'Britse parlementariërs luisteren niet, ze leven in een fantasiewereld'

De drie Nederlandse brexitrapporteurs waren gisteren in Westminster om zich door een aantal hoofdrolspelers in de Britse politiek te laten bijpraten over de brexit. Ze werden niet vrolijk van wat ze aantroffen.
Tegenstanders van de brexit protesteerden vorige week bij het parlement in Londen. Ze willen dat er een nieuw referendum komt in plaats van een chaotisch vertrek uit de EU. ©Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Na een dag vol gesprekken met Britse parlementariërs is Anne Mulder (VVD) niet gerustgesteld. Sterker nog, hij denkt dat Nederland zich verder moet klaarmaken voor een no deal-brexit, een chaotisch vertrek zonder afspraken. ,,We hebben zes politici van verschillende vleugels en partijen gesproken, en we hebben zes verschillende verhalen te horen gekregen. Er is hier een maand voor de brexitdeadline nog steeds geen duidelijkheid over wat ze willen. Er is totale verdeeldheid."

Mulder, die samen met Lodewijk Asscher (PvdA) en Pieter Omtzigt ( CDA) naar Londen was gekomen, zegt stevige gesprekken te hebben gevoerd. ,,Ik ben behoorlijk uitgesproken geweest, heb ze gevraagd: hoe kunt u zulke ellende creëren? Ze luisteren niet, ze leven in een fantasiewereld."

Wijzen

Mulder is teleurgesteld. ,,Je verwacht verantwoordelijkheidsgevoel. Maar het enige dat ze doen is elkaar de schuld geven. Of ze zeggen: de EU moet dit oplossen. Je verwacht dat ze het landsbelang vooropzetten, maar hier staat vaak eigenbelang voorop."

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

De Nederlanders ontmoetten onder anderen Steve Baker, lid van de European Research Group, de eurosceptische tak van de Conservatieve Partij. Ook spraken ze met een adviseur van premier May en Hilary Benn, Labourparlementariër en voorzitter van de brexitcommissie in het parlement.

De gesprekken stemden ook Lodewijk Asscher weinig positief. ,,Ik hoopte dat er zo kort voor de deadline meer een gezamenlijk gevoel zou zijn. Ik ben buitengewoon bezorgd. Politici hier zeggen met hun kenmerkende, eloquente stijl met grote stelligheid allerlei dingen die enorm tegenstrijdig zijn." Terwijl de gevolgen van een brexit zonder afspraken enorm zijn, benadrukt hij. ,,Dit zal bedrijven en werknemers verschrikkelijk schaden. Ook in Nederland zullen er mensen hun baan verliezen als gevolg van dit geklooi."

Pieter Omtzigt verbaasde zich over de gespreksonderwerpen. ,,Ze stelden vandaag vragen waarvan ik vind dat ze die anderhalf jaar geleden hadden moeten stellen. Dan gaat het over de backstop (het openhouden van de grens tussen Ierland en Noord-Ierland, red.) en zeggen ze een maand voor de brexitdeadline: het moet helemaal anders. Dan heb je het onderhandelingsproces niet begrepen."

Ontevreden

Hier doen ze alsof de onderhandelingen pas net beginnen, zegt de CDA'er. ,,Voor de 27-EU-lidstaten zijn die al afgelopen. Dat is dus een groot misverstand. En achter gesloten deuren merken we dat bij alle twee de grote partijen niemand tevreden is over de leiders."

De brexitrapporteurs wijzen op het gebrek aan verantwoordelijkheid van sommige Britse parlementariërs. ,,De klok tikt, nog minder dan duizend uur tot de brexit'', zegt Asscher. ,,En het lijkt alsof ze zich er hier niet bewust van zijn dat ze zelf wat moeten gaan doen." Zo denken ze dat een no deal-scenario voorkomen kan worden. Maar Nederland moet alles op alles zetten om zich op het ergste voor te bereiden, zegt Mulder. ,,Dat zal onze boodschap zijn. Een no deal kan Nederland 10 miljard gaan kosten. Dat moeten we zo goed mogelijk opvangen."

De Nederlandse politici hopen dat de brexitdeal die er ligt toch door het Britse parlement komt. En zo niet, dan moet May uitstel aanvragen. ,,Nederland en andere lidstaten moeten nu rustig blijven, en als de Britten om uitstel vragen, ze dat geven'', vindt Asscher. ,,Het is niet in belang van Nederland en de EU op deze muur af te rijden."