'Later word ik wetenschapper'

Als je 11 bent, ligt de wereld voor je open. Dan droom je ervan profvoetballer te worden of een eigen dansschool te openen. Drie meisjes en drie jongens vertellen over hun leven.

Boris

Boris ©Annabel Oosteweeghel

Vergeten Kind
Nederlandse kinderen zijn de gelukkigste van de wereld, staat in een rapport van Unicef. Maar zo’n 7000 kinderen groeien op in opvanghuizen omdat hun ouders dakloos zijn of dreigen te raken. In de Week van het Vergeten Kind (29 januari tot en met 4 februari) laten zíj hun stem horen. hetvergetenkind.nl

Ik woon in...
twee huizen. Met mijn moeder en zus (14) in het ene huis en met mijn vader en zus in het andere.

Als ik de baas was van de wereld…
dan zou ik proberen de milieuvervuiling op te lossen, zodat de dieren in de zee niet uitsterven. Het zou erg zijn als die er niet meer zijn, want dan was de zee leeg.

Later word ik…
wetenschapper. Ik vind het leuk om dingen te onderzoeken. Soms zoek ik nu al dingen op. Hoe hersenen werken bijvoorbeeld.

Ik huil bijna nooit, ook niet als ik pijn heb

Boris

Mijn huisdier…
is Vos. Een rode kater. Hij woont bij mijn moeder, maar hij was ook van mijn vader. Bij mijn vader heb ik geen huisdieren. Vos is een leuke kat, vooral als hij bij me komt zitten als ik op de bank zit.

Geloven…
doe ik niet. Het maakt mij niet uit of iemand wel of niet gelooft. Eigenlijk denk ik niet dat ik iemand ken die in God gelooft. Of Allah.

De laatste keer dat ik huilde…
kan ik me niet herinneren. Nee, echt. Dat weet ik niet meer. Ik huil bijna nooit. Ook niet als ik pijn heb.

Ik word blij…
als ik kan sporten of als ik een nieuwe truc hebt geleerd met skaten. O ja, en als ik een uil zie. Ik word ook blij als ik op vakantie ga, of naar een pizzeria.

Dianne

Dianne ©Annabel Oosteweeghel

Ik woon in huis met…
mama en mijn broertje (6).

Een huisdier…
heb ik niet. Stom, want ik zou wel een paard willen hebben. En anders een hond, dat lijkt me gezellig. Maar dat wil mijn moeder niet, want zij werkt en ik zit op school, dus dan zou de hond alleen thuis zijn en dat is zielig.

Ik wil later…
een beroemde streetdancer worden. Ik zit in de selectie van de beste streetdancegroep en we hebben pas een optreden gehad in de schouwburg. Wat ik als beroep wil, weet ik nog niet. Niet in videoclips dansen. Misschien wel een eigen dansschool. Eentje waar iedereen naartoe wil omdat ik er lesgeef.

Blij word ik van…
dansen. Bij streetdance kun je je energie kwijt. Als ik nog in de coulissen sta voor een optreden, ben ik zenuwachtig. Als ik op het podium sta, dan glijdt dat van me af.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Armoede is zielig

Dianna

Als ik de baas was van de wereld…
dan was er geen oorlog en werd iedereen gelijk behandeld. Dan was er geen armoede meer, want dat is zielig.

Voor het laatst huilde ik…
toen de hond van de buurvrouw doodging. Makkie was al oud. Uiteindelijk is het beter voor hem, maar ik moet er gewoon niet aan denken, dan ga ik weer huilen. Het nieuwe hondje is ook lief.

Ik geniet van…
buiten zijn met vrienden en vriendinnen.

Manu

Manu ©Annabel Oosteweeghel

Ik woon…
bij mijn moeder met mijn zus (18) en mijn stiefvader. Eigenlijk is zij mijn halfzus, maar ik noem haar gewoon zus. Soms ben ik bij mijn vader.

Als ik de baas was van de wereld…
zou ik zorgen dat iedereen gelijk was. Dat iedereen gelijke rechten had en respect voor elkaar. Ik ga mijn spreekbeurt doen over pesten. Wat er is gebeurd met Amanda Todd (het Canadese meisje pleegde in 2012 zelfmoord nadat ze was gepest en aangevallen, red.) vind ik heel erg. Het is leuker als je respect voor elkaar hebt.

Ik wil later…
profvoetballer worden. Ik voetbal nu bij Alphense Boys, in D2. Ik speel rechtsvoor. Vooral acties maken en steekballen geven, kan ik goed.

Ik word blij…
als het op school goed gaat; als ik goed heb geleerd en als ik een goed gevoel heb na een toets. Goede cijfers halen vind ik belangrijk, het maakt deel uit van je schooladvies en dat maakt deel uit van je toekomst. En ik word blij als we winnen met voetbal.

Goede cijfers halen vind ik belangrijk

Manu

Een huisdier…
heb ik niet. Ik ben allergisch voor kattenharen. Ik heb een vis gehad, maar die is er niet meer.

Geloven in God…
doe ik niet.

