendheid of een gebrek aan vitamine A. Komt de nachtblindheid door een onbehandelde bijziendheid, dan biedt de juiste bril de oplossing. Bij staar kan een nieuwe lens de klachten laten verdwijnen en bij glaucoom kunnen andere medicijnen helpen. Hoe dan ook is het bij nachtblindheid belangrijk om regelmatig naar de oogarts te gaan. 

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Nachtblindheid behandelen

Duisternis op z’n tijd goed is om onze ogen actief te houden. Het activeert de staafjes, waardoor nachtblindheid minder kans krijgt. Maar nachtblindheid is niet te voorkomen wanneer het de erfelijke variant betreft. Het risico op de niet-erfelijke variant van nachtblindheid kan wel worden beperkt. Goede, gevarieerde voeding en de ogen rust geven, kunnen helpen om niet-erfelijke nachtblindheid te voorkomen.

Nachtblindheid geeft in het donker problemen bij lopen, fietsen en zeker ook bij autorijden. Om jezelf en anderen te beschermen, is het verstandig om bij nachtblindheid in het donker of tijdens de schemering geen auto te rijden. Wanneer je last hebt van een milde vorm kan een speciale nachtzichtbril het zicht verbeteren. Deze bril heeft gele glazen die contrasten duidelijker maken en fel licht dimmen, zoals tegemoetkomende koplampen.

Dit zijn de meest recente video's van onze autoredactie: