'Santos, kilootje of 30 te zwaar'

©ANP

Marcio Santos verlaat het veld na zijn snelle rode kaart. Ajax-trainer Louis van Gaal ziet het met lede ogen aan.

Het is 22 december 1996. Pegels vriezen aan het dak van de Arena als Marcio Santos als invaller het veld op komt tijdens Ajax-PSV. Gedwee propt de Braziliaan het shirt met nummer dertien in zijn thermobroek. Over zijn handen zijn een soort keepershandschoenen getrokken. En de benen glimmen van de verwarmende spierbalsem.

Gek veel profijt heeft hij niet van de voorzorgsmaatregelen, blijkt. Exact 19 seconden na zijn entree kan de invaller immers alweer rechtsomkeert maken. Dan heeft de verdediger de snelste rode kaart ooit te pakken in de historie van de eredivisie. ,,Als elftal probeer je met elk denkbaar scenario rekening te houden", zegt Stan Valckx, in die tijd uitkomend voor de Eindhovense club. ,,Maar dit scenario? Toen Santos aan kwam zetten, was-ie zo ongeveer alweer vertrokken."

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Marcio Santos en Ajax. Vanaf het begin is feitelijk al duidelijk dat het nooit een gelukkig huwelijk zal worden. Ronald de Boer ziet hem nog binnen komen bij de Amsterdamse club, de man die qua voorkomen het midden houdt tussen een nachtclubportier en de bendeleider in een maffiafilm. De man ook die op dat moment al de WK-titel van 1994 achter zijn naam heeft staan namens Brazilië. Geen kleine jongen dus. ,,Daarin zat misschien wel het grootste probleem", vertelt De Boer. ,,Santos vond dat van zichzelf ook. Hij kwam binnen bij Ajax met een houding van: 'Ik doe het wel effe'. En dan weet je natuurlijk dat je er nooit alles uit zult halen. Zeker niet als je, zoals Marcio, een kilootje of 30 te zwaar bent. Laat ik niet overdrijven: twintig."

Het valt nu amper voor te stellen voor wie Frenkie de Jong of Matthijs de Ligt zich gedreven naar de wereldtop ziet voetballen in het rood/wit. Santos is in 1995 naar Ajax gekomen zoals gewone stervelingen dat doen wanneer ze een weekje naar de Costa Brava gaan: 's ochtends lekker uitbuiken en 's avonds laat pas tot leven komen op de dansvloer van feestcafé Hans en Grietje. De Boer: ,,Marcio is een wereldgozer. Echt een gezellige kerel in de kleedkamer ook. Alleen deed hij alles op zijn elfendertigst. Dan kom je op het veld natuurlijk ook steeds te laat."

Die bewuste Ajax-PSV vormt daarop geen uitzondering. In de negentien seconden dat Santos meedoet, sjokt hij rond alsof hij zijn hond uitlaat. Welgeteld nul keer raakt hij de bal. Wél eenmaal het shirt van de doorgebroken Luc Nilis. Voor het eerst in anderhalf seizoen Ajax wordt dan meteen duidelijk dat er weldegelijk beweging zit in het lichaam van de Braziliaan.

Hoofdschuddend

Wanneer Dick Jol hem de rode kaart voor houdt, schudt de invaller het hoofd ware hij een umpire bij een tenniswedstrijd. En dat blijft hij doen. Niet eventjes, maar gedurende zijn gehele tochtje richting dug-out. Het tochtje dat hij nog zo goed kent van negentien seconden eerder.

Zijn aftocht tegen PSV, dat het duel met Ajax wint (0-2), leidt impliciet zijn einde in als speler van de Amsterdamse club. Later probeert Santos het nog bij een reeks aan ploegen in zijn vaderland, Bolivia en China. Om het na zijn voetballoopbaan vervolgens over een heel andere boeg te gooien. De 42-voudig international van Brazilië wordt in zijn land eigenaar van winkelcentrum 'Centro Comercial Marcio Santos'.