'Mijn man neemt dagen vrij om aan zijn surprise te werken'

Ook in huize Sengers wordt serieus werk gemaakt van de surprises. ©rv

Clementine Sengers Heiloo

"Met sinterklaas gebruiken we het hele huis. Mijn zoon heeft eens een roeibootje gemaakt en in de badkuip gelegd. Of ik maak in de voorkamer een heel diner met een spel eromheen, omdat iedereen kookspullen vraagt. Dan ben ik twee dagen van tevoren al aan het opbouwen.

Sinterklaas is voor mij echt het feest van het jaar. Ik ben vroeger vaak piet geweest op school, en één keer Sinterklaas. Met de intocht zit ik voor de buis. Wij vieren het thuis met onze drie kinderen plus aanhang, die zo nu en dan wisselt.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Half november trekken we lootjes, zodat we genoeg tijd hebben voor alle voorbereidingen. Mijn man Jan legt de lat heel hoog. In de weken voor sinterklaas neemt hij af en toe vrij om aan zijn surprise te werken. Ik zeg: flans wat in elkaar, binnen een uur ligt het bij het oud papier. Maar hij maakt enorme bouwwerken van piepschuim, zoals het Olympisch Stadion of een trouwkapel. Die kan ik niet weggooien, dus ze staan nog een jaar op de kast.

Vroeger sloot Jan zich in de schuur op, maar daar is het stervenskoud. Daarom heeft hij een knutselhuisje gemaakt van dikke platen. Dat noemen we 'het loket'. Hij zet dat om zichzelf heen aan de keukentafel, zodat niemand hem ziet. Als hij klaar is en de kinderen 's middags komen, wordt er gevochten om het loket.

Daarnaast koop ik voor ongeveer honderd euro per persoon cadeautjes voor de kinderen. De ene krijgt tien kleinere dingen, de ander iets groters. Bij ieder cadeau probeer ik een rijmpje te maken, al zijn het maar een paar regels. Voor mij is sinterklaas vooral met elkaar bezig zijn. We spelen natuurlijk ook weleens spelletjes met Kerst, maar dit is heel creatief. Ik heb eens een gigantische contrabas gemaakt van karton, met dropveters als snaren. De surprises van mijn man winnen, maar we doen allemaal erg ons best.

Thuis vieren we het dit jaar op 15 december. Daarnaast vier ik het op werk en met vrienden. Bij een vriend zetten we een surprise voor het hele gezin voor de deur. Dan bonken we en rennen we snel weg. Aan die surprise ben ik vorig weekend al begonnen. Héérlijk!"

©rv