De laatste keer dat ik huilde…
was een week geleden. Ik was gek aan het doen op straat. Ik zag twee stenen en wilde daar overheen springen, maar ik bleef haken met mijn voet. Ik had allemaal schaafwonden op mijn knieën.

Leco

Leco ©Annabel Oosteweeghel

Ik woon…
met mijn ouders en mijn zus van 13.

Ons huisdier is…
onze hond Fonzie. Met hem ben ik heel blij, ook al kan hij met zijn geblaf vervelend zijn . Ik hou van hem. Hij is een heel goede waakhond. Nu ben ik niet meer bang meer voor hem, ik vind hem lief.

Als ik de baas was van de wereld…
dan zou ik zorgen dat er vrede was en dat iedereen mag leven zoals hij dat wil.

Later word ik…
misschien wel dierenarts. Ik vind het leuk om dieren te helpen. Ik hou van katten, konijnen, hamsters, cavia’s. Ik zou nog wel vier huisdieren willen hebben.

Ik vind het gezellig als we met het gezin bij elkaar zijn.

Leco

Ik word blij van...
naar feestjes gaan. Spelen, praten en eten. Of met het gezin iets doen. Tv-kijken of een spelletje. Ik vind het gezellig als we bij elkaar zijn. Op vakantie gaan, vind ik ook leuk. Vooral Frankrijk, daar is het lekker warm en er zijn mooie steden. Of Italië, want daar is het eten heel lekker. Waar we altijd zitten, hebben we mooi uitzicht over een meer.

Ik geloof…
niet in God.

De laatste keer dat ik huilde…
weet ik niet meer. Ik huil niet zo vaak. Of, nou ja, ik moest vanochtend mijn tablet en telefoon inleveren. Niet als straf, maar omdat ik moest oefenen voor de Cito-toets. Mijn vader was een beetje boos omdat ik zo brutaal deed. Dat vond ik niet zo leuk. Maar ik begreep het wel.

Angel

Angel ©Annabel Oosteweeghel

Ik woon in huis met…
mijn moeder en mijn broers van 13 en 18.

Een huisdier…
heb ik niet, want dan moet je er ook voor zorgen. En als je een huisdier hebt, kun je niet op vakantie, want je moet het zelf voeren, vind ik.

Ik wil later…
moeder worden van twee kinderen. Het maakt niet uit, maar een jongetje en een meisje lijkt me leuk. Ik pas op bij mijn vader op een soort nichtje van me. Misschien ga ik later wel iets met kinderen doen.

Ik hou van wortels, broccoli, prei. Echt!

Angel

Blij word ik…
als mensen om me heen blij zijn. En van snoep en chips! En van eten, Turkse pizza of gewoon groenten. Ik hou van wortels, broccoli, prei. Echt!

Als ik de baas was van de wereld…
dan zou ik ervoor zorgen dat mensen gelijke rechten hadden en dat er niet heel rijke en heel arme mensen waren. En dat niemand werd gepest. Ik ben zelf nooit gepest, maar ik heb weleens filmpjes gezien op Facebook dat kinderen helemaal in elkaar worden getrapt. Dat raakt me wel.

Voor het laatst huilde ik…
afgelopen kerst. Ik zou met mijn vader naar Zeeland gaan. Hij zou me ’s middags komen ophalen, maar hij kwam niet. Toen bleek dat hij zonder mij was gegaan. Daar was ik heel verdrietig om. Ik heb nu geen contact meer met hem.

Ik geloof…
niet in God, maar wie gelooft, laat ik geloven. Of mensen nou moslim zijn of Jood, dat moet iedereen zelf weten.

Janneke

Janneke ©Annabel Oosteweeghel

Ik woon..
met mijn vader, mijn moeder en mijn broer (14).

Als ik de baas was van de wereld…
dan zou ik zorgen dat iedereen gelijk was. Ik zou meedelen aan de mensen over wie ik regeer dat het niet uitmaakt of je groot bent of klein, een donkere huid hebt of een lichte huid, of je man bent of vrouw. Nu worden donkere mensen minder gewaardeerd.

Wat ik later wil worden…
weet ik nog niet. Vorige week dacht ik: misschien iets met dieren. Ik zag een filmpje op Instagram van hondjes die langs de kant van de weg waren gevonden.

Mijn huisdier…
was Liselotje, een konijn. Ze is net overleden. Ze is best wel oud geworden, maar we weten niet precies hoe oud, want ze kwam uit het asiel. Ik was niet zo heel verdrietig, want mijn vader en moeder gaven haar eten. Mijn broer en ik keken niet zo naar haar om.

De laatste keer dat ik huilde…
was vrijdag of zaterdag. Ik zou meedoen met de fotoshoot voor dit magazine, maar toen kreeg ik ineens te horen dat ik niet mee mocht doen. Later bleek het toch door te gaan.

Geloven in God…
doe ik eigenlijk niet echt. Met school gaan we wel naar de kerk met Pasen of met Kerstmis, want ik zit op een katholieke school. Maar als ik van school af ben, ga ik niet meer, denk ik.

Cadeautje

Verras je familie of vrienden met hun eigen persoonlijke nieuwssite, gebaseerd op een selectie van hun favoriete onderwerpen. Bekijk hier een voorbeeld van de uitnodiging.