Ajax moet nu voet bij stuk houden

Analyse: Weerstaat Overmars de verleiding?

De breedte van de reservebank bepaalt de kracht van Ajax. De club moet de selectie deze winter dan ook niet laten uithollen.
→ Max Wöber dolt met David Neres op trainingskamp in de VS. ©VI Images

Sevilla wil zich per direct versterken met Max Wöber. De Spaanse club heeft 12 miljoen euro over voor de 20-jarige Oostenrijkse verdediger, die door Ajax anderhalf jaar geleden voor 7 miljoen euro werd gekocht van Rapid Wien. In die anderhalf jaar is Wöber er niet in geslaagd basisspeler te worden.

Eerder al meldde de directie van Guangzhou Evergrande zich bij Ajax om David Neres (21) over te nemen. De Chinese club zou liefst 40 miljoen over hebben voor de Braziliaanse aanvaller: meer dan drie keer zijn aankoopbedrag. En ook Neres is onder trainer Erik ten Hag niet altijd zeker van een plek in het basiselftal.

Sportieve aderlating

Wöber overweegt de transfer vanwege een beter sportief vooruitzicht in Spanje. Hij heeft de ervaren Daley Blind vóór zich en die speelt hij niet zomaar uit het elftal. Neres lijkt vooral onder de indruk van het salaris (naar verluidt 8 miljoen per jaar) dat hij bij Guangzhou kan verdienen.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Het is verleidelijk voor Ajax om zaken te doen, maar noodzakelijk is het niet: de clubkas is de afgelopen jaren behoorlijk gevuld en komende zomer zal het eigen vermogen nog verder groeien als de beste spelers en de grootste talenten, onder wie Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong, voor tientallen miljoenen zullen worden verkocht.

Maar belangrijker is de sportieve aderlating voor Ajax als Wöber en Neres tussentijds vertrekken. Beide spelers hebben ontegenzeggelijk hun waarde gehad in de eerste seizoenshelft. Denk aan het puike optreden van Wöber en Neres in de Allianz Arena tegen Bayern München en aan de beslissende actie van de Braziliaan tegen Benfica, die leidde tot de 1-0 zege.

Geen straf

De Amsterdammers staan in de achtste finales van de Champions League tegenover Real Madrid (13 februari en 5 maart) en moeten in de eredivisie 2 punten goed maken op koploper PSV om kampioen te worden. Al op 27 januari wacht de zware wedstrijd tegen Feyenoord in De Kuip, waar Wöber en Neres in het recente verleden overigens óók sterk voor de dag kwamen.

Ajax moet bij zijn standpunt blijven en deze spelersgroep tot het einde van het seizoen bij elkaar houden. De sfeer in die groep is uitmuntend, er wordt goed gevoetbald én gepresteerd. Het is voor Wöber en Neres geen straf om daar nog vijf maanden deel van uit te maken.

Dat technisch directeur Marc Overmars onlangs met Lisandro Magallán (25) een ervaren centrale verdediger heeft aangetrokken en dat ook een nieuwe vleugelaanvaller onderweg naar Amsterdam lijkt, in de persoon van de jonge Mexicaan Diego Lainez (18), doet daar niets aan af. Zij kunnen op korte termijn onmogelijk dezelfde inbreng en invloed hebben als Wöber en Neres. En die inbreng en invloed zijn van groot belang: de breedte van de bank bepaalt immers de kracht van Ajax.