‘Dames zo kan je sexy shoppen in de supermarkt’: consternatie in Italië over tv-item op openbare omroep Rai

Italië’s openbare zender Rai ligt onder vuur na een uitzending waarin vrouwen tips kregen hoe ze verleidelijk kunnen winkelen in de supermarkt.
©Rai 2

Een kortgerokte presentatrice op stiletto's - sinds decennia haast het uniform op de Italiaanse tv-zenders - deed dinsdag in het namiddagprogramma Detto Fatto voor hoe ze haar winkelkarretje heupwiegend door de denkbeeldige rayons voortduwde. Ook een doos uit het rek nemen kan volgens de makers veel sensueler, zeker als die op de grond valt. Bij het oprapen ervan kunnen andere shoppers je ranke benen bewonderen, klinkt het.

Veel twitteraars reageerden met verbijstering over zulke stereotypering. “Is dit 1970 of 2020?”, luidde een tweet. Ook Italiaanse ministers wisten niet wat ze zagen.  Mensen van buiten Italië dachten dat de beelden uit een sketch van een humorprogramma kwamen.

De rubriek daags uitzenden voor de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen, was eveneens niet bepaald een goeie zet. 

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Detto Fatto sinds 2013 op Rai 2, wordt geproduceerd door de Italiaanse tak van Endemol. Rai 2-baas Ludovico Di Meo liet een persverklaring verspreiden waarin hij stelt “dat het item een inbreuk is op onze redactionele visie. Het kadert helemaal niet in de geest van de openbare omroep die we willen uitdragen”.  Kijkers die gisteren afstemden op het programma, kregen een film in de plaats.  Een tijdelijke maatregel of gaat het programma definitief op de schop? Afwachten.