'We rennen niet opeens vrolijk naar buiten nu wij immuun zijn'

Bizar, rommelig en onwerkelijk. Het zijn kreten van Wilfred Vruggink en zijn vrouw Annet Oling uit Olst. Ze zijn vooralsnog de enigen in de gemeente Olst-Wijhe die besmet zijn met het virus. Of beter gezegd: waren.
Annet en Wilfred: ,,Ik denk dat er veel meer mensen besmet zijn die het nu niet weten, dat is de indruk die ik heb. Ik had ook alleen maar een kuchje." ©FOTOPERSBUREAU HISSINK

Wilfred en Annet behoren tot de eerste groep Nederlanders die immuun zijn voor het virus. In een videogesprek vertellen ze, veilig in huis, over de achtbaan van de laatste dagen.

Het stelt woont met hun zoon in Olst. Hun dochter is inmiddels uit huis en werkt in ziekenhuis Isala in Zwolle. En laat nu net daar het verhaal beginnen. ,,Onze dochter had slechts een lichte kuch, maar werd toch positief getest. Vanaf dat moment hebben wij onszelf in isolement gezet. Vrij snel daarna kreeg ik koorts en hevige hoestbuien. Via de huisarts is de GGD ingeschakeld'', zegt Annet.

Raar

De besmetting met het virus komt op het moment dat de GGD nog ieder 'geval' test. Annet: ,,Dan moet je opeens een heel raar protocol volgen. Je zet je voordeur open, gaat weer terug naar binnen en dan komen mensen met beschermende pakken binnen die je gaan testen. Het was een rommelige ervaring.''

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Alles wordt uit de kast gehaald om te achterhalen met wie de twee contact hadden de laatste tijd. Annet: ,,Maar we waren al even in thuisisolatie. Werk werd direct ingelicht en onze naasten stelden veel vragen. Of we hen misschien ook besmet hadden. Die periode was erg intensief."

Isolatie

Hoewel Wilfred en zijn zoon weinig tot geen klachten kregen, was het voor Annet een stuk heftiger. ,,Een aantal dagen koorts en een verkoudheid. Gelukkig kon ik nog wel redelijk mijn ding doen. Maar als ik verhalen lees van mensen die 'een bijna-doodervaring' hebben gehad, ben ik blij dat wij die ellende niet meemaakten'', zegt ze. Hoewel de twee nog steeds in thuisisolatie zitten, zijn ze bijna opgeknapt. ,,Alleen Annet hoest zo nu en dan nog, maar verder gaat het erg goed met ons", zegt Wilfred.

In het begin stelden zij zichzelf nog vragen als 'waar hebben we het virus opgelopen?' ,,Ik denk dat er veel meer mensen besmet zijn die het nu niet weten. Dat is de indruk die ik heb. Ik had ook alleen maar een kuchje", zegt Wilfred. ,,Verder zijn we nu niet aan het malen of zo. Onze situatie liep vrijwel parallel met de maatregelen die de regering nam. Dus wij zitten nu ook thuis en voor ons is het nu ook 'gewoon' thuiswerken. En het is best een vreemd idee dat dit voor minimaal de komende drie weken is. Heel onwerkelijk."

Net nu verregaande maatregelen worden genomen in Nederland, behoren de Olstenaren tot de eerste Nederlanders die immuun zijn voor het coronavirus. ,,We zouden eigenlijk een stempel op ons voorhoofd moeten krijgen dat zegt: wij dienen als schild voor de rest'', zegt Wilfred. Het idee alleen al maakt hem aan het lachen. ,,Dat wij immuun zijn wil niet zeggen dat wij nu vrolijk rondrennen buiten. We gaan relatief beperkt de deur uit. Alleen voor de boodschappen, om de hond uit te laten of om individueel te sporten."

Thuis

Ze zijn benieuwd hoe het de komende tijd gaat. Wilfred: ,,We zijn erg blij dat we er bovenop zijn gekomen. Het is nu gewoon afwachten. Als je thuis kan werken, dan werk je thuis. Dat is wat we de komende tijd gaan doen."