Actievoerders bij politici aan huis: tuin omgespit, roze verf en bom

D66-leider Rob Jetten zit thuis met corona en kreeg onverwacht bezoek van militante FDF-boeren. Het was een vriendelijk bezoek, maar ze schonden een ongeschreven regel: bij politici ga je nooit thuis op bezoek.
FDF-boeren met een voedselpakket thuis bij D66-fractievoorzitter Rob Jetten (in de deuropening). ©Rutger van Lier

Het was vast vriendelijk bedoeld, denkt Rob Jetten ('Deze boeren hadden geen kwaad in de zin') en toch bleef hij dinsdagavond achter 'met enig ongemak' nadat een vijfkoppige delegatie van de militante actiegroep Farmers Defence Force hem thuis had verrast met een bezoekje. 'Actiegroepen moeten politici niet thuis opzoeken.'

De fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer zit thuis in quarantaine omdat hij is besmet met het coronavirus. Farmers Defence Force zag daarin naar eigen zeggen een kans om wat goede wil te tonen. Ze belden dinsdagavond bij hem thuis aan om hem beterschap te wensen en overhandigden hem een voedselpakket met 'gezonde producten zoals die door de Nederlandse boer worden geproduceerd'.

'We zagen dat hij in quarantaine moest en we weten dat hij vegetariër is', aldus Thijs Wieggers uit Mariënvelde, een van de boeren die in de auto stapte, bij de streekomroep Regio8. 'Dus we dachten: we brengen even een ondersteuningspakket als ludieke actie.' Ze boden een pakket aan met onder meer konijnenvlees, varkensvlees, eieren, melk en rundvlees.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

'Er was geen sprake van een dreigende sfeer', benadrukt Jetten woensdagochtend in zijn reactie op Facebook. Toch bleef hij achter met een dubbel gevoel. De relatie tussen D66 en een deel van de boerengemeenschap is immers uiterst gespannen. D66 staat te boek als de partij in de regeringscoalitie die de veeteelt het meest drastisch wil saneren in de strijd tegen natuurschade en milieuvervuiling. D66-Kamerlid Tjeerd de Groot is hierom meermalen bedreigd.

Vandaar dat Jetten 'enig ongemak' bekroop toen hij de boeren op zijn stoep trof. 'Ik vind - hoe aardig het gebaar ook bedoeld is - dat actiegroepen politici niet thuis moeten opzoeken. Als politicus sta ik graag iedereen te woord over alles wat met de stand van het land te maken heeft. Politici moeten ook bereid zijn om naar iedereen te luisteren. Ik ga dan ook altijd het gesprek aan. In de Kamer. Op het Plein. Op het Malieveld. In de Achterhoek. Waar dan ook. Maar er is één plek waar dat niet hoort: thuis. En zeker niet onaangekondigd 's avonds in het donker aan mijn voordeur. Het voelt ook vreemd en onaangenaam dat FDF weet waar ik woon.'

'Minder plezierige aandacht'

Ook Jetten is niet vergeten dat zijn partij eerder 'minder plezierige aandacht' kreeg van FDF. 'GroenLinks-collega Jesse Klaver en ik zagen onze naam terug op een doodskist. Mijn auto werd bij een aanvankelijk onderhoudend bezoek aan Diepenheim klemgereden door tractoren, en met stickers beplakt. Er was een geëmotioneerde protestactie in Winterswijk met veel tractoren tijdens een werkbezoek van mij, waarbij andere FDF'ers samen met de politie de rust moesten terugbrengen. Na dit soort ervaringen is het wellicht voor te stellen dat ik toch even vreemd opkeek toen ik gisteravond de deur opendeed en het FDF-logo op de jasjes zag.'⠀

Daarmee voegt Jetten een nieuwe aflevering toe aan de recente klachtenregen over de manier waarop politici de laatste tijd door actievoerders worden benaderd. Rond de boerendemonstraties van de vorige winter werd de sfeer soms al agressief. De acties tegen het coronabeleid werden de afgelopen maanden soms zo fel en intimiderend dat veel Kamerleden zich niet meer op de straten rondom de Tweede Kamer durfden te vertonen.

Kamervoorzitter Arib trok daarover aan de bel bij de Haagse burgemeester Jan van Zanen. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid vroeg eerder deze maand aandacht voor de groeiende 'radicale onderstroom' waarin individuen de brandstof vinden voor 'extremistische gedragingen', zoals het belagen van politici en journalisten.

Rob Jetten over de actie van de militante boeren

Rob Jetten niet blij met huisbezoek FDF-boeren

Het privéleven van politici wordt in Nederland doorgaans ook door actievoerders geëerbiedigd, maar D66-fractieleider Jetten is niet de eerste wiens huis werd bezocht.

In 1982 wekte PvdA-minister André van der Louw de woede van werkloze jongeren met zijn stelling dat zij maar eens aan het werk gezet moesten worden. Bij wijze van protest werd de tuin bij zijn Rotterdamse huis volledig omgespit. Van der Louw reageerde laconiek. 'Ach, dat is niet zo erg.'

In 1998 hoopte milieuorganisatie Greenpeace D66-minister Hans Wijers op ludieke wijze te raken: enkele actievoerders meldden zich 's ochtends vroeg bij het huis van de bewindsman met het aanbod om vier zonnepanelen op zijn dak te installeren. Daarmee zou hij het goede voorbeeld kunnen geven, was hun stelling. Wijers reageerde allesbehalve enthousiast: 'Het is in Nederland een goed gebruik om een stringente scheiding te hanteren tussen mijn functie als minister en mijn privé-situatie. Ik vind dat die code ernstig is geschonden.'

In 2017 wekte het Radicaal Anarchistisch Feministisch Front algemene verontwaardiging op het Binnenhof met de bekladding van de voordeur van FvD-leider Thierry Baudet in Amsterdam. 'We hebben met roze verf op zijn deur het teken van ons anarchistisch vrouwenverzet tegen zijn seksisme en racisme achtergelaten en de rest van de verf over zijn trap uitgestort.' Baudet zelf wilde er niet op reageren.

De intimidatie ver voorbij was de bomaanslag in 1991 op het huis van PvdA-staatssecretaris Aad Kosto, verantwoordelijk voor het asielbeleid. De actiegroep Rara zei daarmee te protesteren tegen het asielbeleid. De voorgevel sneuvelde, maar Kosto en zijn vrouw raakten niet gewond. De foto van Kosto op straat met zijn kat in zijn armen ging de hele wereld over.

'Ik was op slag veel bekender', blikte Kosto later terug in het Historisch Nieuwsblad. 'Ik werd doodgeknuffeld door oude dametjes, maar kreeg ook brieven van rechters en een burgemeester die hetzelfde hadden meegemaakt. De aanslag is daardoor volstrekt contraproductief geweest. Dat was een bittere tegenslag voor de terroristen. Ze wilden laten zien dat ik een afschuwelijke man was tegen wie je best een bom mag inzetten, maar ze bereikten het tegendeel.'

pagina 25

Commentaar

Jongeren spitten de tuin om van toenmalig minister André van der Louw, 1982. ©Hollandse Hoogte / Bert Verhoeff
Aad Kosto met zijn kat, 1991. ©Hollandse Hoogte / John Schaffer