‘Waarschuwingssystemen in horeca om corona-controles te beïnvloeden’

Horecaondernemers en kroegbezoekers maken gebruik van slimme systemen om elkaar te waarschuwen als er handhavers in de stad zijn om de naleving van de corona-maatregelen te controleren. Dat stelt burgemeester Peter Snijders namens de Veiligheidsregio IJsselland. Hij noemt deze systemen ‘erg kortzichtig’.
Terrassen verzonnen allemaal andere manieren om hun plekje af te scheiden van het buurterras. ©Angelique Rondhuis

Volgens Snijders bestaan er meerdere methodes om elkaar te waarschuwen voor controles. Van gezamenlijke apps, tot fluitjes waarmee bezoekers alert worden gemaakt. In het buitenland zijn zelfs verhalen bekend over specifieke liedjes die gedraaid worden om gasten te waarschuwen.

Kat en muis-spel

Zowel bezoekers als horecaondernemers zouden deze systemen toepassen. Snijders: ,,De politie en boa’s constateren dat dit in de horecagebieden in ons gebied gebeurt. Dat mensen elkaar waarschuwen. Terwijl we dit natuurlijk doen zodat we samen corona onder controle houden.”

Jammer dat het zo ver moet komen; niemand zit te wachten op besmetting; dan moet je kroeg sluiten en ben je verder van huis

Peter Snijders

Hij noemt het een kat en muis-spel. ,,Jammer dat het zo ver moet komen; niemand zit te wachten op besmetting; dan moet je kroeg sluiten en ben je verder van huis; erg kortzichtig.” Snijders benadrukt dat waarschuwingssystemen van alle tijden zijn. ,,Zolang er controles zijn, zijn er al waarschuwingssystemen. Dat was rondom het antirookbeleid, maar ook met snelheidscontroles en andere zaken.”

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Regels goed nageleefd

Uit een rondgang van deze krant langs uitgaansgelegenheden in Zwolle, Apeldoorn, Kampen en Deventer bleek niets van een waarschuwingssysteem. De corona-regels werden daar nauwlettend nageleefd. Ook de Veiligheidsregio Noord - en Oost-Gelderland kent deze methodes niet. Ondernemers in Deventer en Kampen ontkennen deze systemen te gebruiken. Elkaar waarschuwen is overigens niet verboden.

De horecabond KHN zegt niet op de hoogte te zijn van dergelijke waarschuwingssystemen. Geerlof Kanis van KHN Overijssel: ,,Het zegt me helemaal niks. Het lijkt me ook knap moeilijk om direct alles in orde te maken na zo’n waarschuwing. Maar ik sluit het ook niet uit. Als rond oud en nieuw de politie langs een groep jongeren rijdt die net vuurwerk heeft afgestoken, dan stoppen al die jongeren ook snel hun handen in de zakken. Zo werkt het nou eenmaal.”

Excessen

De landelijke KHN benadrukt dat er vooral gecontroleerd moet worden op excessen in de horeca en niet op kleine overtredinkjes. ,,Er is absoluut geen sprake van een onveilige situatie in de horeca. De horeca doet enorm haar best om gasten een veilige omgeving te bieden en besmettingen te voorkomen”, aldus de bond in een statement. ,,Sommige burgemeesters zijn zich er niet goed bewust van wat de huidige manier van handhaving voor (mentale) impact heeft op horecaondernemers en hun gasten.”