'Ze komen hier voor bescherming, die krijgen ze en dan gebeurt dit'

Vluchtelingenwerk bracht nieuws mishandelde Syriërs naar buiten

Na burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede heeft ook Vluchtelingenwerk Nederland zijn afkeuring kenbaar gemaakt over de mishandeling van een vluchtelingengezin in de wijk Dolphia. 'Een heel heftig incident, dat in Nederland nooit eerder is voorgevallen'.
De Cronjéstraat. Het tweede huis van rechts, was het huis van het vluchtelingengezin. ©Frank Timmers

Op details van de mishandeling aan de Cronjéstraat, vorige week dinsdag, wil Vluchtelingenwerk niet ingaan. Duidelijk is dat een groep van 15 tot 20 personen - waarvan sommige met stokken - zich aan de deur van het Syrische gezin meldde. Een ruzietje tussen kinderen was de aanleiding. Een deel van de groep kwam binnen, haalde de man en vrouw naar buiten, waarop de Syriërs werden mishandeld. De slachtoffers moesten aan hun verwondingen worden behandeld. De man en vrouw én hun kinderen liepen door het incident emotionele schade op. De politie doet onderzoek, maar heeft nog geen aanhoudingen verricht.

Diezelfde avond vond het gezin elders onderdak. Vluchtelingenwerk heeft sindsdien dagelijks contact met ze, vertelt woordvoerder Annemiek Bots. De instantie houdt het Syrische gezin - op hun verzoek - uit de wind. Behoefte hun verhaal te doen, hebben ze niet. Ze willen anoniem en onbekend blijven.

De Syriërs woonden pas een klein halfjaar aan de Cronjéstraat in Enschede. "Wij helpen ze bij het opbouwen van een nieuw bestaan", vertelt Bots over de taak van Vluchtelingenwerk. "Er komt van alles op ze af. We gaan mee naar afspraken, helpen vertalen. Want ze spreken de taal nog niet."

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Huis en haard verlaten

De mishandeling heeft erin gehakt bij het gezin, zegt Bots. "Dit zijn mensen die hun land moesten ontvluchten, voor een oorlog. Omdat het niet anders kon, hebben ze huis en haard verlaten. Als zij dan slachtoffer worden van zo'n incident, is dat ontzettend heftig en extra schrijnend. Dat zou niet moeten kunnen gebeuren. Ze komen hier voor bescherming. Die krijgen ze en dan gebeurt dit."

Maandagavond sprak de Enschedese burgemeester Onno van Veldhuizen zijn afkeuring uit over het 'heel heftige incident'. "Niemand tuigt een vader of moeder af voor de ogen van een groep buurtgenoten, zonder verantwoording af te leggen. Niemand in onze stad speelt voor eigen rechter en deelt lijfstraffen uit. Dat tolereren wij niet." De burgemeester acht het van het grootste belang dat er rechtvaardigheid komt, 'wil deze schandvlek niet aan ons blijven kleven'. "De daders mogen niet vrijuit gaan."

Voor zover bij Bots bekend is zo'n incident met vluchtelingen in Nederland niet eerder voorgekomen. "Door de jaren heen, verspreid door het land, zijn er wel situaties geweest waarbij vluchtelingen niet goed in de wijk lagen en werden weggepest. Maar geweld zoals hier, is volgens mij niet eerder voorgevallen."

De gemeente Enschede en de politie hanteerden vorige week in eerste instantie radiostilte. In belang van het onderzoek, aldus de gemeente. Het nieuws kwam uiteindelijk naar buiten via medewerkers van Vluchtelingenwerk. Zij vonden het belangrijk dit met de wereld te delen. Bots snapt dat. "Ik merk dat het met de collega's wat doet. Ze zijn geschrokken, ontdaan. We werken er met zijn allen aan om vluchtelingen te helpen. Als dan zoiets gebeurt, is dat heel heftig."

Veiligheidsmaatregelen

Momenteel staan ruim honderd vluchtelingen in Enschede onder begeleiding van Vluchtelingenwerk. Dat zijn mensen die het eerste jaar in Nederland actief worden ondersteund. Of er meer gezinnen in Dolphia wonen en of daar, naar aanleiding van dit incident, veiligheidsmaatregelen voor getroffen worden is bij de woordvoerder niet bekend. Los daarvan wordt informatie daarover niet gedeeld.