‘Mysterieuze man met corona’ opgesloten in driesterrenhotel en 24 op 24 bewaakt door zes agenten

Een man die besmet is met Covid-19 en zich niet aan de veiligheidsregels houdt, is op bevel van burgemeester Gwendolyn Rutten (Open Vld) opgesloten in een driesterrenhotel in Aarschot. Hij wordt 24 uur per dag bewaakt door de politie, die absoluut moet vermijden dat de besmette man zijn kamer verlaat. Andreas S. is daarmee de eerste en enige coronapatiënt die in ons land onder permanente politiebewaking staat. HLN legt uit hoe dat komt en hoe zijn “regime” er juist uitziet.
De wissel van de wacht: twee politiemensen arriveren om hun collega’s af te lossen. Ze hebben eten mee voor ‘de man met corona’, die ze de komende acht uur moeten bewaken. ©Photo News

De zieke man wordt omschreven als een zonderling die mankt en erg verward overkomt. Mensen die hem al zagen, zeggen dat hij een opvallende hoofdwonde heeft en Duits praat. Vorige donderdag zorgde de toen nog onbekende man schijnbaar voor het eerst voor problemen op de trein. De NMBS besliste hem in het eerstvolgende station uit de trein te zetten. Dat gebeurde enkele minuten later op het perron van Aarschot. Hij trok vervolgens het stadscentrum in en doolde rond aan het woonzorgcentrum. Hij hield tegenover niemand afstand. Op een gegeven ogenblik drong hij zelfs binnen in een assistentiewoning. De politie pakte de man op voor openbare dronkenschap. Hij had geen identiteitsdocumenten en geen geld op zak. Naar eigen zeggen heeft hij geen enkel inkomen. De man verklaarde aan de politie dat hij uit Duitsland komt, dat hij 55 jaar is en dat zijn naam Andreas S. is.

Vrij snel na zijn arrestatie vroeg de man medische bijstand. Hij voelde zich onwel. De politie bracht hem daarop voor verzorging naar Gasthuisberg in Leuven. Een uur later belden ze van daar de politie van Aarschot. ‘Hun patiënt’ was de spoedgevallendienst op stelten aan het zetten. Hij kón niet langer in het ziekenhuis blijven. Daarvoor was hij niet ziek genoeg. De politie pikte hem op, maar enkele uren later zorgde hij in het centrum van Aarschot al opnieuw voor problemen. De man werd opnieuw opgepakt en opgesloten in de cel. Onderzoek toonde aan dat hij eerder op de week ook al in enkele andere Vlaamse steden was opgepakt. Diezelfde donderdagavond - kort voor middernacht - rinkelde plots de telefoon bij de lokale politie van Aarschot. Gasthuisberg Leuven. Bij de opname op de spoedgevallendienst was ook een coronatest afgenomen van ‘hun’ Duitser. Het resultaat was net binnen. “Het is positief.”

We wilden absoluut vermijden dat die man opnieuw zou ronddolen en mensen zou besmetten. We konden het niet maken om hem op een open afdeling onder te brengen.

Gwendolyn Rutten

“We hebben vrijdag vrijwel de hele dag naar een oplossing gezocht”, zegt burgemeester Gwendolyn Rutten. Want de tijd drong. “Aangezien de man niet aangehouden was, kon hij maximum 24 uur vastgehouden worden. Hij zou dus sowieso op straat belanden. We wilden absoluut vermijden dat die man opnieuw zou ronddolen en daarbij mensen zou besmetten.” Alleen: de zoektocht bij opvangcentra en hulpverleningsdiensten leverde niet het gewenste resultaat. “Iedereen werkte goed mee en op een gegeven ogenblik was er zelfs een Covidslaapplek voor hem. Maar gezien zijn voorgeschiedenis - ronddwalen en mensen lastig vallen - konden we het niet maken om die man op een open afdeling onder te brengen.”

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Volgens Rutten keken ze zelfs tot in Duitsland. “We stelden de Duitse autoriteiten voor dat we hun landgenoot met onze politie tot aan de grens zouden brengen, zodat de Duitse politie hem daar kon overnemen om hem vervolgens in isolatie te plaatsen. Maar omdat zijn identiteit nog niet bevestigd was én hij positief testte op Covid-19 wilde Duitsland niet meewerken. Ook de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) bleek geen optie. Omdat de man eerder al het bevel had gekregen dat hij België moest verlaten.”

Volgens Gwendolyn Rutten kon ze niet anders dan zich te beroepen op het Vlaams decreet op het preventieve gezondheidsbeleid. “De wetgever zegt dat elke persoon van wie bewezen is dat hij besmet is met Covid-19 onmiddellijk in tijdelijke afzondering gaat op zijn hoofdverblijfplaats of op een andere gepaste plaats”, verwijst de burgemeester naar het specifieke artikel. Die andere plaats vond de burgemeester uiteindelijk in een plaatselijk hotel dat volgens haar momenteel toch niet open is voor andere gasten. “Gelukkig wilde het hotel meewerken. We hebben voor tien dagen twee kamers gehuurd: één voor de besmette man en een tweede voor de politie.” 

