“Brexit-gesprekken staan op instorten”, Tusk haalt zwaar uit naar Johnson: “Dit is geen stom spelletje”

Een akkoord over het Britse vertrek uit de Europese Unie is “eigenlijk onmogelijk” geworden na een telefoongesprek van de Britse premier Boris Johnson en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Dat concludeert een bron uit de omgeving van Johnson na het onderhoud. Europees president Donald Tusk laakt in een tweet ondertussen het “spelletje zwartepieten” van Johnson. Volgens Britse media staan de gesprekken over een akkoord daarmee “op instorten”.
EU-president Donald Tusk haalde op Twitter zwaar uit naar de Britse premier Boris Johnson. ©Reuters/Photo News

Volgens de bron in Downing Street 10 maakte Merkel Johnson in het gesprek duidelijk dat een deal “heel onwaarschijnlijk” wordt als Noord-Ierland, een deel van het Verenigd Koninkrijk, uit de Europese douane-unie wordt gehaald. Ook zou de bondskanselier aan Johnson gezegd hebben dat Ierland altijd moet instemmen met een besluit om de regelgeving in Noord-Ierland niet langer af te stemmen op die van de Europese binnenmarkt.

“Merkel zei dat er geen probleem zou zijn als Duitsland de EU zou willen verlaten, maar het Verenigd Koninkrijk kan niet vertrekken zonder dat het Noord-Ierland voor altijd achterlaat in een douane-unie en in volledige afstemming”, zo wordt de bron geciteerd door de Britse omroep Sky News. “Het was in verscheidene opzichten een heel nuttig en verhelderend moment. Als dit een nieuw standpunt is, dan betekent dit dat een deal eigenlijk onmogelijk wordt. Niet alleen nu, maar altijd”, concludeerde de bron. Als Noord-Ierland in de douane-unie blijft, komt er de facto een grens in de Ierse zee te liggen en wordt het Verenigd Koninkrijk gesplitst, wat onaanvaardbaar is voor de Britten.

Duits bondskanselier Angela Merkel belde vanmorgen met Boris Johnson. ©EPA

“Vrank en vrij”

De officiële woordvoerder van premier Johnson wilde de uitspraken van de bron niet bevestigen, maar ontkende ze ook niet. Op een briefing voor journalisten noemde Downing Street 10 het gesprek “vrank en vrij” - “Diplomatentaal voor een rel”, aldus ITV-journalist James Mates - en werd toegegeven dat de gesprekken “op een kritiek punt” zijn aanbeland. “De premier heeft duidelijk gemaakt dat het Verenigd Koninkrijk een belangrijke toegeving heeft gedaan. Als we vooruitgang willen maken, zal de EU nu ook een compromis moeten maken.” 

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

“Dit is geen stom spel om de ander de schuld te geven”

In de EU valt de Britse positie in elk geval bijzonder slecht. Bij de besprekingen over een brexitakkoord gaat het niet om het winnen van een ‘stom spel’ om de ander de schuld te geven als het mislukt, aldus EU-president Tusk in een tweet. “De toekomst van Europa en het Verenigd Koninkrijk staan op het spel, evenals de veiligheid en belangen van onze mensen”, haalt Tusk uit. “Je wil geen deal, je wil geen uitstel, je wil het vertrekbesluit niet herroepen, waarheen ga je?”, vraagt hij Johnson.

“De EU-positie is onveranderd: wij willen een deal”, zei een woordvoerster van de Europese Commissie vandaag. Maar onder geen voorwaarden mag het Goede Vrijdag-akkoord worden aangetast, voegde ze eraan toe, doelend op het Ierse vredesakkoord dat gevaar zou lopen als er weer grenscontroles tussen Ierland en Noord-Ierland zouden komen. 

