Alleen de volgevreten pens en rokende sigaar ontbraken bij Halsema

Journaliste Angela de Jong schrijft vijf keer per week een column over wat haar opvalt op tv.

Stiekem is niks zo lekker als je als kijker doodergeren aan tv. Maar er is natuurlijk nogal een verschil of het gaat om Yvon Jaspers die tegenover de nabestaanden van Anne Faber uithuilt hoe zwaar zíj het wel niet had of om de burgemeester van de hoofdstad die bij Op1 het fenomeen Amsterdamse arrogantie een totaal nieuwe lading geeft.

Ik ga hier niet van leer trekken wat er allemaal niet klopt aan de afwegingen en redenaties van Femke Halsema. Daar zijn andere columnisten voor. En bovendien, als zelfs Nicolette van Dam - lang leve de verplichte BN’er aan tafel - al kon voorspellen dat het te druk ging worden bij de demonstratie, dan zegt dat genoeg.

Laat ik me hier beperken tot Halsema’s media-optreden bij Op1. Tot haar stuitende houding, die ik met verbijstering heb zitten aanschouwen. Ze ademde in alles uit wat de rest van Nederland haat aan Amsterdam, GroenLinks en het openbaar bestuur in het algemeen. Het was alsof ik naar een 17de-eeuwse regent zat te kijken die zich minzaam verlaagde tot het volk. Alleen de volgevreten pens en rokende sigaar ontbraken nog.

Het was alsof ik naar een 17de-eeuwse regent zat te kijken die zich minzaam verlaagde tot het volk

Waar is die innemende vrouw gebleven die in haar tijd als Kamerlid met haar flair en charmes moeiteloos Binnenhof-pestkop Rutger Castricum de baas kon? En anders wel de ongeïnteresseerd onderuitgezakte Jeroen Pauw in zijn Pauw en Witteman-tijd? Er is geen schim meer van over. Bij Op1 zat een bestuurder die halsstarrig vasthield aan haar eigen gelijk en daardoor alle communicatiefouten maakte die denkbaar waren. Je moet het maar durven, janken dat opgesloten Amsterdammers het deze periode zo zwaar hebben in hun stad. Goh, echt? 

Ik ben benieuwd welke intellectuele pr-adviseur haar deze mediastrategie heeft ingefluisterd en hoeveel hij daarvoor heeft gevangen. Ik geef hier gratis advies voor elke bestuurder die de komende tijd aan een talkshowtafel een blunder van jewelste moet proberen recht te praten: slaak een zucht, zeg hoe duivels ingewikkeld de afweging was, dat je het achteraf natúúrlijk anders had moeten aanpakken. En het belangrijkste: stel je nederig op en bied je excuses aan. Zoals Halsema als eerste had moeten doen. Aan alle mensen die zich afgelopen tijd wel netjes aan de coronaregels hielden en met name aan degenen die met maximaal 29 anderen hun vader en/of moeder naar het graf droegen. In de openlucht, op begraafplaatsen die ruimer zijn dan de Dam.

En vooruit, ook een gratis advies voor Halsema. Amsterdammers die het zwaar hebben? Dan is het tijd voor een reality check. Maak eens een rondje in een willekeurig Brabants dorp. En anders heb ik nog wel een paar kijktips.