"In de val gelokt door ex-prostituee"

Loodgieter wellicht ontvoerd en gedood in Nederlandse loods

De vermiste loodgieter Johan Van der Heyden uit Lint is mogelijk het slachtoffer geworden van een gruwelijke (roof)moord. De politie houdt er rekening mee dat zijn lichaam in stukken gesneden is in een loods. Een vrouw uit Zoersel, die al twee maanden in de cel zit, en haar Nederlandse partner hadden het plan opgevat om de Belg te beroven.

Loodgieter Johan Van der Heyden (52) verdween op zondagavond 2 juni om 20.30 uur toen hij een klant uit de nood ging helpen voor een ontstopping. Zijn witte bestelwagen Peugeot werd voor het laatst gezien aan de grensovergang op de snelweg richting Bergen-op-Zoom. De man gaf nadien geen teken van leven meer. Zijn gsm nam hij niet meer op.

De politie verspreidde een opsporingsbericht met de foto van de bestelbus aan de grensovergang. Het silhouet van de chauffeur was onzichtbaar gemaakt. Vermoedelijk zat Van der Heyden op dat moment niet meer zelf achter het stuur, maar werd hij ontvoerd naar Nederland.

Bloedsporen in busje

De moordbrigade van de Antwerpse federale gerechtelijke politie arresteerde begin augustus Wanda V.R., een gewezen prostituee uit Zoersel. Zij zit sindsdien in de gevangenis van Antwerpen op verdenking van ontvoering. De vrouw zou een relatie hebben gehad met Van der Heyden. Via haar kwamen de speurders ook terecht bij haar Nederlandse vriend N. uit Bergen-op-Zoom. De twee zouden het plan hebben opgevat om de loodgieter te beroven, omdat zij ervan overtuigd waren dat hij steenrijk was. Die zondagavond 2 juni werd het slachtoffer naar Zoersel gelokt. Vermoedelijk is hij van daaruit in zijn eigen bestelwagen naar een woonwagenpark gebracht in het Nederlandse Steenbergen (Noord-Brabant), met de bedoeling hem daar af te persen.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Zijn Peugeot werd later teruggevonden in de buurt van Den Bosch. Twee mannen die het busje hadden doorverkocht, zijn opgepakt. De politie vond bloedsporen van Van der Heyden in de bestelwagen, wat erop wees dat hij om het leven zou zijn gebracht. Daarop werd een gemengd onderzoeksteam gevormd met Belgische en Nederlandse speurders, een zogenaamd Joint Investigation Team (JIT).

Binnenstebuiten gekeerd

Afgelopen weekend sloeg dat JIT- team toe in het woonwagenpark in het Nederlandse Steenbergen. Een 39-jarige moeder en haar 19-jarige dochter werden gearresteerd. Zij blijven zeker tot woensdag aangehouden en mogen met niemand contact hebben, behalve met hun advocaat. Wat hun precieze rol was, is nog niet bekend. De moeder zou vroeger een relatie hebben gehad met N., de vriend van ex-prostituee Wanda V.R. die mee het ontvoeringsplan beraamde. Naar verdachte N. zelf wordt volop gezocht.

De 39-jarige vrouw is ook eigenaar van een loods in het woonwagenpark, en die is dit weekend binnenstebuiten gekeerd. Ook lijkhonden zochten naar sporen van de ontvoerde loodgieter, maar zijn lichaam werd niet gevonden.

Volgens Nederlandse media onderzoekt de politie of het lichaam in de loods in stukken is gesneden, om het makkelijker te doen verdwijnen. De stukken zouden naderhand in zoutzuur zijn opgelost.

Altijd anderen helpen

De familie van Johan Van der Heyden is geschokt door de onthullingen die zij in de Nederlandse media te lezen krijgt. "Alles wat wij nu weten, komt uit de kranten", aldus een familielid. "Johan schatrijk? Wat een onzin. Hij werkte hard voor zijn gezin. Van die vrouw uit Zoersel die is gearresteerd, hebben wij nog nooit gehoord. Hij was thuis gelukkig, met zijn vrouw en twee zonen. Zondagnamiddag hadden zij nog een wandeling gemaakt. Diezelfde avond is hij weggereden voor een dringende opdracht. Dat gebeurde zo vaak. Hij hielp altijd mensen die in nood zaten. Wij hopen zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen. Maar het gerecht laat ons helemaal niets weten. Die onzekerheid is verschrikkelijk."

De loodgieter werd wellicht om het leven gebracht in een woonwagenpark in Steenbergen, vlak over de grens. ©Pix4Profs/Gerard van Offeren
Johan Van der Heyden is wellicht ontvoerd door Wanda V.R., met wie hij een relatie zou hebben gehad, en haar nieuwe vriend. ©Federale Politie