“Als dit de Britse houding is, komt er geen akkoord”

Ook vanuit Ierland kwamen vanmiddag waarschuwingen dat “de Britse houding” een akkoord veel moeilijker maakt. “We je vandaag bij Donald Tusk zag was een frustratie dat de Britse voorstellen te nemen of te laten zijn”, zei minister van Buitenlandse Zaken Simon Coveney. “Ik ben het met hem eens dat als dat de houding is, de Britse regering moet weten dat er geen akkoord komt.” 

De Ierse regering trekt ondertussen 1,2 miljard euro uit om de Ierse economie te stutten in het geval dat het Verenigd Koninkrijk zonder deal uit de EU stapt, kondigde minister van Financiën Paschal Donohoe aan. De helft van het bedrag is voor sleutelsectoren zoals landbouw en toerisme.

Donohoe zei dat een ‘no deal’-brexit nu het uitgangspunt is van de regering. “Dat betekent niet dat no deal onvermijdelijk is, maar we zijn er klaar voor.” Waarnemers verwachten dat bedrijven snel steun nodig zullen hebben om cashflowproblemen op te lossen. Ierland is bijzonder kwetsbaar voor een harde brexit. Er staan 55.000 tot 85.000 Ierse banen op het spel.

Bekijk ook: Komt er toch een uitstel van de brexit?

Sabotage

De woordvoerder van bondskanselier Merkel wilde vanmiddag enkel bevestigen dat het telefoongesprek met Johnson heeft plaatsgevonden. Over de inhoud van het onderhoud wou hij zich niet uitlaten. “Zoals gewoonlijk communiceren wij niet over zulke vertrouwelijke gesprekken”, zo liet hij aan het Duitse persbureau DPA verstaan.

Volgens de Britse oppositiepartij Labour is de communicatie vanuit Downing Street na het telefoongesprek met Merkel “een nieuwe cynische poging om de onderhandelingen te saboteren”. “Boris Johnson zal nooit de verantwoordelijkheid nemen voor zijn eigen falen om een geloofwaardig akkoord voor te stellen. Een brexit zonder akkoord was zijn strategie vanaf dag één”, reageerde brexit-woordvoerder Keir Starmer.

Bekijk ook: “We stappen op 31 oktober uit EU, wat er ook gebeurt”

Backstop

Knelpunt blijft de vraag wat er na het Britse vertrek moet gebeuren om de herinvoering van grenscontroles te vermijden tussen EU-lidstaat Ierland en Noord-Ierland, dat deel uitmaakt van het VK. Johnson presenteerde vorige week een alternatief voor de veelbesproken Ierse backstop. Dat is de vangnetoplossing die zijn voorgangster Theresa May met de EU was overeengekomen en die het hele VK in een douanegemeenschap met de EU zou houden tot er een betere oplossing uit de bus zou komen om controles te vermijden.

Douanecontroles

In zijn voorstellen erkent Johnson dat de regelgeving voor goederen en voedingsmiddelen in Noord-Ierland afgestemd blijft op die van Ierland en de Europese markt. Wel wil hij dat de Noord-Ierse regering en het parlement elke vier jaar instemmen met het voortbestaan van dat regime, dat ervoor zorgt dat er alvast geen regelgevende controles uitgevoerd moeten worden. Tegelijkertijd wil de Britse premier het hele VK uit de Europese douane-unie te halen. Douanecontroles zouden “op gedecentraliseerde basis” plaatsvinden.

De Europeanen vinden echter dat die plannen onvoldoende garanties bieden dat de Ierse grens te allen tijde open blijft. Dat is volgens hen noodzakelijk om de geïntegreerde economie op het Ierse eiland en het vredesproces in Noord-Ierland te vrijwaren. Tegelijkertijd vrezen ze dat de plannen van Johnson een gat dreigen te slaan in de Europese eenheidsmarkt. Wat ongecontroleerd Ierland binnenkomt, komt immers meteen ongecontroleerd de Europese eenheidsmarkt binnen.

Bekijk ook: “Rellen, chaos en tekorten bij no-dealbrexit”