35 doodgewone Vlaamse vrouwen schrijven boek over seks: "Omdat het echte leven niet is zoals in 'Vijftig tinten grijs'"

"Om weerwerk te bieden aan stereotypes, schoonheidsidealen en sekssprookjes à la 'Vijftig tinten grijs'." Daarom schreven 35 doodgewone Vlaamse vrouwen hun diepste fantasieën, verlangens en erotische ervaringen neer in het nieuwe boek '#Khebzin'. "Er is nood aan authentieke verhalen."
#khebzin - wonderwijven ©© 2015 Birgit Krols

Neen, geen rijke zakenmannen met sm-kelders die jonge, onwetende maagden verleiden in '#Khebzin'. Het nieuwe boek van vzw WonderWijven bundelt verhalen - feit, fictie en fantasie - van échte vrouwen. Doodgewone Vlaamse vrouwen, van 26 tot eind 50, moeders en singles, in alle maten en vormen. Ze zijn ook op de foto gegaan - in lingerie of helemaal naakt, maar steeds weinig verhullend en zinnenprikkelend. Waarom? "Erotiek voor vrouwen blijft ook anno 2019 in de taboesfeer", zegt Katia (45), moeder van drie, zelfstandige en één van de vrouwen die haar fantasie de vrije loop liet gaan. "Er wordt nog te vaak lacherig over gedaan, of neerbuigend, terwijl er voor mannen een overaanbod is. Ik las 'Vijftig tinten', maar al na boek één ontstond ergernis omdat het zo onrealistisch was. Vrouwen hébben seks en fantasieën, die hoeven we toch niet te verzwijgen?" Katia schreef een verhaal over een ontmoeting met een onbekende en troost vinden in lichamelijk contact. Niet de makkelijkste opdracht, geeft ze toe. "Ik moest wel de klik maken, en de gedachte 'Wat gaan de mensen denken?' uitschakelen. Bovendien wilde ik dat mijn partner erachter stond en heb ik dit ook besproken met mijn dochter van 15 en zonen van 20 en 22. Zolang ik op de foto's niet herkenbaar was, was het voor hen in orde."

Lijf graag zien

Eenzelfde geluid horen we bij Birgit Krols, coördinator van '#Khebzin'. "Ik was onlangs in de Kringwinkel en daar lagen liefst 19 exemplaren van 'Vijftig tinten grijs'. Het succes van dat boek bewijst dat vrouwen over seks willen lezen, maar evengoed dat er nood is aan authentieke verhalen. Waar gewone vrouwen zichzelf wél in kunnen herkennen." Als je die dan ook laat schrijven door gewone vrouwen, krijg je een bundel met de meest uiteenlopende verhalen. "Sommige schrijfsels zijn heel expliciete fantasieën, andere zijn liefdevolle vertellingen. Van kinky tot huis-tuin-en-keukenseks. Maar wat altijd terugkwam, was overgave. Seks is de snelweg naar overgave. Je kan een uur per dag aan yoga doen om verbinding te maken met wie je echt bent, maar dan is seks een minstens even leuke optie. Verbinding maken met je ziel, je gedachten even uitzetten: daar draait het om. We hopen dat we dat via dit boek ook bij andere vrouwen kunnen teweegbrengen." De 35 vrouwen werden verzameld op Facebook, in de besloten groep van vzw WonderWijven, waar ondertussen al meer dan 22.000 vrouwen lid van zijn. "We lanceerden een oproep, gaven iedereen schrijfcoaching, en dat leverde 35 inzendingen op voor het boek. Met de authentieke beelden hopen we dat we ook onze lezeressen hun eigen lijf liever kunnen laten zien. Vrouwen zijn immers vaak heel hard voor zichzelf als het om hun uiterlijk gaat."

Nadenken, praten, doen

Klinisch seksuologe Chloé De Bie, die in 2015 onderzoek deed naar hoe vrouwen het lezen van 'Vijftig tinten' hebben beleefd, juicht het initiatief toe. "Hoe breder het aanbod, hoe beter. Er zijn vrouwen die 'Vijftig tinten' en consorten heel opwindend vinden, maar evengoed zijn er veel meer die net iets anders zoeken dan de stereotiepe rijke, knappe man. Het toont net aan hoe gevarieerd fantasieën kunnen zijn. Het is goed dat vrouwen meer en meer gezien worden als seksuele wezens. Voor mannen is er genoeg, maar het is eindelijk duidelijk dat ook vrouwen er nood aan hebben. Erotische literatuur helpt om seksualiteit bespreekbaar te maken, doet mensen nadenken over hun eigen seksleven en, niet onbelangrijk, de boeken zetten aan tot doen en experimenteren."

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Bij het boek is ook een extra 'boudoirschrift' gevoegd, voor vrouwen die na het lezen van '#Khebzin' hun eigen verlangens op papier willen zetten. Beide zijn te koop via www.khebzin.be.

©RV