Het hotel in Aarschot. ©Photo News

Andreas S. is daarmee de eerste en enige coronapatiënt die in ons land onder permanente politiebewaking staat. “Er was gewoon geen andere optie”, zegt Rutten. “We konden hem niet laten lopen en riskeren dat hij op de trein in het gezicht van iemands kind, vrouw of moeder zou gaan hoesten.” Andreas S. slijt sindsdien zijn dagen in een kamer op de tweede verdieping van ’s Hertogenmolens, een driesterrenhotel aan de Demer met 25 kamers, allemaal met houten balken en bakstenen muren. Volgens boekingwebsites werd het indrukwekkende pand op nog geen halve kilometer van het centrum vijf jaar lang verbouwd. Elke kamer is uitgerust met een bureau en een flatscreen-tv. Een zoekactie op internet leert dat gasten voor de eerstvolgende beschikbare kamer 99 euro per nacht betalen.

Andreas S. zou geen symptomen van corona vertonen. Hij weet dat hij onder geen beding zijn kamer mag verlaten: de tuin, lounge, brasserie én zelfs de gang zijn allemaal verboden terrein voor hem. De man zou zich niet agressief opstellen naar de politie. Om de bewaking de klok rond te verzekeren, moeten elke dag drie teams van telkens twee politiemensen elkaar afwisselen. Hun uitvalsbasis voor de opdracht is de hotelkamer, recht tegenover die van de besmette man. Hun opdracht: zorgen dat de man daar binnen blijft, desnoods met dwang. 

De agenten moeten overdag minstens elk uur zijn kamer binnengaan. Tussen 23 en 7 uur moeten ze dat zelf minstens twee keer per uur doen.

De bewakingsshifts worden uitgevoerd door leden van zowel de lokale als de federale politie. Aan het begin van elke shift moeten ze eerst langs het plaatselijke commissariaat om eten op te halen voor ‘hun gevangene’. Die maaltijden worden daar afgeleverd door het OCMW. Bij elke nieuwe shift moet het politieteam zijn ontbijt, lunch en diner afgeven op de kamer. Ze zijn erop gewezen altijd coronaproof te werken. Elke politieploeg krijgt bij aanvang van hun shift in het hotel een veiligheidspakket met flesjes alcoholgel, FFP2-maskers en chirurgische maskers. Op hun hotelkamer liggen witte overalls, gezichtsschermen, veiligheidsbrillen en handschoenen klaar. Er is afgesproken dat de deur van de hotelkamer van de besmette man dicht mag. Er is wel voor gezorgd dat hij niet op slot kan. Dat laat de politie toe om gemakkelijker te controleren of hij zich aan zijn opgelegde voorwaarden houdt, niet probeert te ontsnappen of zichzelf niet iets probeert aan te doen. 

Van hogerhand moeten ze daarom overdag - tussen 7 en 23 uur - minstens één keer per uur zijn kamer binnengaan. Tussen 23 en 7 uur moeten ze dat zelfs minstens twee keer per uur doen. Elke controle in zijn kamer moeten de agenten minutieus bijhouden in een soort van dagboek.

Enkele van de agenten in burgerkleding met eten voor de man die ze moeten bewaken. ©Photo News

Als de politie geweld moet gebruiken om de man in zijn kamer te houden, moeten ze daar meteen hun oversten van op de hoogte brengen. Bij de wissel van de wacht gisteren was duidelijk dat de agenten de bewaking uitvoeren in burgerkledij. Te zien aan hun wapengordel kunnen ze in uiterste nood terugvallen op hun halfautomatisch pistool, hun wapenstok en pepperspray. Volgens de huidige planning moet de politie hem nog tot maandag bewaken. “Ik begrijp dat dit eigenlijk niet de eerste taak is van de politie”, zegt burgemeester Rutten. “Maar we hebben alle alternatieven overlopen, alles afgewogen en in eer en geweten beslist dit te doen om de volksgezondheid te garanderen.”

Aangezien de man niet officieel is aangehouden, kan hij na zijn isolatie in principe opnieuw gaan en staan waar hij wilt. Rutten benadrukt dat ze - eens de Duitse identiteit van de man officieel wordt bevestigd - er alles aan zullen doen om de kosten te achterhalen bij de Duitse overheid. “Logisch, wij zijn ook geen barmhartige samaritaan.”

Lees ook:

Een ‘gevangenis’? Eerder een open instelling: Britse quarantainehotels staan op losse schroeven (+)

REPORTAGE. Wij gingen mee daklozen uit de vrieskou halen met sociale werkers: “Soms kan je alleen controleren of iemand nog ademt” (+)