‘Stikstofboom’ vraagt in Almelo aandacht voor het klimaat

ALMELO - De Stikstofboom is geen echte boom, maar een kunstwerk. Vanaf 6 april staat deze boom namelijk in het Kunst-Torentje in Almelo. Kunstenaar-fotograaf Rob Chevallier (63) uit Velp maakte de Stikstofboom. Vier vragen aan de kunstenaar.

1. Hoe ziet de boom eruit?

„De boom is ongeveer twee à drie meter hoog en de omtrek is ook ongeveer twee meter. Aan de acht uitlaatpijpen hangen bladeren van schaaltjes. Ik gebruikte verschillende schaaltjes, zoals notenschaaltjes, bonbonschaaltjes, houten schaaltjes en plastic schaaltjes. Op de bladeren staan foto’s van solitaire bomen. Op de grond staan autospiegels.”

2. Hoe is het idee ontstaan?

„Ik gebruik vaker kringloopspullen. Bij een eerdere expositie maakte ik één blad van een schaaltje. In dat schaaltje zag je een boom staan. Dat zet geen zoden aan de dijk. Dit moest groter. Met een boom en meerdere bladeren kan ik het verhaal kwijt.”

3. Wat is dan het verhaal achter de boom?

„De boom geeft de klimaatverandering weer. Op de bladeren staan foto’s van solitaire bomen uit heel Nederland. Ze vormen een staalkaart van het Nederlandse landschap en het huidige klimaat. De bomen staan ook voor hoop. Deze bomen zijn zo sterk dat ze stormen overleven. Ze houden zich staande en dat is de kracht van de natuur. De autospiegels houden je een spiegel voor. Je ziet de natuur zoals die hoort te zijn. De auto’s zorgen voor een deel van het klimaatprobleem.”

4. Hoe ziet de toekomst er uit voor Stikstofboom?

„Op tweede paasdag zet ik de Stikstofboom in elkaar in het Kunst-Torentje. Van 6 april tot en met  4 juni is de boom te bekijken. Daarna gaat de boom door naar De Harculo Energiecentrale in Zwolle, waar hij komt te staan voor tijdens het  internationale kunstroute IJsselbiënnale. Het plan is dat de boom door heel Nederland reist.”