"Rug- of buiklig zegt enkel iets over gezondheid"

Prof maakt brandhout van onderzoek dat slaaphouding linkt aan loon

Slaapt u meestal op uw buik? Dan is de kans groot dat uw inkomen hoger is dan gemiddeld. Althans, zo stelt een Brits onderzoek vast bij meer dan vijfduizend werknemers. "Daartussen een oorzakelijk verband leggen, is pseudo-wetenschap", vindt professor Johan Verbraecken.

De ene kan de slaap niet vatten zonder een kussen tussen de knieën, de andere vindt de weg naar dromenland alleen opgerold als een foetus.

Iedereen heeft, soms zelfs zonder het te beseffen, een favoriete slaaphouding die een weldoende nachtrust bevordert. Dat de kwaliteit van je slaap recht evenredig is met hoe productief je de dag nadien bent, is genoegzaam bekend. Maar of je slaaphouding ook een effect heeft op je carrière en inkomen, is minder duidelijk. De Britse webshop OnBuy.com ondervroeg daarom 5.438 werknemers over hun loon, favoriete slaappositie en gemiddelde aantal slaapuren. Uit de resultaten blijkt dat mensen met een jaarinkomen van meer dan 60.322 euro het vaakst op hun buik slapen, in 'vrije val'-positie. Zij die het met minder moeten rooien, geven de voorkeur aan de foetushouding. De 'soldaat', waarbij je op je rug ligt met je armen strak naast je lichaam, is de op één na populairste houding bij hogere inkomens, terwijl slechts tien procent van de lagere inkomens deze houding verkiest.

Lichaamsgewicht

"Dit lijkt me toch een beetje bij de haren getrokken. Stellen dat je slaaphouding samenhangt met je loon of persoonlijkheid, zoals je ook weleens leest, is pseudo-wetenschap", reageert professor Johan Verbraecken, medisch coördinator van het Slaapcentrum van het UZA. "De factor gezondheid en het al dan niet aanwezig zijn van medische problemen lijkt niet in rekening te zijn gebracht. En het zijn vooral díe die de slaaphouding beïnvloeden. 29% van de bevraagde grootverdieners in dit onderzoek zou op de buik slapen. Dat lijkt mij vrij veel, want deze houding zien wij in de slaapkliniek erg weinig. De meeste mensen slapen op hun zij, ongeacht hun inkomen. Je slaaphouding wordt onder meer bepaald door je lichaamsgewicht. Iemand met een dikke buik zal minder makkelijk op zijn buik gaan liggen. Ruglig is ook niet comfortabel als je overgewicht hebt, want het vetvolume drukt dan op het middenrif. Ook mensen met rug- of nekklachten zullen eerder op hun zij gaan liggen, net zoals wie last heeft van slaapapneu. In zijlig is de zuurstofvoorraad in de longen ook groter. Als je moeilijk kan ademen, zal je bijgevolg niet geneigd zijn om op je rug te slapen. In ernstige gevallen zien we zelfs dat die mensen rechtopzittend in de zetel overnachten, om meer adem te hebben en de slaapkwaliteit te verbeteren. Logisch dus dat voor velen de foetushouding als het meest comfortabel aanvoelt."

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

"Er bestaat niet zoiets als dé perfecte slaappositie", zegt Verbraecken. "Die is voor iedereen persoonlijk. Je zoekt spontaan de houding waarin je je op dat moment het gemakkelijkst voelt. Dat is een automatisme dat je al op heel jonge leeftijd kweekt. Als je bijvoorbeeld op je rug of je buik slaapt, zal je houding pas veranderen als je plots pijn ervaart."

Hoog loon, langer slapen

Blijkt ook uit het Britse onderzoek: grootverdieners staan vroeger op, maar slapen gemiddeld wel 22 minuten langer dan de rest.

Iemand met een hoog loon slaapt elke nacht gemiddeld 6 uur en 58 minuten. Bij mensen die minder verdienen, is dat 6 uur en 36 minuten. De doorsnee werknemer staat op om 7.06 uur, terwijl de hoogste loonklasse al om 6.42 uur uit de veren is. Vaststellingen waar professor Verbraecken wel een verklaring voor ziet. "Onder de laagverdieners heb je meer mensen die minder geschoold zijn en vaker handenarbeid verrichten. Door die zware fysieke inspanningen raken zij 's avonds meestal makkelijker in slaap én hebben ze meer diepe slaap. Hun slaapkwaliteit is normaal gezien ook beter. Zij recupereren zeer goed door een grotere hoeveelheid kernslaap, de combinatie van diepe slaap en droomslaap. Daardoor hebben zij per nacht minder slaap nodig. Bij grootverdieners speelt dat niet, omdat ze zelden fysieke arbeid verrichten. Zij hebben een lichter slaappatroon en meer slaap nodig om te recupereren. Het feit dat zij vroeger opstaan, heeft mogelijk te maken met stress en spanning. Zij worden cerebraal meer geprikkeld en het stresshormoon wordt sterker geactiveerd, waardoor ze vroeger zullen ontwaken."

* Volgens onderzoek van de Britse webshop OnBuy.com bij 5.438 werknemers

Professor Johan Verbraecken van het UZA- slaapcentrum.