'Wij zijn weldenkende mensen, echt geen NSB'ers of racisten'

Wessel Sleeking (37), Dordrecht

Docent maatschappijleer

Stemde voorheen VVD en D66

'Ik sta zelf voor de klas, geef behalve maatschappijleer ook Nederlands, en hoor mijn collega's elke dag praten over hoe het onderwijs wordt uitgehold. Baudet komt met oplossingen. Hij wil investeren, in de zorg en het onderwijs. Dat spreekt mij aan. Zijn manier van presenteren vind ik ook goed. Het is niet zo stoffig als Sybrand Buma, maar mooi flamboyant. Hij boeit.

'Mijn collega's hebben vooral CDA of ChristenUnie gestemd. Baudet vinden ze maar een eng mannetje.

'Ik denk dat de manier waarop Forum in de media wordt afgeschilderd alleen maar voor een grotere overwinning heeft gezorgd. De vergelijking met het nationaalsocialisme vind ik veel te ver gaan. Hebben we dan niets geleerd van het verleden? Pim Fortuyn werd ook al zo gedemoniseerd.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

'Ik kijk nooit naar De Wereld Draait Door, maar toen ik dinsdag toevallig zag hoe daar een clubje mensen riep dat Baudet slecht en gevaarlijk is, raakte ik nog meer overtuigd. Ik denk dat ze niet doorhebben hoeveel mensen hem steunen. Dat hij in staat is de gevestigde partijen in gevaar te brengen.'

Wouter Kempenaar (20), Ede

Student journalistiek

Stemde voorheen ook FvD

'Ik kom uit een ondernemend gezin, woonachtig op een boerderij. Mijn familie stemt vooral CDA en ChristenUnie. Ze staan ervoor open dat ik op Forum stem. Maar mijn opa, een wijze man die best veel verstand heeft van politiek, vindt het lastig.

'Een docent sprak me er net ook op aan. Hij maakte een vergelijking met de NSB. Ik vind het niet slim om deze kaart te trekken. Daarmee zet je een hele groep kiezers weg. Aanhangers van de PvdA, GroenLinks en SP zijn ook niet allemaal klimaatgekkies.

'Wat ik van Baudets overwinningstoespraak vond? Je zag de zelfgenoegzaamheid. Maar dat zou iedereen hebben die van nul naar dertien zetels is gegaan. Hij bespeelt het publiek op een goede manier. Er is veel commotie over de term 'boreale wereld'. Maar ik geloof niet dat de standpunten van Baudet iets met het nationaal-socialisme van doen hebben.

'Ik heb verschillende boeken van Baudet gelezen, waaronder Oikofobie, over je eigen thuis en de angst daarvoor. Zijn standpunt over immigratie deel ik niet helemaal. Je moet vluchtelingen altijd blijven opnemen.'

Dineke van Geerenstein (25), Zwolle

Huismoeder

Stemde voorheen PVV

'Eerlijk gezegd ben ik geen fan van Baudet. Ik vind hem wat vaag en zweverig. Zijn verkiezingstoespraak met 'de uil van Minerva' heeft denk ik niemand in die zaal echt begrepen. Maar ik weet dat er goede mensen zoals Theo Hiddema achter hem staan en dat het partijprogramma goed is.

'Ik kom uit een PVV-nest, maar ik ben Wilders zat, ik vind hem te hard. Ik vind niet dat er niemand meer het land binnen mag komen, maar wél dat we goed moeten kijken naar wie er binnenkomt. We moeten voorzichtig zijn met ons land. Forum is genuanceerder. Ze hebben meer stijl, schreeuwen minder vanaf de zijlijn en willen samenwerken. Er is ook niet zoveel keuze op rechts als je een partij wilt die immigratie-kritisch is, maar niet te zwart-wit.

'Er is een bepaalde zuurheid tegen Forum. Eerst was de PVV de vijand, nu FvD. Daar schrik ik wel van. Op Twitter wordt mij steeds gevraagd hoe ik als vrouw op Baudet kan stemmen omdat hij seksistisch zou zijn. Hij heeft alleen gezegd dat vrouwen over het algemeen floreren in thuissituaties. Dat vind ik niet seksistisch, ik kan het zelf beamen.'

Mike Daemen (48), Venlo

Werkloos en bezig met een roman

Stemde voorheen VVD

'Het huidige stelsel van politieke zuilen werkt niet meer. Geef mij maar elf, twaalf wijze mannen die ongeacht hun ideologische kleur of voorkeur beslissingen nemen. Een statenkabinet, pragmatisch en technocratisch. De ene keer links, de andere keer rechts. Mensen die zich afsplitsen van een politieke partij zouden ook niet terug mogen keren in de Tweede Kamer. Zo krijg je alleen maar meer versplintering.

'Ik ken Baudets standpunten van de partijwebsite. Er staat niets schokkends tussen. Ik ben er net als hij voorstander van om het volk meer directe inspraak te geven, bijvoorbeeld door middel van het Oekraïne-referendum. Je hebt toch het gevoel dat veel politieke afspraken in de achterkamertjes worden gemaakt. Het verbaast me om te zien dat allerlei politieke partijen die woensdag zetels verloren net doen of ze hebben gewonnen. Het is een vastgeroeste kliek die een frisse wind nodig heeft.

'Forum heeft inderdaad geen duidelijk programma voor de provincies, maar ik heb er vertrouwen in dat Baudet achter de schermen goede mensen heeft klaarstaan.'

Ted Heijmans (48), Rosmalen

Ondernemer

Stemde voorheen VVD

'Ik twijfelde of ik wel met mijn naam in de krant moet. Ik ben trots op wat ik heb gestemd, maar ik ben ondernemer en ik merk dat FvD-stemmers worden weggezet als racisten. Sommigen maken zelfs een vergelijking met de jaren dertig. Dat doet me pijn. Ik heb vrienden van alle kleuren. We zijn weldenkende mensen die een realistisch geluid laten horen. Een geluid dat veel mensen misschien niet willen horen, maar dat er wel is.

'Afgelopen week zagen we in Utrecht wat een falend integratiebeleid oplevert. Het leefklimaat in Nederland verandert. Er wordt getornd aan onze tradities en ons verleden, zoals Zwarte Piet en historische straatnamen. Maar Nederlanders mogen trots zijn op wat ze hebben bereikt.

'De VVD heeft voor mij afgedaan. Ze zitten gevangen in hun eigen macht. Ik vind het slecht dat ze het referendum hebben afgeschaft, de burger moet meer inspraak hebben. De komende tijd worden grote beslissingen genomen op het gebied van migratie en klimaat. Ik hoop dat Forum in de Eerste Kamer een gezond tegengeluid kan laten horen en wetten kritisch kan bekijken.'