Arnhemse moeders tegen radicalisering

radicalisering cursus

Nachtmerrie van de islamitische ouder: je kind radicaliseert. Arnhemse moeders die dat niet laten gebeuren, gaan andere moeders helpen.
©ROH

Hoe voorkom en herken je radicalisering in je omgeving? Twaalf islamitische moeders uit de Arnhemse wijk Malburgen weten daar meer van en laten andere ouders daar hun voordeel mee doen. Ze sloten gisteren een training af die als doel heeft dat zij de manier waarop zij hun kinderen behoeden voor afglijden overdragen op anderen.

Angst voor drank, drugs, criminaliteit of een ongewenste seksuele ervaring: ouders met pubers worstelen vaak met dezelfde gevaren. Voor islamitische ouders komt daar een zorg bij: de angst voor radicalisering.

,,Mijn kinderen op het slechte pad, daar ben ik altijd zo bang voor geweest", zegt de 42-jarige cursist Fatna, die geen achternaam genoemd wil zien. Een paar jaar geleden kwam een van haar vijf zoons thuis met de opvatting dat het allemaal maar niks was in Nederland: discriminatie, haat tegen de islam. Hij kon maar beter naar Syrië vertrekken.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

,,Ik schrok daarvan. Dat is absoluut niet wat wij onze kinderen leren. Even daarvoor had ik mijn zoon ingeschreven voor Arabische les. Bleek dat die werd gegeven door iemand met dat soort ideeën. Ik heb mijn zoon er meteen af gehaald. Dat die docent echt aan het ronselen was, had ik niet eens door. Ik dacht alleen: dit past niet bij ons."

Fatna bleef in gesprek met haar zoon. Ze heeft haar kinderen geleerd, dat zij hen alleen kan beschermen als ze haar alles vertellen. En dat deden ze. ,,Het trok snel weer weg. Ik heb mijn kinderen daarna voor veel sporten ingeschreven. Er blijft dan weinig tijd over om op straat rond te hangen."

Die ervaringen delen met andere moeders, blijft Fatna bij als een van de belangrijkste onderdelen van de cursus Oumnia Works. Allemaal op zoek naar het goede pad voor hun kinderen: islamitisch en vreedzaam.

Als het gaat om radicalisering is de islamitische gemeenschap in Arnhem geen onderdeel van het probleem, maar wel onderdeel van de oplossing, constateert burgemeester Ahmed Marcouch bij de feestelijke afsluiting van de training. Hij prijst de rol van de vrouwen. ,,Vaders zijn belangrijk, maar moeders hebben de grootste impact op hun kinderen."

Dan volgt het verhaal over zijn jeugd, toen Marcouch naar Afghanistan wilde om met de Moedjahedien te vechten tegen de Sovjet-Unie. ,,Het waren verstandige mensen als jullie die mij afhielpen van dat plan. Die mij uitlegden dat ik niks te zoeken had in Afghanistan en geïnfecteerd was met giftige gedachten."

Moeder Hanane Laaraari (37) meende dat zij nooit te maken zou krijgen met radicalisering. Dat vond ze iets voor ontspoorde mensen. ,,Tot ik in deze training in een film zag hoe de jeugd kan afglijden. Heel gewone jongens en meisjes die radicaliseren. Ik heb er nooit bij stilgestaan, dat dit ook bij ons kan gebeuren."

Dus is het gesprek met je kinderen het belangrijkste, concluderen de moeders. Weten wat ze doen, vragen naar school, hun week, hun emoties en ervaringen. Fatna: ,,In mijn opvoeding werd alles weggestopt. Dat doe ik in mijn opvoeding anders. We praten. En omdat we praten, kan ik hen beschermen."

©ROH