Maarten van der Weijden breekt weer een uitzonderlijk record: 32 uur en 7 minuten tegen stroom in zwemmen

Maarten van der Weijden heeft opnieuw een ongekend zwemrecord verbroken. Hij zwom zaterdag en zondag 32 uur en 7 minuten onafgebroken tegen de stroming in. Om 16.05 uur evenaarde hij het oude record van de Braziliaanse Mayra Santos al, en daarna zwom hij ‘rustig’ nog een uurtje door om het wat scherper te stellen.
Maarten van der Weijden stapt zijn speciale recordzwembad in Eindhoven in. ©Judith Evers

Met dit record heeft hij in elk geval al 10.000 euro ingezameld voor onderzoek naar kanker bij mensen met een verstandelijke beperking. Het doel was om 50.000 euro op te halen, maar dat bedrag is nog niet binnen. ,,Toch ben ik er blij mee dat het onderzoek hiermee in ieder geval dichterbij is gekomen", zei hij toen hij zondagmiddag 5 minuten na 17.00 uur uit het water klom.

Zaterdagmorgen om 09.00 uur begon de olympisch kampioen uit Waspik met zijn recordpoging. Dat deed hij in zijn eigen, speciale zwembad dat op een plein bij het Pieter van den Hoogenband Stadion in Eindhoven was neergezet. Daar vonden dit weekend ook de wedstrijden van de International Swimming League plaats. 

Nog altijd een hoge snelheid

Van der Weijden viel zondag wel iets terug in snelheid, maar dat maakte voor het record niet uit. Ook toen nog zwom hij heel snel, vertelt zijn echtgenote Daisy van der Weijden. Voor de kenners: Van der Weijden begon op 1 minuut 20 per 100 meter, en zwom na een dag en nacht nog altijd op een snelheid van 1 minuut 45. 

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

De nachtelijke uren vond hij de moeilijkste tijd, vertelt Daisy. Dat was ook zo tijdens de Elfstedenzwemtocht, die Van der Weijden als eerste persoon zwemmend aflegde in 2019. Daisy is de hele nacht bij hem gebleven. ,,In die donkere, eenzame uren gaan zijn gedachten soms een beetje met hem aan de loop, vertelt hij me altijd. Er is dan een stemmetje dat zegt ‘Ik kan toch gewoon stoppen?’ Maar die uren zitten er nu gelukkig op.”

Na 24 uur vond Van der Weijden het zwaar worden. ,,Dan denk je: ik heb al een groot deel gehad", zei hij na afloop. ,,Maar ik moest toen nog 7 uur. Je gaat dan teveel vooruit kijken, je komt dan in een soort mindspel terecht met jezelf.”

Hij is echt bizarre dingen aan het doen.

Echtgenote Daisy van der Weijden

In de bak met water waar Van der Weijden in lag zat aan één kant een motor die stroming veroorzaakt. De Olympisch kampioen van 2008 op de 10 kilometer zwom daar  non-stop tegenin. Om 16.04 uur zondagmiddag mocht hij stoppen, maar de sporter wilde proberen er nog wat tijd bij te voegen, gaf ‘ie voor de start al aan. Pas om 17.05 uur stapte hij het bad uit. 

En nu? ,,Vooral slapen”, antwoordt hij op de vraag wat hij als eerst gaat doen als hij thuiskomt. 

De tekst loopt door onder de video

In het water eten

Eenmaal in de vijf uur mocht hij een warme maaltijd. Zondagmorgen kreeg hij van zijn vrouw Daisy een klein bakje pasta. ,,Maarten is er heel handig in geworden om in het water te eten,” zegt Ingrid van Bruchem, woordvoerder van de Maarten van der Weijden Foundation. Naast het bad stonden ook sportgelletjes die hij al zwemmend tot zich kon nemen. 

Elk uur mocht Van der Weijden vijf minuten rusten, maar de stroming in het bad moest wel continu aan blijven staan. Het water in het bad werd op een temperatuur van 28 graden gehouden, zodat zijn lichaam niet teveel afkoelde.

Weinig geklaagd

In de nacht had hij wel wat meer last gekregen van de kou. ,,Verder heb ik hem overall nog weinig horen klagen", aldus echtgenote Daisy ‘s middags. Zijn vingers zijn wel behoorlijk verrimpeld door het lange contact met het water, zo was na afloop goed te zien. Daisy: ,,Ja, daar hebben we ervaring mee, dat gebeurde ook tijdens de Elfstedentocht. Het ziet er heftig uit, maar dat trekt heel snel weer weg.”

De tekst loopt door onder de foto 

Maarten van der Weijden is al een tijdje onderweg tegen de stroom in. ©Juan Vrijdag / DCI Media

Met deze actie wil Van der Weijden geld inzamelen voor onderzoek naar kanker bij mensen met een verstandelijke beperking. Het doel is om in totaal 55.000 euro in te zamelen. Mensen kunnen geld doneren via zijn foundation. Het evenement op zich blijft vanwege de risico's voor coronabesmettingen buiten bereik van publiek. Af en te kwamen er wel zwemcollega's en andere kennissen Van der Weijden aanmoedigen. Wel konden mensen via een livestream op de website van de foundation en via Facebook zijn prestaties volgen. 

Maarten van der Weijden krijgt zondagmorgen een kleine warme maaltijd van zijn vrouw Daisy, tijdens de 5 minuten per uur dat hij pauze mag houden in het bad. ©ED/ Judith Evertse

De opbrengst valt tot op heden nog tegen: er is zondagmorgen nog ‘slechts’ 5500 euro opgehaald. Zondagmiddag werd de 10.000 euro aangetikt, maar het is nog altijd een heel verschil met de Elfstedentocht. ,,Het verschil met dat evenement was dat er veel mensen naar de waterkant konden komen om Maarten aan te moedigen. Daardoor konden we veel mensen met elkaar en met zijn actie verbinden. Door corona zijn dit soort publieksevenementen niet meer mogelijk, dus die verbinding kun je ook lastiger maken. Daardoor doneren mensen minder snel.”

Mayra Santos

In het Guiness-overzicht van wereldrecords stond het record van 31 uur en 7 minuten tegen de stroom inzwemmen op naam van de Braziliaanse Mayra Santos. Zij presteerde dat op 5 en 6 november in het Portugese Caniço. Haar poging werd goedgekeurd door de internationale Open Water Zwembond WOWSA.

Maarten van der Weijden moet het langer dan 31 uur en 7 minuten uithouden. ©Juan Vrijdag / DCI Media