Alarmbellen gaan af in Washington

Ruslandonderzoek: Ook Republikeinen manen Trump

Het ontslag van minister van Justitie Sessions stelt de politieke situatie in de VS direct op scherp. Wil Trump het Ruslandonderzoek de nek omdraaien?
→ Een medewerkster van het Witte Huis probeert de microfoon van CNN's Jim Acosta af te nemen. ©REUTERS

Nog geen etmaal na de Congresverkiezingen stelt Donald Trump de nieuwe politieke verhoudingen in Washington op de proef, met het ontslag van minister van Justitie Jeff Sessions. Prominente Republikeinen waarschuwen dat dit niet de voorbode mag zijn van een poging het onderzoek te ondermijnen van speciale aanklager Robert Mueller naar banden tussen medewerkers van Trump en Russische functionarissen.

Tal van voortekenen duiden erop dat dit wel Trumps bedoeling is. Hij heeft Sessions nooit vergeven dat deze zich al enkele weken na zijn benoeming verschoonde van het Ruslandonderzoek, vanwege ontmoetingen die hij had gehad met de Russische ambassadeur in Washington. Daardoor was Sessions niet meer in staat Muellers doen en laten in de gaten te houden, tot frustratie van Trump, die het onderzoek steevast 'een heksenjacht' noemt en een complot van een groep Democraten.

Applaus

Sessions was bijna in tranen toen hij onder applaus van medewerkers gisteren zijn ministerie verliet. Enkele uren eerder had hij van de stafchef van het Witte Huis, John Kelly, opdracht gekregen ontslag te nemen.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Al sinds hij zich van het Muelleronderzoek verschoonde, gingen geruchten over zijn vertrek. Trump deinsde steeds terug voor ontslag, uit vrees voor de ophef die dat zou kunnen teweegbrengen. Met de Congresverkiezingen achter de rug durft hij het nu toch aan.

Trump heeft justitiefunctionaris Matthew Whitaker aangewezen als voorlopig waarnemer van het ministerschap. Whitaker zei eerder dat Mueller veel te ver gaat met zijn onderzoek. Ook sprak hij in de openbaarheid over manieren waarop een minister van Justitie het onderzoek in de wielen zou kunnen rijden.

In een reactie op de gebeurtenissen noemde de Republikeinse senator Susan Collins het gisteren 'noodzakelijk dat de regering het Muelleronderzoek niet belemmert'. Haar partijgenoot Mitt Romney, die dinsdag werd gekozen als senator in Utah, viel haar bij.

Twee gezichten

Democraten willen dat Whitaker zich net als Sessions verschoont van het onderzoek, dat volgens ingewijden bijna is afgerond. Sessions' ontslag betekent volgens de net in het Huis van Afgevaardigden herkozen Cheri Bustos 'een constitutionele crisis, een dag nadat kiezers in het hele land de president een tik op de vingers hebben gegeven'. "De Democraten wonnen met de belofte de regering weer verantwoording te laten afleggen en dat is precies wat we gaan doen."

In Trumps reactie op de verkiezingsuitslag, waarbij de Democraten de meerderheid veroverden in het Huis van Afgevaardigden en de Republikeinen hun Senaatsmeerderheid behielden, toonde hij twee gezichten. Hij bood de Democraten samenwerking aan op het gebied van onder meer economie, milieubeleid en wegenaanleg. "Het kan echt een mooie samenwerking van partijen worden."

Tegelijkertijd dreigde hij met wraakacties als de Democraten hem 'kwellen' met onderzoek naar het politieke en financiële handelen van de president en zijn entourage. In dat geval zullen de Republikeinen in de Senaat onderzoeken beginnen naar het doen en laten van Democraten: "Zij kunnen dat spelletje spelen, maar wij kunnen dat beter."

Trump sloeg zichzelf op de borst voor de Republikeinse winst in de Senaatsverkiezingen. Republikeinse kandidaten die het aflegden, hebben dat volgens hem aan zichzelf te wijten omdat zij niet gediend waren van Trumps bemoeienis met hun campagnes.