‘Geef leraren in Amsterdam extra parkeervergunningen’

CDA’ers Lotte Schipper en Diederik Boomsma pleiten ervoor dat de gemeente extra parkeervergunningen beschikbaar stelt voor basisschoolleraren. 
©ANP XTRA

Sinds 11 mei staan basisschoolleraren weer fysiek voor de klas. Alle lof voor onze leraren die zich snel hebben aangepast en nu het voortouw nemen om de draad weer op te pakken. Door alle regels en voorzorgsmaatregelen is dat nog steeds ingewikkeld en veeleisend. De gemeente moet scholen daarbij zo goed mogelijk ondersteunen. Daarbij ontbreekt nog een belangrijke stap.

In Amsterdam komt 40 procent van de leraren van buiten de stad. Al voor de coronacrisis verstrekte de gemeente te weinig parkeervergunningen, omdat het college auto­gebruik vooral wil ontmoedigen. Voor veel leraren betekent dat óf veel extra reistijd, óf veel extra geld kwijt aan parkeerkosten. Nu speelt dat probleem nog veel sterker.

De rijksoverheid adviseert mensen zo min mogelijk gebruik te maken van het ov. Intussen wordt het alweer drukker. Het is logisch dat leraren in deze tijden liever met de auto komen, en dat komt de volks­gezondheid ook ten goede.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Extra kosten

De gemeente moet dit niet frustreren, maar juist mogelijk maken. De oplossing van het college tot dusver behelst gereduceerde tarieven voor Parkeren+Reizen (P+R) plus het gebruik van deelscooters en -fietsen. Aan het meeslepen van schoolwerk en andere lesbenodigdheden lijkt niet te zijn gedacht. Inventarisatie door het CDA leert dat dit voor veel leraren veel te tijdrovend en onhandig is en minder verantwoord. Scholen en leraren zijn nu gedwongen om hoge extra parkeerkosten te betalen om te komen werken. We zien zelfs leraren die nu met pijn in hun hart dan maar niet komen.

Dat kan niet de bedoeling zijn. Op dit moment zijn er op veel plaatsen juist meer parkeerplaatsen vrij. Dit is niet het moment voor beleid om de auto zoveel mogelijk uit de stad te weren; dit is het moment om leraren – en eventuele andere vitale beroepen – te ondersteunen om goed hun werk te kunnen doen, en ervoor te zorgen dat ze zich niet blauw hoeven te betalen om te kunnen werken.

Daarom roepen wij het college op zijn prioriteiten op orde te krijgen en zo snel mogelijk extra parkeer­vergunningen te verstrekken aan leraren en scholen die dat nodig hebben.

Lotte Schipper (CDA-duoraadslid) en Diederik Boomsma (CDA-gemeenteraadslid)