'Angstaanjagend': dit vinden Amerikaanse media van de rel tussen Trump en Denemarken

Donald Trump maakt heel wat los in de VS met zijn poging om Groenland te kopen. Dit schrijven Amerikaanse media.
Een Groenlander in het stadje Kulusuk, 21 augustus 2019. ©AFP or licensors

Het was geen grapje en nu is het zelfs een diplomatieke rel van jewelste: Trump wil Groenland kopen, kreeg nul op rekest van de Deense premier en zegde boos een staatsbezoek af. Een gênante vertoning, vinden de meeste Amerikaanse kranten. “Trump, Groenland, Denemarken. Is dit het echte leven? Of een film van Peter Sellers?”

The New York Times

Dit is de absurde kop boven een hoofdredactioneel commentaar van The New York Times. Het begint als een kinderboek: “Ik wil Groenland kopen, zei president Trump. Geen sprake van, zeiden de Denen en de Groenlanders, die samen het bestuur voeren over het reusachtige bevroren eiland en zijn schatten aan delfstoffen. Dan ga ik niet bij jullie koningin op bezoek, kaatste de zelfbenoemde meester van de vastgoedhandel terug, want hij kan er niet tegen als hij wordt tegengesproken. ‘Is dit een grapje of zo?’, twitterde Helle Thorning-Schmidt, een Deense oud-premier, en ze sprak voor iedereen.”

Groenland zou inderdaad een mooie aankoop zijn, schrijft The New York Times, maar er is niets grappigs aan deze ruzie. “Dat de president van de Verenigde Staten zo’n gebrek aan kennis over hoe het werkt in de wereld zou etaleren, dat hij een territorium en het onafhankelijke volk daarop zou behandelen als goederen en handelswaar, dat hij zo gemakkelijk de betrekkingen met een oude en belangrijke bondgenoot zou beschadigen, is angstaanjagend.”

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

The Atlantic

The Atlantic kondigt de rel in de nieuwsbrief aan met een voor de hand liggende Shakespeare-verwijzing: “Something rotten in the state of Denmark-U.S. relations”. Commentator Thomas Wright van het Brookings Institution schrijft: “Veel Amerikanen zullen Trumps jongste dwaasheid weglachen, maar Trump heeft een belangrijke grens overschreden. Het is één ding om een mallotig idee op te werpen waarvan niemand gelooft dat het serieus is of een kans maakt. ‘Laten we Groenland kopen!’ Ja, heel grappig. Een fijne afleiding van de economie, van het niets doen tegen wit superioriteitsgevoel, problemen met de staf van het Witte Huis, of wat maar het kwestietje van de dag mag zijn. Het is heel wat anders om je macht te laten voelen en Denemarken op kosten te jagen om dat doel te bereiken – en vergis u niet, een presidentieel bezoek afzeggen is je macht laten voelen en kosten veroorzaken.”

“De Denen, als de Britten en de Duitsers voor hen, zullen deze jongste episode wel bagatelliseren. Ze waarderen hun verbond met de Verenigde Staten en hun regeringen zullen elke belediging die Trump hen toeslingert verdragen in de hoop op betere dagen.”

“En ongemakkelijke waarheid is al onmiskenbaar. Vrije samenlevingen en autocratieën staan lijnrecht tegenover elkaar – over de mensenrechten, de rechtsstaat, technologie, de vrijheid van de pers, de vrijheid van de informatiestromen en territoriale expansie. Het is niet meer genoeg vast te stellen dat de vrije wereld zonder leider zit. Die is in feite overgelopen naar de andere kant.”

Slate

Op het Amerikaans online tijdschrift Slate schrijft Fred Kaplan: “Een verbijsterde wereld hoorde dinsdagavond dat president Trump geen grap maakte, dat hij het ernstig meende, toen hij zei dat hij Groenland wilde kopen – zo ernstig dat hij een lang voorbereid bezoek aan Denemarken afzegde toen de premier hem had laten weten dat het niet te koop was, en op een heel pissige manier twitterde dat hij niet zou komen vanwege haar weigering.” 

“Een conclusie die je kunt trekken uit dit duizelingwekkende verhaal is dat Trump nog bij lange na niet is begonnen aan een rolwisseling van vastgoedmagnaat naar staatsman.” 

“Het was voor het tijdperk-Trump onvoorstelbaar dat de betrekkingen tussen de VS en Denemarken ijzig konden worden. Maar veel dingen waren onvoorstelbaar voor Trump en de verheviging van Amerika’s isolering in de wereld in deze mate is er een van.”