Als ik afspreek met mijn vriendin komen er altijd anderen bij

moderne manieren

Beste Beatrijs,

Ik heb een oude vriendin die heel aardig en sociaal is. Als ik met haar afspreek, wordt zij frequent gestoord door bekenden van haar die inbreken in ons gesprek. Dus niet eventjes 'Hallo' zeggen maar een heel verhaal beginnen. De buurvrouw komt dan binnen met een potje eigengemaakte jam en blijft plakken. Dit gebeurt ook elders, in een restaurant of in een filmhuis, als we na de film nog even iets drinken. Iemand spreekt haar aan en komt bij ons gesprek zitten, dat vervolgens over oninteressante koetjes en kalfjes gaat. Of haar telefoon gaat en mijn vriendin gaat er uitgebreid op in. Niets urgents, want dat hoor je gauw genoeg. En ik, die een uur heb gereisd en ook weer een uur terug moet, zit me te vervelen en denk: jammer van mijn tijd en energie. Ik heb geprobeerd dit met haar te bespreken, maar ze vindt het normaal dat bekenden een praatje komen maken en dat ik daar tegen moet kunnen. Ben ik te veeleisend?

Geen aandacht

Beste Geen aandacht,

Als u met iemand een afspraak in persoon hebt, is het ongepast om toe te staan dat anderen het gesprek overnemen. Of die verstoringen nu fysiek plaatsvinden (een buurvrouw die aanbelt of een bekende die erbij komt zitten) of telefonisch of via berichtjes maakt niet uit. In alle gevallen moet de onderbreking van het lopende gesprek zo kort mogelijk worden gehouden. Wie gebeld wordt kan zeggen: 'Ik bel je later terug' en andere mensen die zich aandienen kunnen vriendelijk worden afgepoeierd. Dus niet de buurvrouw binnen noden en kopjes thee inschenken, maar zeggen dat het nu niet uitkomt, want bezoek. Als bezoekende vriendin mag u rekenen op de onverdeelde aandacht van uw vriendin. U zit niet te wachten op een driegesprek met zomaar een onbekende erbij, want daar hebt u geen reis voor ondernomen.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Het is vreemd dat uw vriendin geen begrip voor u had, toen u uw ergernis ter sprake bracht. Volgens mij duidt haar gedrag niet op een supersociaal karakter, maar op een beperkt concentratievermogen, onvermogen om onderscheid te maken tussen belangrijke en onbelangrijke zaken en daardoor een slordige, zwalkende manier van leven. Het lijkt me geen pretje om een vriendschap te onderhouden, waarbij u voortdurend met derden moet concurreren om de aandacht. Het kan niet anders of uw animo om afspraken met haar te maken zal hierdoor slinken. Ze lijkt aardig, maar ze is het niet.

Beste Beatrijs,

Ik kreeg een uitnodiging voor een bruiloft, waarop als dresscode stond vermeld 'tenue de ville'. Toen ik dat opzocht op Google, vond ik: voor dames pastelkleurige kleding met rok tot op de knie en hakken of elegante laarsjes. Nu ben ik een vrouw die altijd broeken draagt en nooit hakken. Bovendien heb ik een hekel aan kleding kopen voor een gelegenheid, als ik die daarna nooit meer zal dragen. Ik overweeg om een elegant broekpak aan te trekken en nette, platte schoenen. Is een dresscode een suggestie of een eis? Moet ik echt een pastelkleurige jurk of rok dragen of mag ik iets aan waar ik me prettig in voel?

Moet ik een rok aan?

Beste Moet ik een rok aan,

Een dresscode is een tamelijk dwingend voorschrift, waar gasten zich aan dienen te houden, maar 'tenue de ville' is de lichtst denkbare variant. Het enige wat ermee beoogd wordt is om spijkerbroeken en capuchontruien met opdruk buiten de deur te houden. Gasten wordt gevraagd om geen vrijetijdsoutfit maar nette kleding aan te trekken, dat is alles. Het gaat om het soort kleding dat mensen op kantoor en bij formele gelegenheden dragen. Vrouwen kunnen kiezen tussen een mantelpakje, een rok of een jurk of een broek met een mooi jasje en een smaakvolle bloes. Platte schoenen zijn zonder meer toegestaan. Van een pastelplicht is geen sprake. U hoeft niets speciaals aan te schaffen. U kunt gewoon een greep in uw kast doen en een broekpak of combinatie broek/ jasje tevoorschijn halen in sprekende of donkere kleuren, wat u maar wil.

Beste Beatrijs,

Voor mijn verjaardag wil ik een paar vrienden uitnodigen om een hapje te eten en wat te drinken in een eetcafé. Probleem is dat ik niet heel ruim in mijn geld zit en niet de hele rekening zal kunnen betalen. Ik denk erover om geen cadeau te vragen en alleen het eten te betalen. De drankjes zouden dan voor hun eigen rekening zijn. Is dit redelijk? Thuis uitnodigen is natuurlijk een stuk economischer, maar ik wil er gezellig op uit. Ik weet niet zo goed hoe dit aan te pakken.

Slecht bij kas

Beste Slecht bij kas,

Dit lijkt me geen goed plan. Als u uw verjaardag met vrienden wil vieren, eist de conventie dat u ze vrijhoudt. Mensen vinden het niet leuk om voor iets feestelijks uitgenodigd te worden en de gelegenheid deels zelf te moeten betalen, ook niet als u van tevoren meedeelt dat het zo zal gaan. Ook als u zegt dat cadeaus niet nodig zijn, zullen sommige mensen alsnog een cadeautje meebrengen (omdat het tenslotte om uw verjaardag gaat), waardoor anderen weer het gevoel krijgen dat ze tekortschieten.

Het is beter om uw verjaardag thuis met een drankje en een hapje te vieren en alles zelf te bekostigen. Dat hoeft niet duur te zijn, u kunt zelf het een en ander bereiden. Dat is gastvrijer, goedkoper en meestal lekkerder dan eten in een eetcafé. Als u graag met een paar vrienden buiten de deur wil eten, kunt u dat regelen buiten uw verjaardag om. Stel een datum voor en vraag wie er meegaat. Bij een voorstel om samen uit eten te gaan betaalt iedereen voor zichzelf. Dan is er geen sprake van een verjaardag vieren, er komen geen cadeautjes bij kijken, het is gewoon een afspraak met vrienden in een eetcafé.