"Gedaan tussen ons? Dat zullen we dan nog wel eens zien": niemand begrijpt wat Peter P. bezielde

Politieagent vermoordt vrouw en kinderen met dienstwapen en pleegt zelfmoord

"Is 't gedaan tussen ons? Dat zullen we dan nog wel eens zien!" Met die woorden stormde politieagent Peter P. (50) het café van zijn vrouw Dominique V. (40) uit. Hij ging recht naar huis, waar hij met zijn dienstwapen hun dochter Jamie (11) en zoon Jack (9) doodschoot. Daarna keerde hij terug naar het café om ook zijn vrouw te vermoorden en zelf uit het leven te stappen.
Familiedrama Wijnegem - cafe 't dorp - uitbater Peter bracht eerst kinderen Jamie (11) en Jack (9) om het leven en daarna vrouw Dominique. ©RV

"Waarom?" De vraag stond gisteren in grote letters op de kaartjes van bloemenruikers en beertjes die werden neergelegd voor café 't Dorp in Wijnegem. Ze stond ook te lezen in de vragende ogen van vrienden en stamgasten. En ze spookte non-stop door het hoofd van de families van zowel Peter en Dominique. "Waarom? We weten het echt niet", zegt Dominiques broer Olivier. "Peter was dol op Jamie en Jack. Die twee kinderen waren zijn oogappels. En hij was smoorverliefd op mijn zus. Het was niet het perfecte koppel, dat klopt. Ze hadden problemen. Vaak zelfs. Maar die werden achteraf altijd weer uitgepraat."

Grote euforie

Woensdagochtend leek er nog geen vuiltje aan de lucht. De lente hing in de lucht, het vernieuwde terras van het café kon eindelijk geopend worden en Dominique had haar Sangria ook opnieuw op de kaart gezet. Dé Sangria. "Met het geheime ingrediënt van de waardin", kondigde ze nog aan op Facebook. De eerste glazen inschenken, dié eer liet ze aan tapster Ingrid. Zij zou het café openhouden, terwijl Peter en Dominique richting Overijse trokken. Met een bus vol supporters van profwielrenner Tosh Van der Sande ging het naar de aankomst van de Brabantse Pijl. Het café deed ook dienst als fanlokaal voor de streekrenner van Lotto-Soudal. Met een 36ste plaats in de uitslag zorgde die niet meteen voor grote euforie, maar de meegereisde supporters hadden het gisteren wel allemaal over een "fantastische dag". Op de terugweg sloeg de sfeer om. 

Dominique en Peter hadden duidelijk ruzie, maar niemand wist precies waarom. De rest van de bus moest er eens goed om lachen. "Het zat er zo vaak tegen tussen die twee. Dus ja, we deden daar wat lacherig over: 'Allez zenne, het is weer van dat.'"

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Dochter Jamie (11), mama Dominique V. (40) en zoon Jack (9). Op haar was hij volgens familie smoorverliefd, zijn kinderen droeg hij op handen. ©RV

Maar eens terug in het café escaleerde de ruzie. De sfeer was zo gespannen, dat de meeste klanten vertrokken. Op dat moment was het al na middernacht. Dominique beet haar man toe dat ze het helemaal gehad had met die ruzies. "Weet ge wat? 't Is gedaan tussen ons." Iets wat Peter niet kon verkroppen. "Ah ja? Is 't gedaan? Dat zullen we dan nog wel eens zien." Waarop hij vertrok.

Wat zich dan afspeelde, hield niemand voor mogelijk. Peter reed naar hun huis, zo'n vijf kilometer verderop. Daar schoot hij met zijn dienstwapen zijn twee kinderen dood. Daarna belde hij naar het café, waar hij tapster Ingrid aan de lijn kreeg. "Is Dominique nog daar?", wilde hij weten. Toen er bevestigend werd geantwoord, sprong hij opnieuw in zijn auto en scheurde hij terug naar 't Dorp. Daar waren op dat moment nog drie mensen aanwezig: Dominique, Ingrid en de man van Ingrid. Peter parkeerde zijn wagen in het midden van de straat en liet die met openstaande portieren achter.

