Artsen weten te weinig van ‘doodsoorzaak nummer 1': roep om voedingsles voor medische studenten

Artsen in spé krijgen te weinig les over voeding. En dat terwijl met elf miljoen doden per jaar wereldwijd slechte voeding doodsoorzaak nummer 1 is, zegt Gert Jan Hiddink.
Afbeelding ter illustratie. ©Shutterstock

De gepensioneerd hoogleraar voedingsvoorlichting aan de Wageningen Universiteit deed met twee collega’s in Australië en Nieuw-Zeeland onderzoek naar de rol van voeding in medische opleidingen wereldwijd. ,,En die is te klein, vinden afgestudeerde artsen.

Daardoor hebben ze te weinig voedselkennis en voelen ze zich niet voorbereid om patiënten goed te adviseren over behandeling of het voorkomen van welvaartsziektes. Uit een recent onderzoek bleek dat maar 10 procent van de afgestudeerden er vertrouwen in heeft dat ze goed zouden kunnen adviseren rond obesitas’’, aldus Hiddink. 

Belangrijkste doodsoorzaak wereldwijd

Bij ba­sis­we­ten­schap­pen, denk aan fysiologie of biochemie, kun je voeding meenemen in het programma

Gert Jan Hiddink

Ongezond eten is de belangrijkste doodsoorzaak wereldwijd. De afgelopen decennia zijn we steeds ongezonder gaan eten: minder groenten, fruit en eiwitten, meer zout, suiker en vet. Mede als gevolg daarvan staken ziektes als obesitas en hart- en vaatziekten de kop op.

De Hartstichting verwacht dat Nederland in 2030 zo’n 1,9 miljoen hart- of vaatpatiënten telt. Dat zijn er nu 1,4 miljoen. Het CBS becijferde dat het aantal Nederlandse 20-plussers met obesitas sinds begin jaren 80 tweeënhalf keer zo groot is geworden.

Hiddink pleit voor het inpassen van een voedingslessen in de bestaande leerprogramma’s. ,,Bij basiswetenschappen, denk aan fysiologie of biochemie, kun je voeding meenemen in het programma.’’

‘Voeding als medicijn?!’

Bij de Nijmeegse Radboud Universiteit probeert een groep studenten geneeskunde dat al voor elkaar te krijgen. Zij hebben zich verenigd in de stichting Student en Leefstijl Nijmegen. ,,Dit jaar hebben we, samen met de universiteit, voor tweedejaars studenten het keuzevak ‘Voeding als medicijn?!’ opgezet’’, aldus voorzitter Julia Ypma. Dat vak wordt twee keer per jaar gegeven, maar er is maar ruimte voor een deel van de studentengroep.

Ypma wil dat studenten in het eerste jaar voedingsles krijgen, zodat ze een basis hebben. ,,Dan hoef je als docent bepaalde dingen in een later stadium niet meer uit te leggen en kun je erop voortborduren. En dat scheelt weer tijd.’’

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.