'Leuk om je hersens te laten kraken en om uitgedaagd te worden'

Winnaars van tweede ronde SlimmerIQuiz gaan naar finale in Amsterdam

Bijna zestig teams van leerlingen uit de groepen 7 en 8 streden gisteren in Gorinchem om een plek in de finale van de SlimmerIQuiz.

Een stampvol auditorium van het Gorcumse Gymnasium Campusianum wacht aan het einde van de middag totdat alle punten zijn geteld. Sommigen maken van de gelegenheid gebruik om even uitgelaten de adrenaline uit het lijf te rennen.

Niet zo heel gek, want eerder op de middag werd tijdens de SlimmerIQuiz opperste concentratie gevraagd. De quiz is een door Mensa opgezet initiatief, waar alle leerlingen van de groepen 7 en 8 uit het land aan mee mogen doen. Hoogbegaafd of niet, want dat is in eerste instantie de doelgroep waarvoor Mensa, een internationale belangenbehartiger voor bovengemiddeld intelligente mensen, zich inzet.

Begrip

,,Mensa wil meer bekendheid en begrip voor deze groep bereiken. Maar met deze quiz willen we de leerlingen zelf gewoon een leuke dag bezorgen'', licht Ingrid Zwaan toe. Zij is vertegenwoordiger van Mensa in Gorinchem. En dat begrip is nog steeds nodig, zo laat ze weten. Zwaan: ,,De laatste tijd is er wel meer aandacht voor bovengemiddeld intelligente kinderen, ook op scholen. Het is niet zo dat deze kinderen gek zijn of zo iets. Ze hebben soms alleen extra aandacht nodig.''

Deze middag is de tweede ronde van de wedstrijd die tot de finale in Amsterdam, volgende week, leidt. De ruim vijftig teams bestaan uit de 'slimste' kinderen uit de klassenronde, waar met de eigen leerkracht al een quiz werd gespeeld. Behalve in Gorinchem vond op ruim twintig andere plekken in het land de tweede ronde plaats. De winnaars van deze rondes nemen het woensdag 15 november tegen elkaar op in de Universiteit van Amsterdam. Vanwege het hoge aantal deelnemers in Gorinchem gaan er uit deze stad twee teams naar de finale.

De deelnemers van vandaag werden opgesplitst in twee groepen. De ene helft deed workshops Grieks en debatteren, de andere helft kreeg de quiz. 'Moeilijk' is een veelgehoorde term na afloop. ,,Het ging zo snel, dat maakte het moeilijk'', vertelt Redouan van team Ikra uit Dordrecht. ,,Bij de Cito is dat wel anders.''

Voor de meeste van de ruim twintig vragen was er maximaal anderhalve minuut de tijd. Vaak zelfs nog een stuk minder. Wie goed oplette, zag binnen een paar seconden dat het cijfer 5 ontbrak in de rij van 1 tot en met 10 én zag ook dat de 3 twee keer voorkwam. ,,Het is leuk dat dit wordt georganiseerd'', vindt Yara van groep 7 van de Papendrechtse Koningin Beatrixschool. ,,De meeste kinderen hier kunnen best wel wat en we worden hier flink uitgedaagd.'' Teamgenoot Thijmen is het met haar eens. ,,Leuk om je hersens te laten kraken.''

Pure kennis

En dan ook van twee verschillende hersenhelften. Want naast het herkennen van patronen in een getallenreeks en het ontdekken van de schrikkeljaren, werd ook pure kennis gevraagd. Ondanks dat in een kaart van Nederland de Nederlandse driekleur ingetekend was wat voor verwarring had kunnen zorgen, bleek afgaand op het luide gejuich bij de bespreking van de antwoorden, dat de meesten 'de lage landen' als antwoord gegeven hadden als verklaring voor de naam Holland.

Florentijn: ,,Ik ben niet zo creatief, maar de kennisvragen zijn mijn sterke punt. Ik denk dat het wel goed gegaan is. Het is wel een leuk idee, want hier zitten de slimste kinderen van Nederland bij elkaar'', aldus deze leerling uit groep 8 van basisschool De Blinker uit het Gelderse Kerk Avezaath. Helaas behoorde Florentijn niet tot de winnaars, zo bleek later. Niels, Kyan en Max van obs De Merwedonk uit Gorinchem en Jelle, Nicolaï en Jeroen van DWS Houten mogen zich volgende week voor de finale in Amsterdam melden.