In dit huis doodde de vader zijn twee kinderen voor hij terugkeerde naar het café van zijn vrouw. ©Joel Hoylaerts

Binnen schoot hij eerst Dominique dood en sloeg dan de hand aan zichzelf. Getuigen zagen hoe Ingrid meteen na de schoten volledig in shock naar buiten liep, op de stoep in elkaar zakte en riep dat "hij haar heeft afgemaakt". Toen ze naar binnen keken, zagen ze Dominique aan de toog op de grond liggen. Peter lag iets verder, ter hoogte van de terrasdeur aan de zijkant van het café.

Liefdevolle papa

In de loop van de ochtend verzamelden de twee zussen en de broer van Dominique in het ouderlijke huis, naast dat van Peter en Dominique. Ook de ouders van Peter werden daar opgevangen. "Familie is alles voor ons", zegt Dominiques broer Olivier. "We zijn er voor elkaar. Er komt zoveel op ons af, terwijl we nog niets eens weten wat er precies gebeurd is."

Ook in Wijnegem is de verbijstering groot. Ondanks de vele ruzies tussen het koppel, had niemand dit gezinsdrama zien aankomen. Stamgasten en vrienden liepen af en aan, velen met bloemen of een knuffelbeer bij zich. Ook de buren van het koppel begrijpen niet wat de man bezield heeft. Zij spreken over hem als een liefdevolle papa. Eentje die er elke woensdagnamiddag was voor zijn kinderen. Die met hen ravotte in de tuin en hen op handen droeg.

©Joel Hoylaerts

In politiekringen wordt een ander beeld opgehangen van Peter. Hij was jarenlang in dienst bij de Antwerpse recherche, maar was daar drie keer onderwerp van een tuchtonderzoek. Het eerste dateert al van tien jaar geleden. Toen werd hij opgepakt nadat er 25.000 euro uit het politiekantoor verdwenen was, die eerder die dag tijdens een huiszoeking in beslag waren genomen. Na enkele dagen opsluiting werd hij weer vrijgelaten. Enkele jaren later volgde een tweede onderzoek na een grote vechtpartij. Vorig jaar werd hij dan weer verdacht van inmenging in een onderzoek naar de diefstal van antiek.

Vele collega's en ex-collega's noemen Peter een man die grote sier wilde maken, daar het geld niet voor had en daarom op zoek ging naar rijke vrouwen. De vader van Dominique was één van de drie eigenaars van Tabaknatie, een havenbedrijf dat voor veel geld verkocht werd aan Katoen Natie. In Wijnegem is het ook een publiek geheim dat Peter een tijdje geleden de rekening van de spaarkas van het café van zijn vrouw 30.000 euro lichter maakte. Om een schandaal te vermijden, zouden zijn schoonouders die rekening weer bijgepast hebben.

Advocaat Walter Damen, die in het verleden meermaals optrad voor Peter, nuanceert de aantijgingen. "Peter is nooit correctioneel vervolgd. Ook het laatste onderzoek was afgerond en zou niet tot vervolging leiden. Hij kreeg als tuchtstraf wel een beperkte schorsing opgelegd en werd overgeplaatst naar een nieuwe afdeling. Daar vond hij zijn draai, vertelde hij mij enkele weken geleden nog. Alle juridische problemen waren achter de rug. Maar zijn flamboyante stijl werd binnen de politie niet door iedereen geapprecieerd. Dat botste wel eens. Bij problemen keek men gemakkelijk naar hem en dat resulteerde in een drietal onderzoeken."

De familie van Dominique begrijpt het allemaal niet. "Wij proberen ook nog alles op een rijtje te zetten. We hopen dat politie en parket ons antwoorden kunnen geven." 

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan anoniem contact opnemen met de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

De dader liet zijn wagen achter in het midden van de straat en stormde het café van Dominique V. binnen. ©Marc De Roeck