Afpersing geen uitzondering in prostitutiemilieu

100% discretie! Elke prostituee adverteert ermee. Maar afpersing is in het wereldje geen uitzondering, weten hulpverleners. Soms chanteert de sekswerker haar klant, maar nog vaker doet een boze of teleurgestelde klant dat bij de prostituee: "Het is een harde wereld, zonder heiligen. Iederéén heeft er iets te verbergen, dat maakt chantage zo makkelijk..."
©RV

De burgemeester die wordt afgedreigd na een bezoek aan een prostituee, deed gisteren anoniem zijn verhaal in uw krant: hoe hij op een dag een berichtje kreeg van derden, na een seksbezoek aan een vrouw in Duffel. Vermeende afzender: een koppel dat filmpjes maakte van de prostituee in kwestie en haar klantenbestand stal. Het verhaal toont hoe ingewikkeld deze 'sector' in mekaar zit: je hebt klanten en prostituees, maar ook pooiers of andere mensen die zich al dan niet wettelijk toegang verschaffen tot de grootste geheimen van anderen: hun prostitutiebezoek, dat soms stiekem gebeurt, terwijl 'moeder de vrouw' denkt dat er een late vergadering is.

Pijnlijke afwijzing

Dat een halfuurtje op satijnen lakens een ferme kater kan laten, hebben ook andere mensen al ervaren. Vorig jaar was er in Tielt een rechtszaak rond een prostituee die een klant, een leraar, zo afperste, dat de man uit het leven stapte. Het omgekeerde komt nog veel frequenter voor, weet Katleen Peleman van Violett, de organisatie die medische en sociale hulp biedt aan sekswerkers.

"Mensen denken dat prostitutie een puur zakelijke transactie is. Maar seks draait om ménsen en dus komen er toch emoties bij kijken. Bijvoorbeeld: de klant die naar zijn favoriete prostituee belt, maar die te horen krijgt 'vandaag heb ik geen tijd'. Dat kan de verwachtingen van deze man kwetsen, zeker omdat sommige klanten denken: 'Ik betaal ervoor, dus gij moet doen wat ik wil.' Ander voorbeeld: de klant die na drie bezoeken 'iets speciaals' vraagt, een paar fantasieën opbiecht, en van de prostituee een 'neen' te horen krijgt. Dat kan een man boos maken, en hij kan er nergens mee heen. Je gaat niet op café tegen een maat vertellen: 'Nu heb ik wat meegemaakt, jong! Ik wou een uurtje bij een prostituee boeken waar ik al drie keer was geweest, maar die wou mij niet meer zien.' Mensen nemen dat persoonlijk, kroppen het op... Of proberen de prostituee te treffen."

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

"Want het zijn niet alleen de klanten die vaak thuis iets te verbergen hebben, dat geldt óók voor de sekswerkers. Wij hebben contact met circa 2.700 van hen, en bijna allemaal houden ze hun professionele leven verborgen voor hun ouders en kinderen. Ze zijn daar obsessief mee bezig: ze werken onder een valse naam, vervalsen hun leeftijd, ontvangen zelden op hun privé-adres, zitten niet op Facebook... Toch gebeurt het dat klanten het hen heel moeilijk maken: 'Ik zal je ouders wel weten te vinden! En dan ga ik alles vertellen!' Het is een harde wereld, waarin iedereen bezig is met overleven: is het niet financieel, dan wel emotioneel."

Pooiers en loverboys

Het wereldje is ook ruimer dan louter sekswerkers en klanten. Er lopen, ergens in het donker, ook pooiers, loverboys, partners... rond. Peleman: "Als prostituees hun klanten chanteren, dan is dat niet zelden onder druk van derden. Stel: de prostituee voelt dat één van de klanten er warmpjes in zit - niet zelden pochen deze mannen ook graag met hun rijkdom bij het bezoek. Vervolgens vertelt ze daarover aan haar pooier, die zegt: 'Daar valt wel wat te rapen.' Of aan haar partner, die vroeger misschien zélf klant is geweest bij de prostituee en die nu een beetje jaloers is op de mannen die nog langskomen. Zie je hoe delicaat dat allemaal in mekaar zit? Prostitutie draait om geld, maar ook om jaloezie, eenzaamheid... En veel angst."

Want eens het geheim uitkomt, is dat altijd een crisis, weet Peleman. "Dat is niet zoals in de film, waar mensen mekaar meteen huilend in de armen vallen. Prostitutie is een feit des levens, maar blijft heel erg in de taboesfeer zitten. Wij waren heel blij met de getuigenis van Sigrid (Schellen, red.) die openlijk over haar werk praatte en daar respect voor vroeg. Enkel op die manier kunnen we prostitutie toch een beetje uit die schimmige, en dus kwetsbare zone halen."