'Waar heb jij straks spijt van?'

David en Arjan van 365dagensuccesvol.nl hebben één doel: Nederland het gelukkigste land van de wereld maken.
©Joost Hoving

Stel, je ligt op je sterfbed. Misschien niet de gezelligste openingszin, maar we zijn meteen waar we wezen moeten. Je ligt op je sterfbed en kijkt terug op een lang leven. Waar heb je dan spijt van?

De Australische verpleegkundige Bronnie Ware vroeg het jarenlang aan veel van haar patiënten. Na een tijdje begon ze te ontdekken dat die mensen allemaal, ongeacht hun achtergrond of levensloop, van dezelfde vijf dingen spijt hadden.

In eerste instantie leken die vijf dingen onderling heel verschillend. Want mensen hadden er spijt van dat ze hun vrienden uit het oog waren verloren, maar ook dat ze zo hard hadden gewerkt en niet meer tijd thuis hadden doorgebracht. Ze hadden er spijt van dat ze niet vaker zelf de regie hadden gepakt in hun leven, en ook dat ze zichzelf geen toestemming hadden gegeven om simpelweg gelukkig te zijn.

Als kind word je zelfs beloond om je zo goed mogelijk naar die autoriteit te voegen

Ondanks de verschillen, ontdekten we een patroon in de ontdekkingen van Bronnie Ware. Want al die verschillende vormen van spijt gaan eigenlijk steeds over dezelfde vraag: wie is de baas in jouw leven? Veel mensen geven hun autoriteit weg aan iemand anders. Ze maken zich volkomen afhankelijk van wat hun partner van ze wil, of hun werkgever. Of wat hun ouders hadden gewild, of 'wat de maatschappij nu eenmaal verwacht'. Iedereen heeft wat over ze te zeggen, behalve zijzelf. Vreemd is dat niet, want het eerste dat kleine kinderen leren, is dat een ander de baas in huis is. Papa en mama bepalen wanneer je naar bed moet en wat je op je bord krijgt. Op school wordt die constructie vervolgens bevestigd, want een ander bepaalt ook daar wat er gebeurt en wanneer het goed genoeg is. Als kind word je zelfs beloond om je zo goed mogelijk naar die autoriteit te voegen: het levert je liefde en waardering op - en verkleint de kans op afwijzing. Die eerste jaren zijn zo bepalend, dat het voor veel mensen moeilijk is om later in hun leven opeens volledig de verantwoordelijkheid te nemen.

Het beste moment om een boom te planten was twintig jaar geleden

Hoe zit dat bij jou? Raak je ook steeds verder verwijderd van wat je zelf fijn en belangrijk vindt, tot je dat soms niet eens meer weet? Het kan een belangrijk inzicht zijn: je leven is straks voorbij, maar wiens leven heb je eigenlijk geleefd?   Mocht je denken dat je te laat bent om dat nog te veranderen, onthoud dan wat de oude Chinezen al zeiden: 'Het beste moment om een boom te planten was twintig jaar geleden. Het op één na beste moment is vandaag.'  
Reageren? magazine@ persgroep.nl

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.